bezár
 

építészet

2018. 04. 01.
Akik Budapestet építették
Építészet és ízlés a 19. századi iparosoktatásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akik Budapestet építették 2018. március 13-án kiállítás nyílt Akik Budapestet építették címen,  a Budapesti Történeti Múzeumban.

A kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központ 2015-ös, Akik Budapestet építették című tárlatának és a párizsi Magyar Intézet 2017-es, Ceuxqui ont construit Budapest című kiállításának a Budapesti Történeti Múzeum Metszettári kiállítóterére adaptált változata. A jelenlegi kiállításon az előző válogatások mellett kiemelt szerep jut a budapesti Millenniumi Földalatti építkezés Klösz György-féle fotódokumentációjának.

A kiállított eredeti grafikai anyag nagy részét az 1870-es évek és az 1910-es évek között született építészeti rajzok alkotják, amelyek egységesen, kiállítási célra készült albumokba ragasztva maradtak fenn. Ebben az időszakban több építészeti szakosztály is működött az Iparrajziskolában, amelyek irányítása az elsősorban urbanisztikai tevékenységéről ismert Palóczi Antal építész-tanár nevéhez fűződött, aki több mint 30 éven keresztül, 1879 és 1911 között oktatott építészeti rajzot.Válogatás látható továbbá a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Régi Könyvgyűjteményének 19. századi építészeti könyvei és műlapjai közül, amelyek az 1920-as években a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola Iparoktatási Szakkönyvtárának részét képezték. Ezeket egészítik ki a Gipszmásolat- és Szoborgyűjtemény eredeti építészeti gipszmodelljei, amelyeket az 1900-as évek elején öntöttek, és a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola egykor mintegy 1.900 darabot számláló oktatási célú gipszgyűjteményének részét képezték.

Akik Budapestet építették 
Megnyitó: 
2018. március 13.
Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum (1014 Budapest, Szent György tér 2., I. emeleti kiállítótér)
A kiállítás megtekinthető 2018. március 13 és 2018. június 24 között
A kiállítást megnyitotta: Sisa József
Kurátor: Katona Júlia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés