bezár
 

film

2014. 10. 21.
Primanima harmadszorra: egy hét múlva startol a fesztivál
Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, 2014. október 28-november 1., Budaörs
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Primanima harmadszorra: egy hét múlva startol a fesztivál A Primanima Magyarország legfiatalabb animációs szemléje. Azért különleges, mert diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra a fővárostól alig pár kilométerre eső Budaörsön.

A Primanimát 2012 óta rendezik meg október legvégén, immár harmadik alkalommal. Az idén ötnaposra bővült fesztiválon több mint 100 diák és elsőfilmes alkotó animációja mutatkozik be. A Primanimán vetítik először az Oscar-díjra is esélyes, varázslatosan szép brazil egészestés animációs mozit (A fiú és a világ / The Boy and the World), bemutatják a szlovákiai magyar kérdést feszegető, egyedülállóan kreatív animációs dokumentumfilmet is (Felvidék), továbbá kézműves műhelyfoglalkozások és koncertek várják az animációs film rajongóit. A fesztivál október 28-án, az Animáció Nemzetközi Világnapján kezdődik. Ezt a napot az UNESCO nemzetközi animációs szervezete, az ASIFA kezdeményezésére 2002 óta ünnepelik meg világszerte az animáció szerelmesei. A fesztivál programjainak a Jókai Mór Művelődési Központ ad helyszínt.

Rövidfilmes verseny: közel 100 kisfilm a világ minden tájáról

A fesztiválra idén több mint 400 nevezés érkezett. Ebből a szervezők közel 100 vadonatúj animációs rövidfilmet válogattak be a 2014-es versenyprogramba. A rövidfilmek között 34 elsőfilm, 37 diplomafilm és 23 vizsgamunka kerül bemutatásra. Itt látható többek között az idén a franciaországi Annecyban fődíjat kapó francia-dél-koreai film, az Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise), a lengyel-magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmje, a Fürdő (Laznia), valamint Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmje, a Symphony No. 42 is.

Az alkotások többek között a Budaörs Város Önkormányzata által szponzorált fődíjért, valamint a budapesti MELON FX animációs stúdió által a legjobb magyar filmeknek felajánlott díjakért versenyeznek. A legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat tavaly Horváth-Molnár Panna, 2012-ben pedig Kopasz Milán vehette át. A legnépszerűbb animáció rendezőjének járó Macskássy Gyula-díjat tavaly Vácz Péter Nyuszi és Őz című, már több száz nemzetközi fesztivált megjárt filmje, 2012-ben Hermán Árpád Sajnálom! című filmje kapta meg.

A filmeket idén is egy háromtagú nemzetközi szakmai zsűri fogja értékelni: Kaspar Jancis Cartoon d’Or-díjas észt animációs filmrendező, Aneta Ozorek lengyel filmes szakember, fesztiválkurátor és Yiorgos Tsangaris ciprusi grafikusművész, az Animafest Cyprus – Views of the World fesztivál művészeti igazgatója.

Gyermekfilmek versenye: 22 friss mesefilm

A rövidfilmek mellett délelőttönként gyermekeknek készült animációs kisfilmeket vetítenek. 22 magyar és külföldi kisfilm méretteti meg magát az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség által odaítélt díjért. A gyermekprogramban több fiatal magyar, cseh, angol, svájci, kanadai, orosz filmkészítő gyermekeknek készült meséje mutatkozik be. Látható lesz számos magyar animált versfilm is, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos diákjai készítettek, továbbá a Lázár Ervin meséjéből idén készült Bab Berci köve is. A legjobb gyermekfilmnek járó díjat az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta fel. Itt készül többek között a legkisebbek nagy kedvence, a Bogyó és Babóca-sorozat is!

Egészestés animációs filmek: brazil mesefilm, szlovák animációs dokumentumfilm

A Primanimán idén sem csak rövidfilmeket láthat a közönség, hanem több egészestés animáció is műsorra kerül, melyeket Magyarországon még nem, vagy csak elvétve mutattak be.

A Primanimán vetítik Magyarországon először a nemzetközi fesztiválokat sorra taroló, A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című brazil animációs filmet. A film elragadóan szép mese egy kisfiúról, aki az apja keresésére indul a faluból a városba, és kiszakadva az idilli burokból felfedezi a világot. A 80 perces mesefilm tobzódik a színekben és formákban. A film többek között megnyerte a legjobb egészestés filmnek járó Kristályt és a közönségdíjat az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

Az idén debütált szlovák animációs dokumentumfilm, a Felvidék (Horná zem) a II. világháború után Magyarország és Csehszlovákia között végrehajtott erőszakos lakosságcseréről szól. A Felvidék fiatal rendezőnője, Vladislava Plančíková magyar származású nagymamájának történetébe ágyazza be filmjét. Ennek is köszönhető, hogy rendkívül érzékenységgel mutatja be mindkét oldalról az áttelepítések emberi életekre gyakorolt hatását. A dokumentumfilm különlegessége, hogy az élő felvételeket, interjúkat, archív anyagokat különleges animációs betétekkel ötvözi. A Felvidék az idén első alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon megnyerte a Mert szabadok vagyunk elnevezésű szekciót.

Készítsd el a saját animációd! – Rajzfilmes műhelyek a Primanimán

A foglalkozásokon az alkotókedvű gyerekek különféle optikai játékokat, pörgetős füzetet, pixillációs filmet, papírkivágásos animációt és tárgyanimációt készíthetnek. A műhelyben idén is Szabó Zsuzsanna bábanimátor, Vezsenyi Tamás rajzfilmkészítő lesznek a gyerekek segítségére.

Idén immár harmadik alkalommal vesznek részt magyarországi és határon túli művészeti szakos diákok a fesztivál négynapos animáció-készítő workshopján, így többek között a nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetem képzőművészet tanszékének hallgatói, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmszakos és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia animáció szakos diákjai.

Koncertek: Úzgin Űver, Szeder, Lóci játszik, Dj Sztyepp

Az vetítések után esténként a zenei koncerteké a főszerep: az október 28-i nyitóesten a Kárpát-medencei és balkáni dallamokat közép-ázsiai és távol-keleti népek zenéivel vegyítő magyar formáció, az Úzgin Űver zenél. Pénteken, azaz október 31-én a markáns stílusú akusztikus zenét játszó Szeder muzsikál. Szeder-Szabó Krisztina, a négytagú zenekar énekes-gitáros-dalszerzője számaiban a francia sanzon, jazz és folk-elemek vegyülnek. A fesztiválon fellép a Tilos Rádió állandó lemezlovasa, Dj Sztyepp is.

A kezdetek óta a Primanima állandó fellépője a Lóci játszik formáció is, mely idén a Kimittube tehetségkutatón országos ismertsége tett szert. A Lóci játszikkal, azaz Csorba Lócival a színpadon az esti versenyfilmes programok előtt találkozhat a közönség.

Primanima

 


 

nyomtat

További írások a rovatból

Andrej Zvjagincev: Szeretet nélkül
Martin McDonagh: Három óriásplakát Ebbing határában
Guillermo del Toro: A víz érintése

Más művészeti ágakról

színház

A hatalom lehetőség a jóra A hatalom lehetőség a jóra
Interjú Alföldi Róberttel Shakespeare III. Richárdja kapcsán
színház

Tisztító erőtér Tisztító erőtér
Az Együttérző Tara a Bethlen Téri Színházban
Kerekasztal-beszélgetés a Pagonyban, 2018. február 23.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés