bezár
 

zene

2013. 10. 10.
A zenei élet kiválóságait is díjazták a Hangfoglaláson
Zenéln Díjátadó, 2013. 10. 05.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Hangfoglalás újdonságának számított a HANOSZ által alapított Zenélni díj, amit olyan személyek vehettek át, akik elkötelezettek a hangszeres-élőzene mellett, és sokat tettek annak népszerűsítéséért. A szervezők remélik, hogy ezzel a díjjal hagyományt teremthetnek és minden évben kitüntethetik azokat az embereket, akik a háttérben meghúzódva lehetővé teszik, hogy egy virágzó zenei kultúra jöhessen létre.
Kovács Áron, a Díjátadó házigazdája úgy látja, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról az emberekről, akik a háttérben munkálkodnak a zenéért, a zenepedagógusokról, a hangtechnikusokról, zenészekről, hangmérnökökről. Ez azonban nem helyes, hiszen azoknak is jár a “vállonveregetés", akik nem a rivaldafényben állnak. Szerinte éppen ezért nagyszerű dolog a HANOSZ díja, mert így valamilyen módon szólhatunk róluk is és egy kis időre rájuk irányíthatjuk a reflektort.

A megnyitón Tóth Csaba, a HANOSZ leköszönő elnöke elárulta, hogy az alapítóknak ezzel a díjjal céljuk volt az is, hogy a zenészeket még erősebb közösséggé kovácsolják össze, hogy úgymond legyen “egy titkos köszönésük egymás között". Azt szeretnék tehát, ha a Zenélni díj idővel olyan nívóra tenne szert, ami meghajlásra készteti az embereket.

Balogh Géza
, a HANOSZ jelenlegi elnöke elsőként a Zenélni… kampány célkitűzéseiről beszélt röviden, majd hozzátette, hogy a díj tovább erősítheti azt az összefogást, amit a kezdeményezéssel eddig már elértek.

A Zenélni díjat egyébként a kampányt kezdeményező szervezetek - HANOSZ, EJI, MAHASZ, ARTISJUS, Kőbányai Zenei Stúdió, Szerzők Egyesülete, Marock Egyesület, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete - ítélik oda a jelölteknek.



A megnyitó beszédek után a The Rockforce - Czutor Zoltán fiának zenekara - csapott a húrok közé és gyorsan hangulatba hozta a közönséget. A 2011. augusztus közepén alakult zenekar jól illeszkedik a Zenélni… kampány célkitűzéseibe: tagjai 11 évesek, akik az élő zene szeretetét és a rock & roll halhatatlanságát képviselik magas színvonalon.

Miután a fiatalok beizzították a levegőt, megkezdődött a Zenélni díjak átadása. Az év zenepedagógusa kategóriában Póka Egont tüntették ki a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett munkájáért. A Kőbányai Zenei Studió igen sokat tesz azért, hogy a könnyű és szórakoztató zene iránt érdeklődő fiatalok szakirányú, az állam által elismert képesítést szerezzenek.

Az év zenészei Lukács Peta gitáros, Szabó András dobos, Németh Alajos és Szappanos György basszusgitáros, illetve Jankai Béla billentyűs lettek. Ők mindannyian nagyon sokat tesznek a hangszeres zene népszerűsítésért, illetve zenetanárként és publicistaként is megállják a helyüket. Az év énekese díjat Czutor Zoltán vehette át, aki a Zenélni… kampányban is komoly szerepet vállal és az Artisjus tagjaként is aktívan közreműködik a zene népszerűsítésében.



E díjak kiosztása után egy rövid szünet következett, mialatt a Kárikittyom Anticeleb Orchestra szórakoztatta a közönséget. A népzenéket feldolgozó együttes célja, hogy “Kodály hazájában újra énekeljen, zenéljen a magyar." A koncert alatt még egy igazán különleges hangszert is megszólaltattak - egy PET palackból és nyolc szívószálból kialakított fúvós szerkezetet -, hogy bebizonyítsák, hogy bárki számára adott a lehetőség, hogy zenélésbe kezdjen.

E rövid zenélés után újra bekapcsolódtunk a díjátadóba. A második blokkban elsőként Gőz Lászlónak szólt a taps, akit a Zeneiparért kategóriában - ami egyfajta életműdíjnak is tekinthető - díjaztak a Budapest Music Center megalakításáért. Tóth Csaba felidézte azt a pillanatot is, amikor a BMC még csak tervben volt kész: “Kaptunk Lacitól egy csajkát meg egy kalapácsot. A csajkát egy jó tál bableves miatt, a kalapácsot pedig azért, hogy verjünk szét egy régi épületet, ami helyén ma a BMC áll."

A Zenészek Kedvenc Fesztiváljának Fairplay díját a Fishing on Orfű fesztiválnak ítélték oda, mivel a szavazó zenészek úgy gondolták, hogy ez volt az a rendezvény a nyáron, ahol a legbarátságosabban bántak velük. A díjat Egyedi Péter vette át.



Az év hangmérnöke címet megosztva a TLS Zeneház két szakembere, Turcsán András és Baranya Tamás kapták, akikről Szappanos György azt mondta, hogy ha ők ott vannak egy bulin, akkor mindenki megnyugodhat, hiszen velük biztosítva van, hogy minden jól menjen. Hangtechnikus ketagóriában Takács Lászlót díjazták, világosító- és látványtechnikus kategóriában pedig Lenzsér Attila vehette át a díjat.

A blokk lezárásaként Tom Lumen akusztikus gitáron zenélt nekünk, majd kiosztották a maradék díjakat is. Az év zenekara címet a Roy és Ádám trió nyerte el, akik a szakmai zsűri szerint valóban végigjárták azt az utat, amit egy zenekarnak végig kell járnia. Az év hangszerjavító műhelye a Vintage’ 52 és zenei újságírója Danev György lett.

Az est zárásaként Kovács Áron zenekara, a KÁOSZ Központ zenélt.

Zenélni Díjátadó a Hangfoglaláson, SYMA Csarnok 2013. 10. 05.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés