bezár
 

zene

2009. 03. 23.
A franciák „vörös angyala” hamarosan színpadra lép…
Mylène Farmer május 2-án ismét turnéra indul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A franciák „vörös angyala” hamarosan színpadra lép… 25 év a csúcson: ezalatt 7 stúdió-, 4 koncert- és 3 válogatás-album, valamint 46 kislemez - ez a franciák „vörös angyalának”, Mylène Farmer-nek eddigi mérlege. Valamint 4 nagysikerű turné, 1989 és 2006 között.
A negyedszázados jubileumot hivatott ünnepelni a soron következő koncertkörút, melynek próbái április végén kezdődnek Nizzában, és amelynek gyakorlatilag minden helyszínére elkeltek már a jegyek, még jóval az aktuális nagylemez, a tavaly augusztus 25-én megjelent Point De Suture boltokba kerülése előtt.

Tudom, kis hazánkban mindenki Madonna augusztus 22-i fellépésére készül gőzerővel, de higgyék el, hogy az sem jár rosszul, aki kiutazik Franciaországba, esetleg Svájcba, vagy Oroszországba, illetve - mint jelen sorok írója - Belgiumba, hogy élőben is megcsodálhassa a méltán legnépszerűbb francia énekesnőt! Feltéve, hogy kap még jegyet a 36-állomásos turné valamelyik koncertjére.

Hogy ki is ez a misztikus nő, akinek népszerűsége a galloknál Madonnáéval vetekszik?

Hozzánk jellemzően csak közvetítés során jutott el két kiemelkedően nagy slágere - a Désenchantée és a Libertine -, egy belga diszkó-pacsirta 2002-es átiratának köszönhetően. Más dalt nem is nagyon jegyeztek később a szóban forgó Kate Ryan-től… Vajon miért?

A válasz kézenfekvő: az eredeti szinte mindig jobb az utánzatnál! Erről az olvasók maguk is meggyőződhetnek, ha összehasonlítják a két verziót - ég és föld a különbség! Hacsak nem a rágógumi-popra esküszünk…

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AGxPrIhs4Lo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AGxPrIhs4Lo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Mylene Farmer - Desenchantee
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/s8FPA3XeX0c&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/s8FPA3XeX0c&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Kate Ryan - Desenchantee

Ráadásul, a legnagyobb példányszámban elkelt francia kislemezhez, a Désenchantée-hoz készült klipet nem másutt, mint Magyarországon forgatták, 1991. februárjában.

A művésznő egyébként időközben még egyszer járt Magyarországon, amikor is a 2005-ös Q.I. című számához készített videót.

Közép-Kelet Európa iránt érzett vonzalma nem maradt teljesen viszonzatlan, hiszen nálunk, valamint Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és a volt Szovjetunió területén is vannak szép számmal rajongói. Szent Pétervárra és Moszkvába második alkalommal látogat majd el, koncertezni a nyáron.

Mivel, Magyarország még csak klip-, és filmforgatás helyszíneként került szóba nála, így a magamfajta rajongó kénytelen útilaput kötni a talpára, és külföldi koncerthelyszínt választani, hogy élőben is megcsodálhassa rajongása tárgyát.

Két párizsi koncert - 1999. szeptembere, és 2006. januárja - után, ezúttal Brüsszelre esett a választásom.

A 70.000 fő befogadására képes, és a U2-t, a Genesis-t, valamint Bruce Springsteen-t is vendégül látó Stade Roi Baudouin színpadán adja majd elő Mylène Farmer új és régi számait, köztük - ha hinni lehet a pletykáknak - a fent említett Désenchantée-t, és Libertine-t, valamint a L’Âme-Stram-Gram és a Je Te Rends Ton Amour című sikereket is.
A várhatóan rendkívül látványos, futurisztikus show díszlete még hétpecsétes titok, de annyit azért már tudni vélnek a rajongói hírforrások, és a pletykalapok, hogy Dominique Lebourge dolgozik rajta. A fényekért várhatóan Fred Peveri felel majd, és Jean-Paul Gaultier vörös és fekete színeket előnyben részesítő ruhakölteményeit viselik majd az énekesnő és táncosai, akik közül Reed Kelly neve már biztosnak mondható.

A művészi háttér-vetítéseket valószínűleg ezúttal is Alain Escalle álmodja meg. (Lásd itt.)

Mindez persze - Mylène Farmer titokzatosságát alapul véve - még korántsem vehető készpénznek, így a rajongóknak május 2.-ikáig várniuk kell, amikor is a turné végre kezdetét veszi Nizzában.

Az énekesnő hazai tisztelői pedig, az ősszel várhatnak tőlem egy szubjektív koncert-beszámolót, valamikor szeptember végén…
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés