bezár
 

film

2016. 11. 30.
Újabb ingyenes dokumentumfilm a Doc Alliance Films weboldalán: Velvet Terrorists
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb ingyenes dokumentumfilm a Doc Alliance Films weboldalán: Velvet Terrorists Az online dokumentumfilmes platform, a Doc Alliance Films december 4-ig ingyenesen megtekinthetővé tett egy, a szomszédos országok közreműködésével készített dokut Velvet Terrorists címmel, mely egy igen érdekes kérdést boncol a rendszerváltás előtti időszakot vizsgálva: hol húzható meg a határ bűnöző, terrorista és forradalmár között?

A Doc Alliance Films más érdekes esemény mellett (a napokban vált elérhetővé jónéhány, közelmúltbeli fesztiválokon is szereplő cseh doku a Winter portion of documentary films keretében) újfent egy komplex, politikailag és történelmileg tudatos, fikció és dokumentumfilm határán elhelyezhető alkotást kínál az érdeklődőknek Velvet Terrorists címmel.

A Velvet Terrorists cseh, szlovák és horvát koprodukcióban készült, a magyar származású Peter Kerekes és a szlovák rendezők, Ivan Ostrochovský és Pavol Pekarčík közreműködésével.

Az alkotók három, a csehszlovák államszocializmus éveiben tevékenykedő „terroristát" kutattak fel, név szerint Stanót, Ferót és Vladimirt. Hármójukban közös, hogy a megdönthetetlennek tűnő kommunista rendszerrel helyezkedtek szembe, és merényleteket terveztek vagy hajtottak is végre. Stano egy május elsejei ünnepségen próbált meg robbantani egy stadionban a beszédek alatt. Kísérletéért öt év börtönt kapott.

Fero már „nagyban dolgozott”, ugyanis az 1968-as „prágai tavasz” leverésének és a keménydiktatúra visszaállításának szimbólumává vált Gustav Husák elnököt (1969-1987) szerette volna likvidálni annak reményében, hogy a ’68-ban elfojtott reformmozgalmakat sikerül újraindítania. Úgymond ő is „megúszta” pár év börtönnel.

A harmadik terrorista, Vladimír pedig szintén rendszerellenes tevékenységeket folytatott, habár ő kisebb volumenű tetteket hajtott végre: hirdetőtáblákat, kommunista propagandát szolgáló eszközöket rongált meg. Előbbi két társához hasonlóan ő is börtönben végezte.

A Velvet Terrorists e három ellenállóval foglalkozik, és a cseh-szlovák dokumentumfilmektől megszokott módon kevert hangnemben, az irónia segítségével tár fel összefüggéseket, végez komoly elemzést. A szűk másfél órás dokuban valóban relatívvá válik a terrorizmus fogalma, hiszen látszólag a törvényes rendet bolygatják meg ezek a bűnözőnek kikiáltott radikálisok, azonban például a Gustav Husák elleni merénylet annyiban mégis forradalmi tett, hogy egy illegitim módon, külső beavatkozás segítségével az ország élére került vezető ellen irányult. Ez pedig számunkra, magyarok számára is ismerős szituáció, hiszen 10 évvel a „prágai tavasz” leverése előtt Magyarországon is a Szovjetunió tiporta el a nép által, a forradalom révén közvetlenül megválasztott kormányzatot és kormányfőjét (Nagy Imre), Kádár János rezsimje pedig illegitim hatalomként volt jelen majdnem 40 éven keresztül. És persze a kádári puhadiktatúra utólag fasiszta felkelésnek és ellenforradalomnak bélyegezte az 1956-os eseményeket, terroristának nevezve a harcokban résztvevő diákokat és munkásokat.

Magyarországon is releváns a csehszlovák államszocializmus forradalmi tevékenységeivel foglalkozó Velvet Terrorists, melynek témáján és hangnemén kívül további érdekessége, hogy a kortárs performatív dokumentumfilmekhez hasonlóan jórészt megrendezett, utólag leforgatott jelenetekkel, illusztrációkkal eleveníti fel a korszakot és a három főszereplő életét.

Azaz egy igen érdekes fikciós dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők, ha megtekintik a Velvet Terrorists-t, nem érdemes tehát kihagyni a lehetőséget, december 4-éig, az akció lejártáig még van pár nap hátra!

 

A Velvet Terrorists ingyenesen megtekinthető a Doc Alliance Films weboldalán december 4-éig!

nyomtat

Szerzők

-- Benke Attila --

Benke Attila az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 2012-ben filmtudomány mesterszakon, ugyanitt 2016-ig a Filozófiatudományi Doktori Iskola Film-, média- és kultúraelmélet programjának hallgatója volt. Jelenleg filmkritikusként, újságíróként, szerkesztőként tevékenykedik számos kulturális folyóiratnál és portálnál, valamint filmes műfajelméleti kutatást végez, és magyar filmtörténettel is foglalkozik.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés