bezár
 

irodalom

2018. 02. 09.
25 éves a Bárka folyóirat
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli szombaton a Bárka folyóirat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
25 éves a Bárka folyóirat 2018 február 10-én fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat a Békéscsabai Jókai Színházban. Az esten bemutatják a legújabb, ünnepi számot, a negyedszázados jubileum alkalmából kiadott antológiát és átadják a 2017-es Bárka-díjakat.

A folyóirat 1993 és 1996 között a Tevan Kiadó alkalmi kiadványa volt, 1997-ben döntöttek úgy, hogy "valódi" folyóirattá alakítják. 1999-ig negyedévente adták ki, 2000 óta kéthavonta jelenik meg. 2007-ig a Békés Megyei Könyvtár, azóta a Békéscsabai Jókai Színház a folyóirat fenntartója - idézte fel Elek Tibor, aki 1999 óta főszerkesztője a lapnak.

Hangsúlyozta, legfontosabb törekvésük a kezdetek óta az volt, hogy stílusirányzatra, világnézetre, korra és lakhelyre való tekintet nélkül a határon belüli és túli kortárs magyar irodalom és képzőművészet legkiválóbb alkotóit gyűjtsék össze. Egyedüli szempont a minőség, az érték volt. Ezt véleménye szerint sikerült is megvalósítaniuk. Emlék egy állapotról címmel az évforduló alkalmából kiadták a Bárka-díjasok antológiáját is. Ezzel kapcsolatban a Gyulai Várszínház igazgatójaként is dolgozó főszerkesztő elmondta: 2000-ben alapították a díjat, azóta csaknem ötven alkotó részesült az elismerésben. Az antológiában mások mellett Banner Zoltánnak, Markó Bélának, Orbán János Dénesnek, Vári Fábián Lászlónak és Zalán Tibornak korábban a lapban megjelent verseiből és elbeszéléseiből válogattak, és ők maguk fogják a bemutatón felolvasni műveiket. A 2017-es Bárka-díjat Garaczi László író-költőnek, Pécsi Györgyi irodalomtörténész-kritikusnak és Vörös István író-költőnek adják át az esten, amelyen bemutatják a folyóirat legfrissebb számát is.

Az ünnepi lapszámban két-két tanulmány jelenik meg a 150 évvel ezelőtti kiegyezésről, valamint a 30 éve indult rendszerváltoztatásról. Emellett többek között Bogdán László, Darvasi László, Fekete Vince, Géczi János, Grecsó Krisztián, Háy János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Tőzsér Árpád műveit olvashatják el benne az érdeklődők.

Az esten fellép a Körömvirág együttes és a Békés Banda, valamint Bartus Gyula és Kovács Edit színművész.

Helyszín: Jókai Színház (Békéscsaba, Andrássy út 3, 5600)
Időpont: 2018. február 10. 
15 óra Pillanatképek a 25 éves Bárka történetéből
17 óra Emlék egy állapotról
19 óra Ünnepi Gálaest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés