bezár
 

zene

2008. 08. 26.
Matthias Goerne dalestje a Budapesti Mahler-ünnep keretében
MÜPA/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Matthias Goerne dalestje a Budapesti Mahler-ünnep keretében A Művészetek Palotájában szeptember 11-én fellépő Matthias Goerne korunk egyik legkeresettebb sztárbaritonja: népszerűségét bársonyos hangjának, a művek érzelmi és dramaturgiai átélésének köszönheti. Ezúttal Sosztakovics, Beethoven és Mahler dalciklusaiból ad elő.

Hampson után Goerne


A Budapesti Mahler-ünnep a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciója, melynek keretében a Müpa évről évre a világ komolyzenei életének egy-egy illusztris képviselőjét hívja meg. A sort két éve az Amszterdami Concertgebouw Zenekar nyitotta Mariss Jansons vezényletével, tavaly Thomas Hampson adott dalestet. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége és a kritika egyaránt lelkesen fogadta őket. Idén a világhírű bariton, Matthias Goerne mutatkozik be a Mahler-ünnep keretében: szeptember 11-én a Fesztivál Színházban Beethoven, Sosztakovics és Mahler egy-egy dalciklusát énekli el, Alexander Schmalz zongorakíséretével. A 2003-as Tavaszi Fesztiválon már nagy sikert aratott, így remélhető, hogy - hasonlóan a Royal Concertgebouw zenekarhoz és Thomas Hampsonhoz - a közönség őt is a szívébe zárja.

Bársonyos Bariton

A weimari születésű Matthias Goerne Lipcsében Hans-Joachim Beyernél tanult, majd nem kisebb mestereknél képezte magát, mint Elisabeth Schwarzkopf és Dietrich Fischer-Dieskau. Goerne elsősorban dalénekes, repertoárja Beethoventől Eislerig terjed, jelenleg Schubert legfontosabb dalait rögzíti lemezre Jelizaveta Leonszkajával, de Schumann, Mahler, Wolf és Zemlinsky dalaiból is remek felvételekkel büszkélkedhet. Zongorakísérőinek névsora is tekintélyes: Alfred Brendel, Pierre-Laurent Aimard, Leif Ove Andsnes, Christoph Eschenbach vagy Jelizaveta Leonszkaja a hazai közönség előtt nem szorul bemutatásra. Az operaénekes Matthias Goernét Papagenóként, Wolframként vagy Wozzeckként egyaránt láthatjuk a Metropolitantől a Covent Gardenig, a Madridi Királyi Operától a drezdai Semperoperig. Oratóriuménekesként felvételei jelentek meg Nikolaus Harnoncourt, Helmut Rilling, Roger Norrington, Philippe Herreweghe és Riccardo Chailly vezényletével Bach, Beethoven és Mendelssohn műveiből.
Matthias Goerne (Fotó: MÜPA)
Goernét elsősorban hangjának hajlékonysága, széles érzelmi és dinamikai spektruma miatt tartják számon a legjobbak között. Budapesti koncertjén - ahová salzburgi (Ünnepi Játékok) és schwarzenbergi (Schubertiada) fellépéséről érkezik - Sosztakovics kései, 1974-ben írott művét (Szvit Michelangelo Buonarotti verseire), Beethoven C.F. Gellert verseire írott dalciklusát (Op.48) és Mahler Gyermekgyászdalait adja elő.

További részletekért látogasson el a MÜPA honlapjára!
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés