bezár
 

art&design

2012. 03. 07.
Atomenergetikai Múzeum a paksi atomerőműben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A paksi atomerőmű építésének, üzemeltetésének, a nukleáris energia hazai alkalmazásának történetét, tárgyi emlékeit mutatja be az Atomenergetikai Múzeum, amely szerdán nyílt meg a paksi atomerőmű területén.
A múzeum hozzásegít ahhoz, hogy a közvélemény tudományos megalapozottsággal, hitelességgel tájékozódjon az atomenergia hasznosságáról, fontosságáról - mondta megnyitóbeszédében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

"Rendkívül fontos az ország számára, hogy működik egy biztonságos, a világ legbiztonságosabbjai közé sorolt atomerőmű és rendkívül fontos, hogy megértse a közvélemény, a felnövekvő nemzedék, hogy erre még sokáig szükség lesz" - hangsúlyozta az MTA elnöke. Pálinkás József hozzátette: a múzeum kiválóan szolgálja ezt a célt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: az atomerőmű építése olyan, mint az utódvállalás, azt nem lehet másnak átadni, azt felelősen kell csinálni és örökké. Kiemelte: a tárgyak is igazolhatják ezt a felelősséget.

Tóth Ferenc (Fidesz) kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője az intézmény Tolna megye kulturális, tudományos és turisztikai életére gyakorolt hatását emelte ki és azt mondta, biztos abban, hogy az Atomenergetikai Múzeum sok látogatót vonz majd a régióba.

Mittler István kommunikációs igazgató felidézte: Beregnyei Miklós üzemtörténész már az 1990-es évek elején szorgalmazta a gyűjtést, hogy megmentsék és megőrizzék az utókor számára azokat a berendezéseket, tárgyakat, amelyek tanúskodnak az atomerőmű születéséről és működéséről.

A látogatóközpontban már eddig is bemutattak egyes berendezéseket, de az erőmű területének északi részén, egy felújított raktárépületben megnyílt Atomenergetikai Múzeumban most lehetőség nyílt számos más tárgy és dokumentum kiállítására is.

A tárgyak között vannak primer- és szekunderköri nagyberendezések, a blokkszimulátor-teremben használt szimulációs számítógép, az erőműnek adott kitüntetések, saját kiadványok, az atomerőmű történetéhez kapcsolódó képzőművészeti alkotások, reklámtárgyak.

A fogadótérben érintőképernyős információs pultok adnak tájékoztatást a látogatók számára, ugyanott nyílik lehetőség filmek vetítésére és interaktív játékra is szervezett csoportos látogatásokon.

Az Európában egyedülálló múzeum az atomerőművön kívül gyűjti a tudományos és oktatási intézmények - köztük az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet, az MTA Atommagkutató Intézet, a BME Nukleáris Technikai Intézet, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet - tárgyi emlékeit is.
A múzeum könyvtárában a szakkönyveken kívül a kutatók rendelkezésére áll a több mint félezer kötetes John E. Kenton-hagyaték: a 1948-tól az 1980-as évek elejéig megjelent igen ritka, az atomenergia békés felhasználásának útját feldolgozó kiadványok gyűjteménye.

A múzeum hétköznapokon 8-tól 15 óráig várja látogatókat – csoportokat előzetes bejelentés alapján -, a kutatókat pedig kedden és szerdán 8 és 15 óra között fogadja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés