bezár
 

art&design

2018. 02. 06.
Így kattintanak legjobbjaink
A 36. Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya (MÚOSZ) idén a 36. Magyar Sajtófotó Pályázatot hirdette meg. Az esemény hosszú évek óta mutatja be a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai sikereit.

A zsűri tagjainak, azaz Szlukovényi Tamásnak, Filip Horváthnak, Maciek Nabrdaliknak, Michael Hanke-nek és Szabó Bernadettnek nem volt könnyű dolga, mivel a következő számadatokkal álltak szemben: 247 fotós, 2260 pályázat és 6302 kép. A pályázaton többek között hír, képriport, mindennapi élet, portré, művészet, sport, természet és tudomány, társadalomábrázolás kategóriában osztottak ki díjakat, egyedi fotókat és sorozatokat is értékelve. A kategóriákon kívül kiosztásra került a MÚOSZ Nagydíja is, a legjobb emberközpontú, leghumánusabb díj az André Kertész-nagydíj, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díj, a legkiválóbb 30 év alatti fotóst illető Szalay Zoltán-díj, valamint a vidéken dolgozó legjobb fotóriporter díja. A pályázatra nevezők státusza vegyes volt. Egyaránt jelentkeztek amatőr és hivatásos, az ország különböző részein élő és dolgozó fotóriporterek.

A különdíjasok közül idén a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ-nagydíjat Móricz-Sabján Simon nyerte el Borsosék című fotódokumentációjával. Móricz-Sabján Simon a nyolcfős Borsos család mindennapjait követte nyomon. Az ínséges körülmények között élő család élete Csongrád megye Csanytelek nevű településén tökéletes képet fest az ország keleti részén megjelenő problémákról. A család elsődleges bevételi forrása az idénymunkák mellett a gyermekek után járó állami támogatás. A szülőknek hat gyermekük nevelése mellett olyan akadályokkal kell szembenézniük, mint a munkanélküliség.

Az André Kertész Nagydíjat Mónus Márton nyerte el A krízisautó éjszakája című sorozatáért. A Menhely Alapítvány krízisautójának hajnalig tartó szolgáltatása minél több rászorulónak próbál segíteni. Szükség esetén szállást nyújt nekik, meleg ruhát adományoz, és orvosi ellátáshoz juttatja őket. A fiatal fotóriporter ez elismerés mellett a Szalay Zoltán-díjban is részesült,  amely a legjobb 30 év alatti fotósok körében került kiosztásra. Mónus Márton így a hír-eseményfotó kategóriában a harmadik helyet szerezhette meg.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjban, valamint két további kategóriadíjban részesült Végh László Otto című munkájáért. Az erdélyi Hargita megyében élő pásztorok mindennapjait 2013 óta örökíti meg. Szép Endre és családja Alsósófalva pásztorai. Szerény életkörülmények között élik napjaikat több száz kecskével és juhhal. A legfiatalabb fiú, Otto, a tanítás után ugyanúgy kiveszi a részét a mindennapi munkából mint a család többi tagja. A fotós hozzátette, hogy Otto "pásztor életbe született", s nagy valószínűséggel, ha felnő, sajnos nem lesz lehetősége arra, hogy továbbtanulhasson. Ottora ugyanaz a sors vár mint a szüleire, vagyis pásztor lesz.

A vidéki fotóriporterek közül a legkiemelkedőbbnek a zsűri Kerekes M. István képeit látta, Balogh Zoltánt Éjjeli menedék című művéért pedig külön dicséretben részesítette.

Asszonyi Esztert pedig az olaszországi buszbaleset áldozatai emlékére készített, Megemlékezés című fotósorozatáért idén Escher Károly díjjal jutalmazták.

A díjazott képekből és a rendezők által a pályázatra beérkezett egyéb fotókból összeállított kiállítás minden évben magas színvonalú, sok látogatót vonzó  esemény. A pályázat eredményhirdetését Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, egyben a Népszava szerkesztője nyitotta meg, méghozzá Rédei Ferenc, a Népszabadság egykori fotóriportere szavait is megidézve. A kép ugyanolyan fontos mint a szöveg. Ami a szövegben van, az a megírás pillanatáról szól, a képekkel szemben, melyek magát az örökkévalóságot hirdeti. A kép nem veszíti el aktualitását, amikor létrejön. A fotók beékelődnek a fejekbe: ha egy zseniális képet látunk, az akarva-akaratlanul ... örökre emlékezetünkben marad.

A díjak átadására 2018. március 29-én kerül sor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A díjazott képek mindegyike megtekinthető a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat honlapján. 

nyomtat

Szerzők

-- Krajczár Vanda --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés