bezár
 

art&design

2018. 02. 14.
Fotó / Modell 2 - A felejtés emlékei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotó / Modell 2 - A felejtés emlékei Folytatódik a  Magyar Képzőművészeti Egyetem XIX. századi fotógyűjteményének bemutatása. A felejtés emlékei címmel, 2018. február 15-én nyíló kiállítás ezúttal nem a kollekció átfogó bemutatására helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább a fotográfiák szerzőit, használóit és magát a korszakot, azaz az 1860-1910-ig terjedő fél évszázad hangulatát, gondolkodását, képi világát kívánja megmutatni. A kiállított anyagot ismét a Doktori Iskola hallgatóinak reflexiói kísérik.

Hatalmas érdeklődés övezte két évvel ezelőtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Fotó / Modell ‒ Képek a természet és művészet között című kiállítását, amely mintegy 400 darabot mutatott be azok közül a felbecsülhetetlen értékű 19. századi fotográfiák közül, melyeket az MKE Művészeti Gyűjteménye rejtett, s amelyek létezésről korábban még a szakemberek sem tudtak. A mintegy 12.000 darabot számláló kollekció a fotográfiatörténet olyan ikonikus európai alkotóinak munkáit is tartalmazza, mint többek között William von Gloeden báró (1856‒1931) vagy Felix Bonfils (1831‒1885).

De vajon kik készítették vagy készíttették ezeket a fényképeket? Mikor, hogyan és miért? Kik foglalkoztak a XIX. századi 'Mintarajztanodában' fotográfiával? Mit gondoltak erről az új médiumról, mire volt jó és mire nem? Mit árulnak el maguk a fotográfiák az akkori intézményről és a szereplőkről, illetve magáról a korról? A most bemutatott tematikus csoportokba rendezett művek és dokumentumok ezen kérdések megválaszolására törekednek.

A két évvel ezelőtti tárlathoz hasonlóan a kiállításon a klasszikus fotográfiák mellett 7 új, kifejezetten erre az alkalomra készült kortárs műalkotás is készül az MKE Doktori Iskola hallgatóitól.

Megtekinthető 2018. február 16. és 2018. március 25. között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (1062 Budapest, Andrássy út 69-71)

Forrás: MKE

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés