bezár
 

irodalom

2018. 04. 14.
Bűntény a ritka könyvek szekcióján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bűntény a ritka könyvek szekcióján 2017 áprilisában fedezték fel a pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban, hogy hiányzik 314 könyv a ritka könyvek szekciójáról. Köztük volt  Adam Smith Nemzetek gazdasága című művének és Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica címet viselő kötetének első kiadása.

A pittsburgh-i Carnegie Könyvtárban Oliver szobaként is számontartott, ritka könyvek szekciójában őrzik a nyugati kultúra emlékezetének kiemelkedő példányait. A szobát biztonsági okokból csak előzetes regisztráció mellett lehet látogatni, így ritkán nyitják ki, a legtöbb látogató pedig a szakterületével kapcsolatos kutatásokat végzi itt.

A 2017 áprilisban történt biztosítási felmérés alkalmával tűnt fel, hogy hiányzik 314 példány, köztük atlaszok, térképek és tudományos értekezések első példányai is. Az eltulajdonított könyvek közül 9, a könyvnyomtatás kezdetének első ötven évében készült, tehát még 1500 előttiek. Nehezíti a tettes megtalálását, hogy csak a teljes állomány felmérésének alkalmával vették észre a hiányt, így pontosan nem lehet tudni, hogy mióta nincsenek helyükön a könyvek.

Bár nehéz pontos összeget mondani, mivel ezeknek a ritka és régi könyveknek főleg az eszmei értéke meghatározó, de 5 millió dollárnál (ami körülbelül 150 millió forintnak felel meg) is többre becsülik a kárt, írja a Melville House. Az egyik legnagyobb veszteséget Adam Smith Nemzetek gazdasága című munkájának első példánya jelenti, mely a közgazdaságtan első rendezett művének számít, illetve  Isaac Newton  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapjai) címet viselő kötetének első, 1687-es kiadása.

Úgy vélik, a bűncselekményt olyasvalaki követhette el, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik a ritka könyvek szekciójának felépítéséről, mivel sok könyv a részlegen belül is külön el volt zárva. Bár azt nem lehet tudni, hogy gyanúsítottként kezelik-e, de a könyvtár elbocsátotta a részlegen dolgozó munkatársát.

Miután megkezdődött a nyomozás, az Amerikai Antikváriusok Egyesületének ügyvezető igazgatója a rendőrség kérésére februárban bővítette a körözött könyvek listáját. Március elejéig több, mint 450 tagot értesítettek a körözéssel kapcsolatban, akik megkapták a listát az eltulajdonított könyvek címével, szerzőjével, kiadójával, kiadási dátumával és rövid leírásával.

Forrás

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Szívünkben kacag fel a napfény Szívünkben kacag fel a napfény
Bada Dada öngyilkosságának 12. évfordulójára
irodalom

Játékbaba a strandon Játékbaba a strandon
Elena Ferrante: Nő a sötétben; Ford.: Balkó Ágnes, Park Könyvkiadó, 2018. 175 oldal, 3490 Ft
irodalom

Kisvonattal az irodalom felé Kisvonattal az irodalom felé
Elstartolt a 2018-as FISZ-tábor
irodalom

A cihelődéstől a hegycsúcsig A cihelődéstől a hegycsúcsig
FISZ-kritikustusa a Három Hollóban

Más művészeti ágakról

Kenyeres Bálint: Tegnap
Interjú Jakab Julival, a Velencében versenyző Napszállta főszereplőjével
Interjú Csuja Lászlóval, a Virágvölgy rendezőjével
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés