bezár
 

art&design

2018. 02. 22.
Arnold Schönberg-kiállítás a bécsi Zene Házában
Ingyenes kiállítással folytatódik a Bécsi Modernizmus 2018 című jubileumi programsorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenes kiállítással folytatódik a Bécsi Modernizmus 2018 című jubileumi programsorozat a zenei irányzat képviselőinek tiszteletére. A Zene Háza Bécsi modernizmus – Egy új zenei korszak című kiállításán Arnold Schönberg és tanítványainak munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók 2018. február 22-től.

A bécsi modernizmus zenei irányzatának osztrák képviselője, Arnold Schönberg nagyívű munkásságával a zenetörténet egyik legradikálisabb törését idézte elő. Az apai ágon zsidó-magyar gyökerekkel rendelkező komponista műveit a századforduló közönsége többnyire ellentmondásosnak érezte, előadásait kifütyülték, zenei tevékenységéért pedig csak utólag kapott nagyobb megbecsülést. Későbbi sikereihez a különleges autodidakta tehetsége és a szorgalma segítette hozzá, melyből számos világhírű zenemű született meg, mint például a Megdicsőült éj című vonósszextett, vagy a zsidó vallási gyökerekhez tudatosan visszanyúló vallásos zene, a Mózes és Áron című opera. A művészt a tizenkét hangú kompozíciós technika atyjaként  Schiele, Klimt és Wagner mellett  a bécsi modernizmus úttörőjeként tartják számon a mai napig.

A Bécsi Modernizmus 2018 jubileumi programsorozathoz a bécsi Zene Háza (Haus der Musik) egy időszaki kiállítással csatlakozik, melyet a fedett belső udvaron alakítottak ki. A tárlaton a radikális zenei változásokat képviselő Arnold Schönberg és tanítványai, Anton Webern és Alban Berg korszakalkotó munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bécsi modernizmus – Egy új zenei korszak című kiállításon az érdeklődők emellett a századfordulós klasszikus zene fogalmának átértékelődését is végigkövethetik. A tárlat 2018. február 22. és október 7. között ingyenesen látogatható.

Fotók: Hanna Pribitzer

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés