bezár
 

zene

2008. 11. 28.
A Haydn Évnek gazdaságfejlesztő szerepe is van
Haydn Év 2009
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Haydn Évnek gazdaságfejlesztő szerepe is van "Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos" – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Haydn Év 2009 magyar programjait bemutató, az MTA Zenetudományi Intézetében rendezett közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón. Az emlékévben 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön.
Csák Ferenc beszédében kiemelte, hogy példaértékűnek tartja az osztrák partnerekkel való együttműködést, amely nem csak a két érintett régiónak fontos, hanem a két országnak is. Az államtitkár szerint az összefogás nemcsak a műtárgyak cseréjét vagy közös koncerteket jelent, hanem elősegíti a kultúra gazdaságfejlesztő szerepének megjelenését is. Mint fogalmazott: "a Haydn Évnek gazdaságfejlesztő szerepe is van".

Joseph Haydn. Thomas Hardy festménye (forrás: Wikipedia)Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására azzal a céllal, hogy külföldön is bemutatkozhassanak az emlékévhez kapcsolódó magyar produkciók. A támogatást a Berlinben, Londonban, Pozsonyban, Prágában és Sepsiszentgyörgyön levő intézetek nyerték el.

Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte a magyar Haydn Év és partnerei közötti kiváló együttműködést, továbbá hangsúlyozta, hogy a Haydn Év elsődleges célcsoportját nem csak a komolyzene rajongók jelentik, az évad szervezői kiemelt közönségként kezelik a fiatalokat is. "A jövő koncertközönségét a most még iskolapadokban ülő fiatalok jelentik - mondta a Hungarofest vezetője - ezért őket kell megtanítani a zene szeretetére." Rubovszky Rita kiemelte továbbá a Hungarofest Kht. zenei irodájának KLASSZ Tehetségek programját, amelynek keretében idén 11 tehetséges fiatalt támogatnak külföldi zenei tanulmányaik során, a nagysikerű kezdeményezést jövőre, 2009-ben is folytatják. A sajtótájékoztatón a KLASSZ Tehetségek program egyik támogatottja, a Trio Duecento Corde játszott Haydn műveket.

Erdődy Orsolya, a KLASSZ Zenei Iroda vezetője a programok hivatalos bejelentése kapcsán elmondta, hogy a Haydn Év már január 1-én elkezdődik, és egész évben folytatódik a komolyzenei, tudományos és közművelődési programokat átfogó évad. Emellett kiemelt eseményei is lesznek a jubileumi évnek, például a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében koncertekkel és ifjúsági programokkal emlékeznek az osztrák zeneszerzőre, május 31-én pedig Haydn Maraton lesz a Millenárison. Az osztrák partner kezdeményezésére Magyarország is csatlakozik a World Creation Day-hez, amelynek keretében Haydn: A teremtés című oratóriuma csendül fel a világ számos városában, Magyarországon Budapest, Sopron, Pécs, Esztergom és Balatonfüred vesz részt a rendhagyó eseményen. A csatlakozás lehetősége még nyitott – hangsúlyozta az irodavezető – további magyar városok számára is. Kiemelt helyszín lesz természetesen a fertődi Esterházy-kastély, ahol több mint 30 évet élt és alkotott a mester. A kastélyban rendezendő programokról és az épület felújítási tervéről dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója számolt be beszédében.

A sajtótájékoztató keretében Csák Ferenc átnyújtotta Helmut Bielernek, Burgenland tartományi tanácsosának Haydn Búcsúszimfóniájának eredeti partitúráját, melyet az Országos Széchényi Könyvtár bocsátott az osztrák partnerek rendelkezésére. Az átadás az egy hónappal ezelőtti gesztus viszonzása volt, akkor Csák Ferenc vehette át Helmut Bielertől az Armida című opera eredeti partitúráját Eisenstadtban, melyet Haydn I. Miklós megrendelésére komponált. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

November 26-tól, azaz a magyar Haydn Év 2009 programjainak hivatalos bejelentésének napjától az interneten már elindul a Haydn Év 2009. A www.haydn-2009.hu weboldalon megtekinthetőek a jubileumi évad programjai és számos, a zeneszerzővel kapcsolatos egyéb érdekesség.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés