bezár
 

art&design

2013. 08. 14.
Ünnepi programsorozat Szentgotthárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg a várossá alapítás 830., valamint a várossá válás 30. évfordulójáról péntektől Szentgotthárdon.
Idén lesz 120 éves a település gimnáziuma, amelyet a szentgotthárdi polgárok Széll Kálmán miniszter támogatásával építettek fel, és 110 éves jubileumát ünnepli az első segélyző alapítvány is, amelyet a jó tanuló, de szegény sorsú gyermekekért hoztak létre. Éppen száz esztendővel ezelőtt adták át a város mai napig moziként üzemelő épületét is.
    
Huszár Gábor (független) polgármester az MTI-nek elmondta: az évfordulókra büszkék lehetnek a szentgotthárdi polgárok, a történelmi emlékeket írásos dokumentumok bizonyítják, amelyekben az olvasható, hogy a várost 1183-ban III. Béla király alapította.

Francia cisztercita szerzeteseket telepített Szentgotthárdra, monostort építtetett, amelyet Szent Gotthárd hildesheimi püspökről neveztek el. A monostor mellett majorság is létesült, ahol 1350-ig virágzott a feudális rendszerű gazdálkodás. 
   
Augusztus 20-án Szentgotthárd arcai címmel fotókiállítás nyílik a színház aulájában, a város főterén pedig kulturális műsorokat mutatnak be. A város vezetői pályázatot hirdettek Szentgotthárd tortája elkészítésére is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés