bezár
 

irodalom

2018. 02. 24.
Arany János hagyatékának restaurálása az OSZK-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arany János hagyatékának restaurálása az OSZK-ban Az Arany János-emlék év egyik legfontosabb feladataként zajlik Arany János Nagyszalontán őrzött tárgyi- és dokumentum-hagyatékának teljeskörű feltárása és restaurálása az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Az Országos Széchenyi Könyvtár Magyarországon a legjelentősebb Arany-relikviák egyik őrzője. Az intézmény saját gyűjteményében található Arany-kéziratok digitalizálása mellett, a nagyszalontai Csonkatoronyban őrzött kéziratos- és könyvállomány szakszerű restaurálását végzi.

Dr. Boka László irodalomtörténész, a könyvtár tudományos igazgatója egy éve vezeti az előkészítő munkálatokat. Ezek eredményeképp sikerült az anyagot helyi, nagyváradi és budapesti munkatársak bevonásával szakszerűen leírni, lefotózni, a diplomáciai és adminisztratív feladatok után pedig azokat biztonságban Budapestre szállítani.

Az OSZK-ba került mintegy 800 fóliónyi kézirategyüttes jelentős része levél, a hagyaték darabjai között azonban két kiemelkedően fontos szépirodalmi dokumentum is szerepel: a Szentivánéji álom fordításnak Arany János keze által tisztázott változata, illetve a Murány ostroma kézirata.

A dokumentumok közül számos irat szakadt és az idők során elkoszolódott, a legnagyobb veszélyt azonban a tintamarások okozzák. Ezek kezelése, javítása, állagmegőrzése a restaurátorok feladata, hogy a hányatott sorsú dokumentumegyüttes az utókor számára is fennmaradjon.

Az iratok jövőbeni sorsa, hogy a restaurálást, valamint a kutatómunkát követően várhatóan 2018 júniusában ünnepélyes keretek között kerülnek vissza Nagyszalontára, ahol egy időszaki kiállítás keretében mutatják be azokat, illetve egy – a helyi Arany János Emlékegyesülettel közösen gondozott – bilingvis (magyar és angol nyelvű) nyomtatott katalógusba szerkesztve is bemutatásra kerülnek.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés