bezár
 

zene

2013. 05. 16.
A Diamond Version együtt turnézik a Depeche Mode-dal
A Mute új felfedezettje melegít be a Nagy Testvér előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Diamond Version együtt turnézik a Depeche Mode-dal Rögtön az elején leszögezném, a Depeche Mode előzenekarának lenni nem mindig hálás feladat. Bár, az angol kult-banda hívei túlnyomórészt nyitott tudatú emberek, mégsem mindig EU-konform módon adják tudtára a színpadon küzdőkkel, hogy "köszönik szépen, de ők nem ilyen lovat akartak". A "support act"-ek közül sokan mégis új rajongókat halásztak maguknak a "depesesek" közül, elég ha a Nitzer Ebb vagy a Front 242 nevét említem. Másoknak nem sikerült ebből a lehetőségből karriert csinálni, és eltűntek a feledés tengerén. Hogy a Diamond Version melyik tábort gyarapítja majd, hamarosan kiderül...
Carsten Nicolai alias ALVA NOTO és Olaf Bender alias BYETONE, azaz a Diamond Version nevével először egy tavalyi Mute hírlevélben találkoztam, mely a társulás első EP-jét, a Technology at the speed of life-ot hivatott promotálni. Ekkor még elsiklottam felettük, bár a mellékelt anyagot letöltöttem, és meghallgattam.
Diamond Version
A chemnitzi székhelyű Raster-Noton és a nagy múlttal bíró Mute kiadók felfedezettjeit a szürreális és szubverzív humor, a logók, szlogenek iránti olthatatlan rajongás, valamint a közös muzsikálás, a performanszok szeretete hozta össze. Az auditív keveredik nálik a vizuálissal, és végül mindez kiegészül a jelmondatokkal. A Diamond Version tudatosan kívánja felhívni a figyelmünket a szlogenek abszurd és néhol kifejezetten fenyegető világára.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/48523754?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="400" height="300" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Az egymást tinédzser koruk óta ismerő tagok mindig is vonzódtak a ritmikus zenékhez, és az azt megjelenítő design is legalább olyan fontos volt számukra, mint a dancefloor-ra szánt szintetikus ritmusképletek. Első komolyabb fellépésüket a tavalyi Sonar fesztiválon abszolválták, Atsuhiro Itoval kiegészülve. Konstruktivista elektronikájukkal szabályosan sokkolták a közönséget.

static-cms.sonar.es/sonarMultiedicio/uploads/docs/d/i/a/DiamondVersion-Byetone-AlvaNoto.mp4

Martin Gore (a Depeche Mode első számú dalszerzője) az utóbbi években kifejezetten lelkesedik a minimál-technoért, talán ez is magyarázhatja, hogy néhány közép-kelet-európai koncerthelyszínre - köztük Budapestre - a Diamond Version-t viszi magával a Depeche Mode.

Byetone és Alva Noto időközben már a negyedik EP-jével is elkészült az 5-példányosra tervezett sorozatból, és az analóg hangzást jéghideg digitalizmussal vegyítő produktumukat nekünk is bemutatják május 21-én, a Puskás Ferenc Stadionban - a Depeche Mode előzenekaraként.

Füleket, szemeket, agyat élesre tölts!

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés