bezár
 

film

2014. 08. 08.
"A gyógyítás nem volt mindig tudomány" – Startol A sebész
Steven Soderbergh és Clive Owen sorozata a Cinemaxon és az HBO GO-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A gyógyítás nem volt mindig tudomány" – Startol A sebész Deklarált szándéka ellenére az Oscar-díjas Steven Soderbergh továbbra sem vonult vissza, viszont a hollywoodi mozifilmekről a televíziózásra nyergelt át: Clive Owen főszereplésével forgatott kórházsorozatot a Cinemaxnak. A sebész augusztus 9-én, szombaton debütál hazánkban az HBO GO és a Cinemax műsorán.

A sebész alighanem az egyik legambiciózusabb produkciója az HBO család másik prémium mozicsatornájának. A történet a  20. század hajnalán, New Yorkban játszódik, a neves manhattani Knickerbocker kórház kulisszái mögé nyerhetünk bepillantást, a modern orvostudomány születését kísérhetjük figyelemmel. Ahogy a szlogen szól, “a gyógyítás nem volt mindig tudomány”.

Soderbergh legutóbb az HBO-nak készített Túl a csillogáson alkalmával hallatott magáról, eme televíziós nagyjátékfilmje lépcsőfok volt mozifilmjei és A sebész heti drámasorozata közt. A nagy blockbustereiről (Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi) és szokatlan függetlenfilmjeiről (Szex, hazugság, videó, Che) is híres rendező az utóbbi években két orvosi témájú mozival is jelentkezett: a Fertőzés egy derült égből villámcsapásként kipattanó járványról szól, a Mellékhatások pedig gyógyszeripari témájú thriller. A sorozat első évada tíz részes, mindet Soderbergh rendezte, a zeneszerző pedig Cliff Martinez (Solaris, Traffic, Drive – Gázt!, Csak Isten bocsáthat meg). A hírek szerint már a premier előtt megrendelték a második évadot.

Az előzetesekből és az első epizódból kiderül, hogy Owen egy innovatív, ambiciózus és öntörvényű, de súlyosan drogfüggő sebészt alakít, aki mentora halála után átvenni kényszerül annak feladatait. Tanítványból mesterré avanzsál, így aztán segédjéül szegődik egy fiatal és tehetséges afro-amerikai sebész – mindez egy olyan korban és helyen történik, amikor és ahol a rasszizmus megszokott. Cselekménye alapján A sebész a kórházsorozatok kosztümös-történelmi (és ennek köszönhetően brutálisabb, véresebb) verziójának tetszik, azonban a fojtogató, paranoid atmoszféra már a Fertőzést és a Mellékhatásokat idézi.

A sebész 1. része augusztus 9-én este, egy nappal az amerikai bemutató után, 22 órától debütál a Cinemaxon, valamint az HBO GO-n.

nyomtat

Szerzők

-- Csiger Ádám --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés