bezár
 

irodalom

2018. 04. 14.
Bűntény a ritka könyvek szekcióján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bűntény a ritka könyvek szekcióján 2017 áprilisában fedezték fel a pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban, hogy hiányzik 314 könyv a ritka könyvek szekciójáról. Köztük volt  Adam Smith Nemzetek gazdasága című művének és Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica címet viselő kötetének első kiadása.

A pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban Oliver szobaként is számontartott, ritka könyvek szekciójában őrzik a nyugati kultúra emlékezetének kiemelkedő példányait. A szobát biztonsági okokból csak előzetes regisztráció mellett lehet látogatni, így ritkán nyitják ki, a legtöbb látogató pedig a szakterületével kapcsolatos kutatásokat végzi itt.

A 2017 áprilisban történt biztosítási felmérés alkalmával tűnt fel, hogy hiányzik 314 példány, köztük atlaszok, térképek és tudományos értekezések első példányai is. Az eltulajdonított könyvek közül 9, a könyvnyomtatás kezdetének első ötven évében készült, tehát még 1500 előttiek. Nehezíti a tettes megtalálását, hogy csak a teljes állomány felmérésének alkalmával vették észre a hiányt, így pontosan nem lehet tudni, hogy mióta nincsenek helyükön a könyvek.

Bár nehéz pontos összeget mondani, mivel ezeknek a ritka és régi könyveknek főleg az eszmei értéke meghatározó, de 5 millió dollárnál (ami körülbelül 150 millió forintnak felel meg) is többre becsülik a kárt, írja a Melville House. Az egyik legnagyobb veszteséget Adam Smith Nemzetek gazdasága című munkájának első példánya jelenti, mely a közgazdaságtan első rendezett művének számít, illetve  Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapjai) címet viselő kötetének első, 1687-es kiadása.

Úgy vélik, a bűncselekményt olyasvalaki követhette el, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik a ritka könyvek szekciójának felépítéséről, mivel sok könyv a részlegen belül is külön el volt zárva. Bár azt nem lehet tudni, hogy gyanúsítottként kezelik-e, de a könyvtár elbocsátotta a részlegen dolgozó munkatársát.

Miután megkezdődött a nyomozás, az Amerikai Antikváriusok Egyesületének ügyvezető igazgatója a rendőrség kérésére februárban bővítette a körözött könyvek listáját. Március elejéig több, mint 450 tagot értesítettek a körözéssel kapcsolatban, akik megkapták a listát az eltulajdonított könyvek címével, szerzőjével, kiadójával, kiadási dátumával és rövid leírásával.

Forrás

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A halál egy piros telefon A halál egy piros telefon
Élet-halál maraton Lakásszeminárium
irodalom

Érvényes-e még? Érvényes-e még?
Petri György összegyűjtött versei újratöltve
irodalom

Mennyi minden Mennyi minden
Két lemezről (Szűcsinger: Ennyit tudtunk segíteni, Háy János–Beck Zoltán: Háy Come Beck)

Más művészeti ágakról

színház

Szatirikus passiójáték: így élünk mi Szatirikus passiójáték: így élünk mi
Kerékgyártó István Hurok című műve a Jurányiban
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Kutatásban a Külföldön Sikeres Magyar Művészek Kutatásban a Külföldön Sikeres Magyar Művészek
A prae.hu művészeti portál átfogó kutatási projektje
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi építészeti díjak
69. Berlinale, 2019. február 7–17.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés