bezár
 

irodalom

2018. 04. 14.
Bűntény a ritka könyvek szekcióján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bűntény a ritka könyvek szekcióján 2017 áprilisában fedezték fel a pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban, hogy hiányzik 314 könyv a ritka könyvek szekciójáról. Köztük volt  Adam Smith Nemzetek gazdasága című művének és Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica címet viselő kötetének első kiadása.

A pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban Oliver szobaként is számontartott, ritka könyvek szekciójában őrzik a nyugati kultúra emlékezetének kiemelkedő példányait. A szobát biztonsági okokból csak előzetes regisztráció mellett lehet látogatni, így ritkán nyitják ki, a legtöbb látogató pedig a szakterületével kapcsolatos kutatásokat végzi itt.

A 2017 áprilisban történt biztosítási felmérés alkalmával tűnt fel, hogy hiányzik 314 példány, köztük atlaszok, térképek és tudományos értekezések első példányai is. Az eltulajdonított könyvek közül 9, a könyvnyomtatás kezdetének első ötven évében készült, tehát még 1500 előttiek. Nehezíti a tettes megtalálását, hogy csak a teljes állomány felmérésének alkalmával vették észre a hiányt, így pontosan nem lehet tudni, hogy mióta nincsenek helyükön a könyvek.

Bár nehéz pontos összeget mondani, mivel ezeknek a ritka és régi könyveknek főleg az eszmei értéke meghatározó, de 5 millió dollárnál (ami körülbelül 150 millió forintnak felel meg) is többre becsülik a kárt, írja a Melville House. Az egyik legnagyobb veszteséget Adam Smith Nemzetek gazdasága című munkájának első példánya jelenti, mely a közgazdaságtan első rendezett művének számít, illetve  Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapjai) címet viselő kötetének első, 1687-es kiadása.

Úgy vélik, a bűncselekményt olyasvalaki követhette el, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik a ritka könyvek szekciójának felépítéséről, mivel sok könyv a részlegen belül is külön el volt zárva. Bár azt nem lehet tudni, hogy gyanúsítottként kezelik-e, de a könyvtár elbocsátotta a részlegen dolgozó munkatársát.

Miután megkezdődött a nyomozás, az Amerikai Antikváriusok Egyesületének ügyvezető igazgatója a rendőrség kérésére februárban bővítette a körözött könyvek listáját. Március elejéig több, mint 450 tagot értesítettek a körözéssel kapcsolatban, akik megkapták a listát az eltulajdonított könyvek címével, szerzőjével, kiadójával, kiadási dátumával és rövid leírásával.

Forrás

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Kötelező irodalom halvacsora mellé Kötelező irodalom halvacsora mellé
Szöveghullám Balatonföldváron
irodalom

„A haldoklás névtelen morajlása” „A haldoklás névtelen morajlása”
Összeköttetések Babiczky Tibor és Rilke költészete között
irodalom

Villamosság, jog és költészet találkozása az íróasztalon Villamosság, jog és költészet találkozása az íróasztalon
Turbuly Lilla: Alkonykapcsoló kötetbemutató a Margó irodalmi Fesztiválon
irodalom

Posztmodern kígyó meg a farka Posztmodern kígyó meg a farka
Salman Rushdie: A Golden ház. Helikon, 2018. Fordította: Greskovits Endre

Más művészeti ágakról

Elhunyt Christine Nöstlinger
art&design

Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok
Kockázati tényezők. Az ellenzékiség öröksége az egykori szocialista országokban - kiállítás a FUGA-ban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés