bezár
 

film

2016. 02. 06.
Saul fia – díjmentesen látogatható iskolai vetítések regisztrált diákcsoportok számára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Saul fia – díjmentesen látogatható iskolai vetítések regisztrált diákcsoportok számára Az Uránia Nemzeti Filmszínház a Kormány támogatásával, a 2015/16-os tanév II. félévében, díjmentesen látogatható középiskolai vetítéseket szervez az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar filmjéből, a Saul fiából. A film a 2015-ös Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert – köztük a fesztivál Nagydíját –, a 73. Golden Globe Gálán elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Arany Glóbuszt, és jelenleg a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának egyik legnagyobb esélyese.

A tanórákba illeszthető iskolai program célja, hogy a múltat hitelesen és megrázóan ábrázoló film még szélesebb körben elérhetővé váljon a középiskolás korosztály számára, méghozzá professzionális mozi-körülmények között: a regisztráló iskolák diákjai – szemben az otthoni filmfogyasztás magányos élményével – csoportos, zártkörű vetítéseken tekinthetik meg a filmet, méghozzá Európa egyik legszebb mozijában.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. A rendezői koncepció, a főszerepet alakító Röhrig Géza számos díjjal elismert alakítása, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képei formateremtő módon idézik meg a holokauszt tragédiáját. A filmet 35 mm-es kópiáról vetítik, ami különleges élményt nyújt a digitális képhez szokott szem számára. A tekercseket a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet Kft. biztosítja.

A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínház a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve kiadványt készít, ami segítséget nyújt az alkotás értelmezési keretének a meghatározásához, kulcsokat ad a film nézéséhez.

A tanórába illeszthető, délelőtti vetítések nemcsak az élmény alapú tanulásra és a kulturális emlékezet formálására adnak lehetőséget, hanem a mozi intézményével való ismerkedésre is: az Uránia 120 éves – a mozizás történetével egyidős – műemlék épülete eleven film- és mozitörténeti emlékhely, ahol 1899 óta vetítenek mozgóképet a művelődés és az igényes szórakoztatás szolgálatában.

A most meghirdetett program keretében 2016 februárjától április végéig 30 alkalommal vetítik le a Saul fiát a filmszínház dísztermében, ezzel közel 13.000 középiskolás számára biztosítva az alkotás megtekintésének lehetőségét. A program szervezése során az Uránia több mint 100 középiskolai intézménynek ajánlotta fel a részvétel lehetőségét. A programsorozatot a Kormány több mint 10 millió forinttal támogatta.

A vetítéssorozat 2016. február 4-én (csütörtökön) vette kezdetét. Délután 13:30 órai kezdettel a budapesti Szent Margit Gimnázium tanulóinak és az őket elkísérő tanároknak vetítették le a filmet.

 

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház, sajtóközlemény.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés