bezár
 

irodalom

2012. 12. 04.
Bemutatkozik a Hévíz folyóirat Budapesten
2012. december 4. 16h, Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hévíz művészeti és társadalmi folyóirat 2012 elején újult meg Hévíz Város Önkormányzatának jóvoltából, a régi lap huszadik évfolyamában. Az eddig leginkább helyben ismert, negyedévente nyolcvan oldalon megjelenő kiadvány élére fiatal szerkesztők kerültek – Cserna-Szabó András író (szerkesztő) és a Zala megyéhez erősen kötődő Szálinger Balázs költő (főszerkesztő) személyében. A folyóirat december 4-én 16 órától az Írók Boltjában mutatja be a 2012-es évet záró duplaszámát.
A mind tartalmában, mind külsejében újjászületett folyóirat kéthavonta jelenik meg, elődjéhez hasonló terjedelemben. A Hévíz helyet biztosít a helyi és a határon túli irodalom képviselőinek is.

A folyóirat egyik kulcsrovata a Nyílt víz című blokk, amelyben a kortárs szépirodalom kap helyet. Olyan költőktől, íróktól jelentek meg eddig versek és novellák, mint Garaczi László, Kemény István, Háy János, Borbély Szilárd, Fehér Béla, Péntek Imre, Gerlóczy Márton, László Noémi, Bajtai András, Jászberényi Sándor, Márkus András, Muszka Sándor, Dobai Bálint, Zudor János.

Önálló rovatot kapott a gasztronómia Hajószakács címmel, melyben esszék, társadalmi és történelmi kitekintésű, de alapvetően a gasztronómia tárgykörébe tartozó írások olvashatók.

A Vízibicikli a Hévíz interjúrovata: többnyire a címlapon szereplő személlyel (Vlad Tepes, Bánffy Miklós, Dante) kapcsolatos beszélgetések találhatók benne. A Hullámverés a rövid recenziók, az Öböl pedig a korábbi folyóirat szellemiségének megfelelően folytatott helytörténeti anyagok rovata.

Budapesten elsőként az Írók Boltjában mutatkozik be a folyóirat, az évet záró duplaszámával, 2012. december 4-én 16 órakor: Bárdos Deák Ági zenész, előadóművész, Háy János költő, drámaíró és Nádasdy Ádám költő, fordító, illetve a szerkesztők, Cserna-Szabó András és Száliger Balázs részvételével.

„Örömmel láthatjuk, hogy jól megférnek egymás mellett a "mindenhol" publikáló ismertebb nevek és a helyi szerzők, ahogy ugyancsak szervesen épülnek össze lokális témák az országos ügyekkel. A szépirodalmi rovat Kemény István komoly versével indít, de van itt egyebek mellett még sötét Bajtai-szöveg, dallamos Babiczky-költemény, egzotikus Jászberényi-próza, Maros András novellája pedig egyenesen az utóbbi idők egyik legerősebb kezdőmondatával lep meg: "Tizenöt éve juttattam kerekesszékbe ezt a férfit, aki harminc méterrel előttem gurul a járdán." A helyi fiatalságot a szép nevű Vörös Rózsa Cápám szíve arzén című verse képviseli kamaszos hévvel.” – Krusovszky Dénes, Magyar Narancs

A Hévíz a facebookon ITT követhető.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Könyvbemutató másképp
Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés