bezár
 

zene

2016. 03. 07.
JazzaJ: figyelem & szabadság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
JazzaJ: figyelem & szabadság A JazzaJ 2011-ben indult koncertsorozat, mely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Célja összekötni és közös platformon bemutatni a free jazz, zaj-, kísérletező folk- és komolyzenészeket, akik sokszor egymástól elszigetelve alkotnak.

A JazzaJ nem stílus szerint válogat, hanem attitűd, gondolkodásmód alapján. A „jazz” a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a „zaj” a legkülönfélébb hangok iránti nyitottságot jelzi. A közönség: alkotótárs.

A szervezők hiszik, hogy figyelem és szabadság kreatív viszonyát megértve és átélve egyre több emberhez jut el ez a zene, mely a legőszintébb művészi kommunikációra ad lehetőséget – itt és most.

A közel kétszáz megvalósult koncert és workshop számos virágzó együttműködést indított el. Az európai improvizatív zenei közösségben is egyre elismertebb koncertsorozaton olyan alkotók szerepeltek, mint Eddie Prévost, Seijiro Murayama, Clayton Thomas, Michel Doneda. A szervezők célja, hogy nagyobb figyelmet kapjon a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, sokszínű és inspiráló budapesti szcéna, külföldön és itthon egyaránt.

A JazzaJ Extra cím azokra az alkalmakra utal, melyek nem a rendszeres szerdai napokon vannak.

A sorozat fő támogatói és befogadói 2014-ig a Mika Tivadar Mulató és az A38 hajó voltak, 2015-től pedig új helyszínen, az Auróra közösségi terében folytatódik. További helyszínek: MüSzi, Lumen Kávézó.

Jazzaj - logo

Interjúk Rubik Ernő Zoltánnal és Papp Zoltánnal, a JazzaJ alapítóival az A38 blogján és a jazzma.hu-n.

Youtube: https://www.youtube.com/user/JAZZAJkoncertek

Facebook: https://www.facebook.com/JazzzzzzzaJ

Twitter: https://twitter.com/jazzzzzzzaj

Soudcloud: https://soundcloud.com/jazzzaj

Jazzaj

JAZZAJ / 2016 MÁRCIUS – kurátor: Szabó Bálint

DECOLONIZE YOUR MIND

 

Március 9.

THE DEER AND THE TREES / 12z [sessionz] special with S Olbricht & Morningdeer

elő: Muze (Bernadette Zeilinger (AT) - furulyák, Diego Mune (AR) - gitár)

Március 16.

DIGGING ROOTS / Gryllus Ábris - koboz, Lanuk - basszusgitár, gitár, szájharmonika, Palmovka - apró tárgyak, polipa - hulusi, basszusgitár, randomroutines - ragasztószalag

Március 23.

MEN AT DAM / Kiss Raymond - gitár, Kovács Gábor - elektronika, Kováts Gergő - szaxofon, Pándi Balázs - dob, Takács Rajmund - basszusgitár

Március 30.

NOBLE FOURFOLD PATH OF THE STRING THING / Czitrom Ádám I Kiss Raymond I Somló Dávid I Szabó Bálint

JazzZaj

A jazzaj mágikus dekolinizáló ereje márciusban éri el maximumát. A hónap meghívott zenészei nem a jazz hagyományosnak mondható köreiből érkeznek, hanem mind a tízezer irányból, és ami összeköti őket, hogy egyikük sem fekete-fehérben gondolkodik. (A hónap tematikáját XIX. századi kolonialista fekete-fehér sztereófényképek mélyítik, amik idővel három dimenziós animált gifekké állnak össze.)

The deer and the trees

Március 9. THE DEER AND THE TREES

A 12z [sessionz] műhelye 2013-ban indult, magját olyan rendszeres szerdai közös zenélések adják, ahol a legkülönfélébb háttérrel rendelkező zenészek-barátok találkoznak és improvizálnak együtt. Ennek szellemében az Auróra színpadán ezen az estén Dányi “morningdeer” Kriszti és Mikolai “S Olbricht” Martin teszi kellemesebbé és elviselhetőbbé az amúgy élvezhetetlen 12z zenéjét, és remélhetőleg a szarvas is otthonára lel az erdő sűrűjében.

Digging roots

Március 16. DIGGING ROOTS

A szokatlan “bigband” tagjai a 12z [sessionz] műhelyének rendszeres vendégeiből verbuválódott, abból a célból, hogy szokványos és szokatlan hangszereikből tudatfacsaró koktélt keverjenek a szomjazó ajkaknak. Elektronikus zenészek élő hangszereken ásnak saját gyökereik legmélyére, vagy inkább saját gyökereiket eresztik bele a régóta kolonizált tudatunkba.  

Man at dam

Március 23. MEN AT DAM

Igazi hús-vér férfiak a gáton! Izzadságszag, dagadó izmok, pulzáló vér! Ők azok, akik állva pisilnek, és kétszer is meggondolod, hogy a hangzuhataguk alá állj.

Noble fourfold path of the string thing

Március 30. NOBLE FOURFOLD PATH OF THE STRING THING

Négy nemes gitár, huszonnégy nemes húr, negyven nemes ujj. Ez a húrok nemes négyrétű ösvénye.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés