bezár
 

art&design

2012. 09. 13.
Kiállítás Juan Gyenes fotóarchívumából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A madridi nemzeti könyvtárban Juan Gyenes (1912-1995), a magyar származású fotóművész archívumából látható péntektől mintegy 150 kép azon a tárlaton, amelyet születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállítás csütörtök esti megnyitóján részt vett Zsófia spanyol királyné.
 Az El Mundo című spanyol napilap kiállítást beharangozó cikkében kiemelte, hogy Juan Gyenes 28 évesen telepedett le Madridban, és elsőként készített képet az akkor 14 éves János Károlyról. Ezután a királyi család hivatalos fotósa lett és emblematikus képeket készített 1976-ban a királyi párról. Fotói felkerültek spanyol bélyegekre és pénzekre. Az újság Gyenest a 20. század második fele egyik legnagyobb fotóművészének nevezte.

    A tárlat öt részből áll: az ikonikus portrék, köztük Picasso és Karajan arcképe, személyes albuma életéről, a kevéssé ismert arcképek, a színpadhoz, koncerttermekhez kapcsolódó fotók és az olyan ritkaságok, amelyek még soha nem szerepeltek kiállításon. Ott vannak a tárlaton mások mellett Omar Sharif és Ingrid Bergman filmsztár fotói, a fiatal Plácido Domingo arcképe, híres festők, Dalí, Picasso, Miró fotói.

     A kiállítás kurátora Fernando Olmeda újságíró, akinek tavaly jelent meg Juan Gyenes életét és munkásságát bemutató könyve. A fotók mellett láthatóak a művész fényképezőgépei, saját tárgyai és dokumentumai, köztük kitüntetései, írások és hangzóanyagok az életéből.

    Gyenes János Kaposvárott született 1912. október 21-én, apja Gyenes Izsó hegedűművész volt. 1962-ben Madridban édesapja emlékére díjat alapított (Premio Isidoro Gyenes) spanyol hegedűművészek számára. Magáról úgy tartotta, hogy soha nem fog úgy zenélni, mint édesapja, ezért fényképész szakvizsgát tett. 1930 és 1937 között a Színházi Élet című lap fotóriportere volt.

    Zenei és társasági eseményeket fotózott Budapesten és Bécsben. Később Londonban és Párizsban élt, 1938-ban a The New York Times kairói tudósítója volt. 1940-ben telepedett le Madridban, 1948-ban nyitotta meg műtermét, ahol megfordult a spanyol és a külföldi művészek legjava. Munkássága elismeréseként beválasztották a Spanyol Királyi Képzőművészeti Akadémia tagjai közé.

    Leánya, Irenka Gyenes az El Mundónak azt mondta, hogy apja magyarul gondolkodott és spanyolul beszélt, emiatt sokszor szórakoztató, vicces helyzetek alakultak ki. Élete a fotográfia volt, tíz nappal a halála előtt még fényképezett. Körbeutazta a világot, egyedül a Szovjetuniót kerülte el amiatt, hogy 1956-ban leverték a magyar forradalmat - jegyezte meg Irenka.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés