bezár
 

irodalom

2012. 11. 25.
A Fiatal Írók Szövetségének válasza a Magyar Művészeti Akadémia közleményére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Művészeti Akadémia FISZ-hez címzett közleménye szerint feltételezéseken alapul, ennél fogva megtévesztő az "NKA és a művészeti intézmények ügyében" a prae.hu portálon indított petíció. A FISZ válaszközleményében rámutat arra, hogy minden feltételezés nyilatkozatokon alapul.
Fekete György Elnök Úr részére
Magyar Művészeti Akadémia
1368 Budapest Pf. 242.
Tisztelt Elnök Úr!
 
A Magyar Művészeti Akadémia szervezetünkhöz címzett közleménye szerint feltételezéseken alapul, ennél fogva megtévesztő az "NKA és a művészeti intézmények ügyében" a prae.hu portálon indított petíció. Mind a szakmai, mind az emberi korrektség okán, valamint a társadalmi béke megőrzése érdekében közöljük azokat az ellenőrzött sajtónyilatkozatokat, melyekre alapozva az eddig majd’ másfél ezer neves művész, civil szervezet, kulturális szakember és kurátor által aláírt petíció megfogalmazódott:
 
1.      "Szerintem a megoldás az, hogy kiszervezzük ezt. A kormány a Magyar Művészeti Akadémiát szeretné olyanná tenni, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia a tudomány területén. Aztán a művészeti akadémiába kell bemennie a művészeknek, a kultúrembereknek, az íróknak, költőknek, színészeknek, filmeseknek, mindenkinek. A kormány odaadja nekik az összes támogatást, és aztán ők fogják azt autonóm módon elosztani." (Balog Zoltán Miniszter Úr nyilatkozata a Hír TV Péntek 8 című műsorában.)
 
2.       "Azt az álláspontot képviseltük, a jogszabályban nevesítetten jelenjen meg Magyar Művészeti Akadémia delegálási joga, képviseleti aránya a nem állami kuratóriumi kvótán belül." (…) "Szeretnénk – akár önálló intézményt működtetve is – kezelni a nemzeti kultúra, a népművészet ügyét." (…) "A Műcsarnok intézmény átvételének lehetősége egy, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kormányzat közötti egyeztetésen vetődött fel." (…) "Az, hogy a jövőben a Magyar Művészeti Akadémia milyen intézményeket működtetne, illetve működtet, ez jelenleg is zajló tárgyalások eredménye lesz." (…) "Az MMA részt vállalna más múzeumok igazgatóinak kiválasztásában." (…) "A Köztestületnek és Kormányzatnak megegyező szándéka, hogy a kortárs magyar művészetet, a magyar kultúrát megjelenítő, segítő, támogatóintézményként működjön Köztestületünk. Mindezt egy társadalmasítási folyamatként is kezelhetjük, hiszen a Köztestület alapvető feladata, hogy a társadalom és az állam között hidat képezzen, valamint bizonyos területeken feladatokat vegyen át az államtól." (Fekete György Elnök Úr nyilatkozata az Index Ultrakonzervatív Akadémiára bízná a kormány a kultúrát című cikkében.)
Az MMA nyilatkozata után mindössze két nappal, november 22-én látott napvilágot az EMMI sajtóközleménye, mely a fentiekkel együtt világosan bizonyítja, hogy a petíció megállapításai reálisak voltak, nem feltételezéseken, nem ellenőrizetlen sajtóértesüléseken alapultak, ennél fogva nem voltak megtévesztőek, nem sodorták félrevezető akcióba az aláírókat.
3.      A közlemény szerint: a kormány az MMA számára közreműködési lehetőséget biztosít a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tevő bizottság munkájában, egyetértési jogot ad az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökének és a szakbizottságok elnökei kinevezésében és a köztestület képviselője a jövőben részt vehet a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács ülésein. Az EMMI a köztestület elnökének bevonásával megvizsgálja a kulturális mecenatúrarendszer működését a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásai tekintetében. A kormány határozata értelmében a Műcsarnok mint ingatlan a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül 2013. január 1-jétől, a Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosi joggyakorlója pedig  vállalja, hogy 2013-ban a feladatellátás művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosít a Magyar Művészeti Akadémiának. (Emberi Erőforrások Minisztériuma / Magyar Távirati Iroda)
Balog Zoltán Miniszter Úr és Fekete György Elnök Úr nyilatkozatait természetesen hitelesnek és ellenőrzöttnek tartjuk, ennek ellenére a jövőben tájékoztatást fogunk kérni, hogy félrevezetőek voltak-e a sajtóban olvasható nyilatkozataik, annak érdekében, hogy párbeszéden és megalapozott kijelentéseken alapuljon a nyilvánosság előtt megjeleníteni kívánt véleményünk.
 
Tisztelettel kérjük mi is a Magyar Művészeti Akadémiát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy ilyen horderejű döntések előtt kérjenek tájékoztatást az érintettektől, folytassanak társadalmi párbeszédet és szakmai konzultációt a kulturális élet legitim képviselőivel. A szakmai partnerség jegyében a valódi párbeszédre mindenkor nyitott Fiatal Írók Szövetségére is bizton számíthatnak. Élve a felkínált lehetőséggel, ez úton is kérjük, hogy tájékoztassanak bennünket a nyilvánosság előtt a kulturális intézményeket érintő további tervekről, és fontolják meg, hogy a napvilágot látott döntéseknek hosszú távon milyen következményei lesznek az így is súlyosan megosztott egyetemes magyar kulturális életben.
 
Hangsúlyozzuk, nem a Művészeti Akadémia ideája ellen, hanem egy működő modell védelmében emeltük fel szavunkat. Egy demokratikus államban pedig, amilyen hazánk is, joggal várja el a szakma egy hozzánk hasonló reprezentatív szervezettől, hogy megalapozott véleményt nyilvánítson fajsúlyos szakmai kérdésekben. Véleményünket továbbra is fenntartjuk. Az adófizetők pénzét a mindenkori kulturális kormányzat közvetlenül is el tudja juttatni a kulturális intézményekhez, melyek szakmai felügyeletét is el tudja látni az eddig senki által meg nem kérdőjelezett gyakorlatnak megfelelően. Különösen fontosnak tartjuk az NKA – Fekete György Elnök Úr korábbi közreműködésével létrehozott – intézményi függetlenségének megőrzését, mert az intézmény jelentősen hozzájárult az elmúlt 20 évben a magyar kultúra létéhez, a jól bevált kultúratámogatási gyakorlat megbontása pedig csak károkat okozna.
 
Egyben reményünket fejezzük ki, hogy a Magyar Művészeti Akadémiának szándékában áll a jövőben a lehető legszélesebb mértékben reprezentálni a sokszínű magyar művészeti életet, és a Magyar Tudományos Akadémiához hasonlóan képes lesz roppant nagy feladatainak maradéktalan és kiegyensúlyozott ellátására.
 
Végezetül, nem kívánunk idegen tollakkal ékeskedni: a József Attila Körrel és a Fiatal Írók Szövetségével közösen a prae.hu jegyzi a petíciót.
 
Tisztelettel:
 
Szabadka, 2012. november 25.
Kollár Árpád,
a Fiatal Írók Szövetségének elnöke

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés