bezár
 

zene

2012. 07. 27.
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Dal Napja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Dal Napját szokás szerint szeptember második hétvégéjén rendezik meg, így idén e hónap 9-én ünnepelhetjük meg a hazai zene gyöngyszemeit a fővárosban és több vidéki városban egyaránt. De nem kell ilyen sokáig várni, hogy igazi magyar zenékre bulizzunk, hiszen augusztus 5-én a Sziget is készül egy Magyar Dal Napja rendezvénnyel. A sajtótájékoztatón jártunk.
Presser Gábor szerint a Magyar Dal Napját a muzsikusok, a szerzők és a közönség szimpátiája képes életben tartani és nekik köszönhetően jöhetett létre az idei 5. Nap is. A kezdetekben még ő sem gondolta volna, hogy ez a rendezvény akár a 3. születésnapját megéli, most pedig örömmel tekint körbe a szép számmal megjelent művészek és rendezők között. Ráadásul az idei évben kétszer is jelen lehetünk ezen az eseményen, hiszen augusztusban a Magyar Dal Napja visszatér "szülőotthonába", a Szigetre, ahol 2008-ban először került megrendezésre. Pressert büszkeséggel tölti el ez a siker és rendkívül hálás a Szigetnek, mert úgy gondolja, hogy a Magyar Dal Napja a fesztivál segítsége nélkül sosem jöhetett volna létre.



Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szólt az I. Magyar Dal Napja hatalmas sikeréről és reméli, hogy az idei évben is hasonló népszerűséget ér el majd e rendezvény. Sőt bízik abban, hogy az augusztusi eseményre még többen látogatnak el, hiszen a korábbi évekkel ellentétben most hétvégére időzítették ezt a koncertet, hogy azok is részt vehessenek rajtuk, akik hétköznap nem érnének rá munkájuk miatt.

Szabó Edit
, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy azért örül különösen a Sziget és a Magyar Dal Napja újraegyesülésének, mert az augusztusi koncertből származó bevételek teszik majd lehetővé a szeptemberi esemény megrendezését.

A Szigeten 12 órán keresztül a hazai zenei élet legnagyobbjai fognak zenélni, és a könnyűzene minden irányzata megjelenik majd: lesz itt rap, blues, rock, pop és még jazz zene is. A rendezvény különlegességét az adja, hogy olyan előadók muzsikálnak majd együtt, akiket csak ritkán vagy még soha nem láthattunk ebben a felállásban. Az éjfélig tartó közös éneklésben részt vesz többek között Péterfy Bori és a Love Band, a Magna Cum Laude, a Neoton Família, Hobó, Presser Gábor, Bródy János, Novák Péter és még sokan mások.



Az augusztusi eseményt pedig egy jóval nagyobb szabású rendezvény, a szeptemberi Magyar Dal Napja követi, melynek nemcsak Budapest, hanem több vidéki város is otthont ad. A fesztivál fővárosa idén Szombathely lesz, ahol kétnapos eseménnyel készülnek a Napra. A szombat egy ráhangolódás lesz, mely során megrendezik a Big Band Fesztivált. Eközben Szombathelyi Koncertfotók címmel kiállítás nyílik, az Agóra Filmszínházban pedig e napon koncertfilmeket vetítenek majd. Vasárnap a főtéren két színpadot állítanak fel, ahol olyan nagyszerű zenekarok lépnek fel, mint a Csík zenekar, a 30Y, az Ocho Macho és a Belmondo. Az Ocho Macho frontembere, Kirchknopf Gergő egy hatalmas "huppanásra" invitál mindenkit.

Hévízen a Magyar Dal Napja egy ötnapos rockfesztivál utolsó napja lesz. Ez alkalommal fellép Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra, valamint a Republic. Egerben három helyszínen is várják a magyar zene szerelmeseit: helyi zenekarok lesznek a Széchenyi utcában, a Bródy Sándor Könyvtárban kisegyüttesek szórakoztatják a közönséget, a Dobó téren pedig egy fergeteges Bergendy bulira számíthatunk.

Bergendy István a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta az esemény fontosságát és elmondta, hogy e fesztivál nem tűnhet el, hiszen éltetnie kell a hánykódó magyar zenét. Salgótarjánban az Erzsébet téren rendezik meg a Magyar Dal Napját, ahol a helyi zenekarok mellett Karácsony János is fellép. A sajtótájékoztatón Szabó Edit külön szeretettel köszöntötte Boldog községét, mely hagyományőrző település évek óta megrendezi a Magyar Dal Napját. Az ő rendezvényük különlegessége, hogy idén a Rimanóczy-kastélyban működő Fogyatékosok Otthona is részt vesz az eseményen.



Budapesten több helyszínen megünnepelhetjük a Magyar Dal Napját. A Bem rakpart igazi rockhelyszínné alakul át, ahol délután fotókiállítás nyílik, este pedig Török Ádám fog zenélni barátaival. A fővárosban gyerekprogramokban sem lesz hiány, hiszen az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban kifejezetten az apróságokat várják népdalokkal, a Makám zenekarral és piknikkel. Este a RaM Colosseum udvarán Bródy János a felnőtteknek kedveskedik legendás slágereivel. De lesznek még gyerekprogramok a KOBUCI kertben is, ahol fellép a Kolompos Együttes és Gryllus Vilmos, valamint este a felnőtteknek Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Nufolk Revolution, Szabó Balázs Bandája, a Besh o droM és az osztrák Ripoff Raskolnikov bluesgitáros és dalszerző zenél.

A fővárosban helyet kap egy Jazz Színpad, de az alternatív zene kedvelői sem maradnak mulatság nélkül, hiszen az R33 stúdió az idén is az alternatív zenei világ egyik bástyája lesz.

A komolyzene kedvelői számára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem programjai kínálnak nagyszerű szórakozási lehetőséget, hiszen Gulyás Dénes Mesterkurzusain vehetünk részt, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan kell operát csinálni. A hallgatók gálakoncertjén kortárs szerzők dalai, valamit Bartók Béla és Kodály Zoltán művei csendülnek fel, az esti táncházban pedig a népdaloké a főszerep.
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés