bezár
 

film

2008. 10. 01.
Káeurópai nagyjátékfilmek Pécsett
4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál (Pécs, október 7–14.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Káeurópai nagyjátékfilmek Pécsett Október 7. és 14. között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.

A fesztiválon résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország. A beérkezett 34 filmből 12 film, egy három főből álló előzsűri döntése alapján került a végleges mezőnybe. A fesztivál a filmek elkészítésének dátumát (nem pedig a premieridőpontot) veszi figyelembe, mivel a különböző hazai és nemzetközi adatbázisok információi ugyanarra a filmre vonatkozóan eltérhetnek egymástól. A felsorolt nemzetek közül Montenegró és Bulgária nem rendelkezik 2007-ben készült első nagyjátékfilmes alkotással, így nem képviseltethetik magukat a versenyszekcióban.

A 12 film:

Csehország - Karin Babiská Pusinky / Dolls / Habcsókok 90’

Horvátország - Kristian Milić Živi i mrtvi / The Living and The Dead / Élők és holtak 87’
                           Goran Kulenovic Pjevajte nesto ljubavno / Play Me a Love Song / Játszatok valami szerelmeset! 106’

Macedónia - Igor Ivanov Izy Prevrteno / Upside Down / Felfordulva 105’

Magyarország - Faur Anna Lányok / Girls 90'
                           - Gigor Attila A nyomozó / The inspector 110'
Lengyelország - Łukasz Palkowski Rezerwat / Reserve / Rezervátum 100'
                            - Grzegorz Pacek Sroda, czwartek rano / Wednesday, Monday, Thursday Morning / Szerda, csütörtök reggel 71'

Szerbia - Ivan Zivkovic Hadersfild / Huddersfield / Huddersfield 95'

Szlovákia - Vlado Fischer Polčas rozpadu / Half Breakdown / Felezési idő 105'

Szlovénia - Marko Nabersnik Petelinji zajtrk / Rooster's Breakfast / A kakas reggelije 124’

Ukrajna - Eva Neymann U reki / At the river / A folyónál 84’



A fesztivál ideje alatt a legjobb filmnek járó 10 000 Euró-t érő Arany Benjámin díjat egy öt főből álló nemzetközi zsűri ítéli oda. Magyarországon kizárólag a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique – Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége) három tagú zsűrije is díjjal jutalmazza az általuk kiválasztott legjobb alkotást, valamint hazánkban filmfesztiválon első ízben résztvevő Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC – Fédération Internationale Des Cinè-Clubs) három tagú delegációja Don Quijote Díjat ad át. A versenyprogram filmjeit 2008. október 8. és október 12. között vetítjük A vetítéseket követően közönségtalálkozókat szervezünk az elsőfilmes rendezőkkel, amelyekre neves magyar rendezőket hívunk meg beszélgetőpartnerként.


Egyéb programok

Kiemelt információs programként a közép-kelet európai régióban, előző évben gyártott nem elsőfilmes rendezők alkotásaiból vetítünk öt művészileg kiemelkedő filmből álló válogatást. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

A Pécsi Tudományegyetemmel közösen ismét lesz Balkán a filmművészetben című szabadon választható műveltségi kurzus, amely a programokhoz kapcsolódva megismerteti a résztvevőket a Balkán országainak történeti, politikai, társadalmi hátterével, a térség multietnikus és multikulturális jellegével, valamint kulturális életével, különös tekintettel a filmművészetére. A tantárgy kredit-értéke 3 kredit. A kurzus bármely külső érdeklődő számára is szabadon látogatható lesz.

Báron György a Magyar FIPRESCI elnökének vezetésével a Moveast ad otthont hazánk egyedüli Filmkritikus Workshopjának. A programra hazai és határainkon túli kritikusok és diákok jelentkezhetnek, akik közül a Workshop 10-12 résztvevőjét pályamunkák alapján választotta ki a műhely vezetője.

Dusan Hanák fotókiállítása: a nagysikerű szlovák rendező által készített fotósorozat bemutatását a Budapesten működő Szlovák Intézet teszi lehetővé.

Passport Control – MEDIAWAVE NEMZETKÖZI ZENEI MŰHELY
Az „ÚJ UTAK-NEW LINES” Nemzetközi Zenei Műhely keretében – a régió több országának fiatal és középgenerációs muzsikusa találkozik egymással, hogy különböző zenei műfajokban (jazz-blues-underground), de a műfajok átjárhatóságát biztosítva keressék az együttműködés lehetőségeit. Az egyes műfaji szekciókat a saját stílusukban neves muzsikusok vezetik. A workshopon napközben szekciónkénti próbák, esténként nyilvános bemutatók váltják egymást. A műhelyt a MÉDIAWAVE csapatával közösen szervezzük.
A Workshopok mellett hazai és a régió országaiból érkező fiatal együttesek adnak koncertet a fesztivál minden napján, mint Ferenczi György és a Rackajam, Joe Fonda (Eastern Boundary Trio), Pavel Fajt, Yumiko Ishijima, Grencsó István, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi.

A fesztivál felvezető programjának része a 11 férőhelyes „zsebmozi”, amit tíz nappal a rendezvény előtt állítunk fel a Széchenyi téren és a fesztivál alatt folyamatosan működtetjük. Az újdonságnak számító mobil moziban Filmművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem egyetemistáinak, a győri Mediawave Fesztiválon bemutatott és a dunaszekcsői Képköznapok alkotótáborában készült kísérleti-, rövid- és kisjátékfilmjeit vetítjük.

2009-ben ünnepli 40. évfordulóját a Magyar Filmszemle. A többlépcsős, többhelyszínes ünnepléssorozat első állomásának a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ad otthont, amelyre a Magyar Filmszemle szervezőivel közösen filmes szakmabelieket invitálunk, köztük azokat, akik 1965-ben is részt vettek a Pécsi Filmszemlén, hogy együtt elevenítsük fel a magyar film, és a filmszemle történetét. A produceri találkozó mellett egyéb szakmai programoknak, konferenciáknak is teret biztosítunk.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés