bezár
 

film

2018. 03. 18.
Indul az idei észt hét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indul az idei észt hét Digitális street art produkcióval indul az idei észt hét. Rendhagyó utca művészeti projekttel veszi kezdetét Budapesten az észt hét, amelyet március 19. és 27. között rendeznek meg az észt állam függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére.

Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata tizenegyedik alkalommal mutatja be az észt kultúra legjavát a magyar közönségnek Budapesten, Szegeden és Debrecenben. 

A filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és koncerttel tarkított kulturális hetet március 19-én Edward von Longus észt street art művész nyitja meg különleges projektjével, amelynek keretében mozgóképes formában a budapesti házfalakon kelti életre a 20. század elején élt észt emberek archív fotóit. Március 19-én az Élesztőházban nemcsak a programot és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazást mutatják be a szervezők, de azt is elárulják, merre induljon el a városban az, aki ezeket a különleges észt képeket szeretné felkutatni.

Március 20-án a Soviet hippies című filmet láthatja a közönség a CEU-n a Visual Studies Platform programmal közös rendezvényen. A dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor az 1970-es évek észt-orosz pszichedelikus világában a kelet-európai hippimozgalmak létrehozták saját rendszerüket a Szovjetunió szigorú rezsimje ellen. A vetítést követően vendégül látják a film rendezőjét, Terje Toomistut és producerét, Juliane Fürstöt. k

Szintén március 20-án a Kadri Voorand és Mihkel Mälgand duó improvizációkban és ambient elektronikus effektekben gazdag saját kompozíciókkal várja a közönséget az Opus Jazz Clubban.  

Március 22-én egy férfi és nő találkozási kísérletét láthatják az érdeklődők a Trafóban a Just filming című előadás keretében, amelyet két színész, Láng Annamária és az észt Juhan Ulfsak közösen hoztak létre az ismert finn rendezővel, Kristian Smedsszel. Az előadás után Jászay Tamás kritikus beszélget Kristian Smeds rendezővel.

Március 23-án pedig közönségtalálkozót tartanak a Trafó klubban. Március 23. és 25. között újra az észt filmeké lesz a főszerep a Művész moziban, március 27-én pedig két könyvbemutatót tartanak a Nyitott Műhelyben: Viivi Luik Árnyékszínház című kötetét, Paavo Matsin pedig Gogoldiszkó című regényét mutatja be a magyar olvasóknak.

Az Észt hét ideje alatt Marge Monko egyéni tárlatát lehet látni a Molnár Ani Galériában, A fa az észt építészetben című kiállítás pedig március 25-ig lesz látható a FUGÁ-ban.

A sorozat kapcsolódik az Irodalom éjszakája programjaihoz is, amelynek észt helyszínén március 21-én Mart Kivastik novelláját Schneider Zoltán olvassa fel. Az Észt hét Szegeden április 4-től, Debrecenben április 5-től észt filmekkel és kiállításokkal várja a közönséget.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés