bezár
 

art&design

2012. 12. 12.
Fekete György a megyei múzeumokat is az MMA alá vonná
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A honi művészeti élet 1354 intézményi szereplője vagy magánszemély, köztük neves művészek, NKA-kurátorok írták alá a prae.hu petícióját, melyben arra kérték az Emmit vezető minisztert, Balog Zoltánt, fontolja meg, s a közgyűjtemények, valamint az NKA fenntartói feladatát, felügyeletét ne adja át az MMA-nak. A petíciót elküldtük a miniszternek, a tértivevény visszajött. A Műcsarnok mégis az MMA alá tartozik, Fekete György MMA-elnök egy interjú szerint pedig már a megyei múzeumokra is rátenné a kezét.
A prae.hu általános művészeti portál akkor indított petíciót, amikor még csak nyilatkozatok szóltak arról, az MMA (Magyar Művészeti Akadémia) beékelődne a minisztérium és egyes közgyűjtemények közé, s az NKA-val is tervei vannak. Petíciónkat azért indítottuk, mert demokratikus rendnek azt tartjuk, ha a közpénzekkel minisztérium gazdálkodik – van, amikor jobban, van, amikor rosszabbul, de ellenőrizhetően. Ugyanilyen szigorú ellenőrzésre és számonkérhetőségre a Magyar Művészeti Akadémia esetében nem számíthatnak a polgárok. Az MMA-törvény szerint az Alapszabály határozza csak meg a gazdálkodás módját (27. § (1)), míg egy minisztériumban számos ellenőrzés zajlik.

"Hála Istennek, már itt van Fekete György"

Amíg a petíció aláírói a miniszteri választ várják, Fekete György egy újabb interjúban a Vigadó és a Műcsarnok után már a megyei múzeumokkal kapcsolatos szándékáról beszél. 2012. december 11-én este adott interjújában a köztévében leszögezte: "kevés a Vigadónak a kiállítási tere, a Műcsarnok feltétlenül kell, annak a két-hárommillió turistának a meggyőzésére és a magyar művészetnek az értékeiről, és ezért erre a helyszínre szükség lesz, és a helyszínek kiterjednek majd a különböző nagy megyei múzeumokra és kiállítóterekre is. Egy hatalmas akciórendszer része kell, hogy a Műcsarnok legyen, magánfilozófiák kiteljesítése helyett."

A fenti idézet megtekinthető: 00:53-01:20 perc közt (a videó indításáért kicsit a lejátszás gombtól jobbra kell kattintani - a lejátszót néha tízszer is el kell indtani ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon, s lejátssza a filmet.).

<script src="http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/12/11/19/Nem_csitul_a_vita_a_Magyar_Muveszeti_Akademia.aspx/Embed"></script>

Jönnek és mennek?

A Fekete által fémjelzett Akadémiát közben elhagyta Fehér László világhírű festőművész. Ugyancsak kilépett a levelező tag Nagy József.  Deim Pál és Bukta Imre nyilatkozatot írt az Akadémia hétvégén tartandó közgyűlésére, utóbbi a Műcsarnokban tart performanszt csütörtökön 18:45-től Tiszteletadás elődeimnek és kortársaimnak a szabad és tiszta művészetért címmel.

A hírek egy ideje arról is szólnak, rendegeten szeretnének a 150.000 forintos havi juttatás miatt az MMA tagjaivá válni. A fenti interjúban maga Fekete György is arról beszél, a szervezet szombati ülésén feltöltik a 250 fős létszámot. Egy biztos: hírességek köztük is lesznek.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés