bezár
 

film

2008. 09. 07.
Mickey Rourke visszatérését hozta a Velencei Filmfesztivál
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mickey Rourke visszatérését hozta a Velencei Filmfesztivál Egyöntetű vélemények szerint teljesen megérdemelten nyerte el Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat a 65. Velencei Filmfesztiválon. Aronofsky The Wrestler (A pankrátor) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A film címszereplője, Mickey Rourke az öregedésbe belenyugodni nem akaró pankrátorkirályt alakítja.
Az Ezüst Oroszlán díjat ifjabb Alekszej German orosz filmes kapta Bumazsnij szoldat (Papírkatona) című művéért, amely a világűr orosz meghódításának kezdeteiről szól. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Silvio Orlando olasz színésznek ítélték oda, a legjobb színésznő a francia Dominique Blanc lett. Orlando az Il papá di Giovanna (Giovanna papája) című filmben játszott, egy gyötrődő apát megformáló szerepéért, míg Blanc a L,Autre (A másik nő) című filmben, egy őrülten féltékeny nő szerepében nyújtott alakításáért kapta a Volpi kupát. Az előbbit Pupi Avati rendezte, míg az utóbbit Patrick Mario Bernard és Pierre Trividic.

A külön Oroszlán-díjat a német Werner Schroeter kapta a Nuit de chien (Kutya egy éjszaka) című francia versenyfilmért, amelyet a zsűri tagjai "újítónak, kompromisszumok nélkülinek és gyakran provokatívnak" találtak. A zsűri különdíját az etióp Haile Gerimának ítélték oda, Teza című történelmi drámájáért, amely a múlt század 80-as éveiben játszódik, és a kelet-afrikai ország tragikus politikai múltját dolgozza fel.

Az ítészek elismerő oklevelét nyerte el a Vacsora című amerikai-magyar koprodukció a "Corto Cortissimo" rövidfilmversenyben. A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte "az alkotás egyszerre groteszk és realisztikus ábrázolásmódját". Az elismerést Karchi Perlmann rendező személyesen vette át. A Magyarországon forgatott, gyilkos humorú film a Filmsziget koprodukciójában készült, producere P. Koltai Gábor. A 26 perces filmben Molnár Piroska, Koós Olga és Klementisz László szerepel.

Míg a játékfilmek versenyébe nem került be magyar produkció, a rövidfilmek között két magyar alkotás is szerepelt. Az Amerikában élő filmes abszurdján kívül az angol zászló alatt indult Peter Thwaites The Stars Don't Twinkle in Outer Space (A csillagok nem ragyognak az űrben) című, Magyarországon, magyar főszereplőkkel forgatott drámája is meghívást kapott a rövidfilmes versenybe.

Mickey RourkeA középszerűség jellemezte idei velencei filmfesztivál főként Mickey Rourkey eddigi legjobb teljesítménye miatt marad emlékezetes - vélték hírügynökség összefoglaló jelentéseikben.

Az 51 éves színész óriásit alakított az öregedés és teste hanyatlása, az eljelentéktelenedés miatt kétségbe eső pankrátor szerepében. A fődíj odaítélése a filmnek megpecsételi a különc színész visszatérését a hollywoodi vadonból, s mivel az a hír járja, hogy Rourke hajlandó felhagyni rosszfiú-imázsával és együttműködni a nagy hollywoodi rendezőkkel, arra lehet következtetni, hogy még sokat tartogat a színész jövője.

Rourke diadala és Aronofsky filmjének egyöntetű méltatása azt jelenti, hogy az idei mustra végül is magas színvonalon zárult. A versenyfilmek jórésze azonban hidegen hagyta a kritikusokat, akik most azt találgatják, hogy a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, a rossz válogatás vagy egyszerűen csak a balszerencse okolható az alacsony színvonalért - írta Reuters.

A dpa jelentése szerint "a Lido Mickey Rourke lábai előtt hevert". Míg kinn, a vörös szőnyeg előtt a rajongótábor éljenzett, benne a díjkiosztón szűnni nem akaró ováció fogadta a színészt. Míg a pankrátorfilmnek teljesen megérdemelten jutott az Arany Oroszlán, Rourkey, az egykori szexszimbólum nem kap(hat)ott díjat a közönséget és a kritikusokat is magával ragadó színészi teljesítményéért.

Ennek oka: a velencei fesztivál előírásai nem engedik meg, hogy egy díjnyertes filmnek a szereplőit is kitüntessék. Ez a helyzet arra ragadtatta Wim Wenderst, a zsűri német elnökét, hogy a díjkiosztón, nyilvánosan bírálja a fesztivál szabályzatát, amelyet szerinte meg kellene változtatni. Wenders félreérthetetlenül azt sugallta ezzel, hogy a legjobb színészi teljesítménynek járó díjat is Rourke-nak kellett volna megkapnia.

A dpa szerint a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat "számításból", diplomáciai húzásként adták az olasz Silvio Orlandónak, talán vigaszdíjként azért, hogy a négy olasz versenyfilm egyike sem bizonyult meggyőzőnek, és azért, hogy elkerüljék a hazai felháborodást. A La Repubblica című olasz lap szerint a Pupi Avati-film (Giovanna papája) főszerepét alakító Orlando jutalmazásával valószínűleg sikerült elkerülni azt is, hogy a Silvio Berlusconi miniszterelnök médiabirodalmához tartozó La Medusa produkciós cég "kiássa a csatabárdot".

Az olasz sajtó szerint a fődíj odaítélése A pankrátornak - még ha egy független produkciónak is -, hozzásegítheti a rivális fesztiválokkal, köztük a torontóival versengő Velencét ahhoz, hogy több amerikai filmet - és velük együtt világsztárokat - édesgessen magához a jövőben.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés