bezár
 

zene

2017. 10. 12.
Megkezdte működését az MTVA Zenei Lektorátusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdte működését a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új Zenei Lektorátusa, amelynek célja minőségi kortárs magyar zeneművek felkutatása és stúdiófelvételek készítése a rádió műsorai és archívuma számára.

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója az MTVA csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Magyar Rádióban évtizedeken át működött zenei lektorátus, amelynek fő feladata, hogy a hozzájuk pályázó zeneszerzők műveiről eldöntse, melyek érdemesek az előadásra, rögzítésre, és arra, hogy bekerüljenek az archívumba. Ezt az évek óta megszűnt rendszert indítják újra, a munka "motorja" a Bartók Rádió. Bánkövi Gyula szerkesztő koordinálja a lektorátus működését, de a testület külső, független szakértőkből áll.
    

Klasszikus kedvencek 2018.

A csatornaigazgató emlékeztetett arra, hogy a kortárs zeneszerzők műveinek előadására és rögzítésére kevés lehetőség kínálkozik. "Egy jó rádió nemcsak műsorokat sugároz, hanem értéket is teremt" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az MTVA 2018-ban 20 millió forintot szán a projekt megvalósítására. A lektorátus létrehozásában komoly támogatást kaptak Kovács Gézától, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek ügyvezetőjétől is.
    

Elmondta, hogy a kiválasztott műveket - legyenek azok zenekari vagy kamara-, netán szólódarabok -, a Magyar Rádió Zenei Együttesei és művészei adják elő, akik örömmel vesznek részt ebben a közös munkában. A felvételeket a rádió archívuma nemzeti kincsként megőrzi az utókor számára. Évente mintegy 15-20 zeneművet rögzíthetnek, az első felvétel 2018 tavaszán készülhet el.
    

A testületbe a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete delegál egy-egy tagot. Jelenleg Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia professzora; Sáry László zeneszerző, a Katona József Színház zenei vezetője és Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője az október 1. óta működő testület tagja, mandátumuk legfeljebb három évre szól.
    

A Zenei Lektorátus havonta ülésezik, feladata a jelen és a közelmúlt kiemelkedő magyar műveinek felkutatása, a zeneszerzők által a testület számára benyújtott művek minősítése, értékelése, javaslattétel az MTVA számára stúdiófelvételek készítésére. Egy zeneszerzőtől egy évben maximum két zeneművet rögzíthetnek.
    

Madarász Iván kiemelte: a felvételkészítés új dimenzióba lép, a korábbi évekhez képest "turbófokozatra" kapcsolhatnak, olyan pénzügyi keret áll rendelkezésre, amely számos mű felvételét teszi lehetővé. "Úgy érzem, hogy ez nagyon jó befektetés" - fogalmazott, hozzátéve: a kompozíciók rögzítésének reménye inspirálóan hathat a magyar zeneszerzőkre.
    

Sáry László is örömét fejezte ki, hogy hosszú idő kihagyása után újra mecénása az új magyar zenének a rádió.
    

Záborszky Kálmán elmondta: kíváncsian várja a munkát, hiszen karmesterként más szempontok szerint gondolkodik, elsősorban a közönség oldaláról ítéli meg a műveket. A művek elbírálásánál elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy kivinné-e a színpadra az adott darabot. Hozzátette: nem zeneszerzői, hanem előadóművészi oldalról keresi majd a kulcsot a döntéshez.

nyomtat

További írások a rovatból

David Helfgott koncertjének időpontja 2018. augusztus 15.
Harcsa Veronika és Miklós Szilveszter koncertje a Lumenben
Barre Phillips újra Budapesten
Miklósa Erika koncertje Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával 2018. január 22. (hétfő), 19.30, MOMKult

Más művészeti ágakról

gyerek

Az Ön gyermeke Kultúróvodába jár?
Huszonhat óvoda kapott idén Kincses Kultúróvoda címet
színház

Tisztító erőtér Tisztító erőtér
Az Együttérző Tara a Bethlen Téri Színházban
Jeles András: A rossz árnyék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés