bezár
 

art&design

2018. 04. 19.
Tiltott absztraktok
Bánki Ákos filmjének premiervetítése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltott absztraktok 2018. április 19-én kerül sor Bánki Ákos Tiltott absztraktok című filmjének premiervetítésére és a filmhez kapcsolódó szakmai beszélgetésre az Art+Text Budapestben. 

Az Art+Text Budapest falain a Zugló Kör főművei: Nádler István emblematikus Nikéje (1963, Kolozsváry Gyűjtemény), Bak Imre Tache című korai klasszikusa (1965, Magyar Nemzeti Galéria), Hortobágyi Endre Levezetés című remeke (1965, Első Magyar Látványtár). A művészettörténet ikonikus darabjai, múzeumok és magángyűjtemények féltett kincsei. Ahogy a galéria napsütötte falain lógnak, nehéz elképzelni, hogy születésük idején, a '60-as években tiltott műveknek számítottak. De tényleg „tiltottak” voltak?

Tűrt vagy tiltott volt-e az absztrakt művészet a Kádár-rendszerben?

Ellehetetlenített egzisztenciák, betiltott kiállítások, disszidáló másképp gondolkodók. Ugyanakkor a neoavantgárd történetét mégiscsak nagy csoportos kiállításokon keresztül ismerjük. Bánki Ákos festőművész kamerával ment a téma után, faggatva az idős mestereket és az archívumokat a régi emlékekről, hogy tisztázza a ma már ártatlannak tűnő, akkor viszont veszélyesnek számító absztrakt képek születésének körülményeit. A PTE MK Doktori iskola programjának keretei között indított kutatás végeredményeként készült el a Tiltott absztraktok című dokumentumfilm, ami az iskolai évektől kezdve a pályakezdésig próbálja rekonstruálni a magyar absztrakció születésének '60-as évek eleji történetét. A körülbelül egy órás film bemutatójára az Art+Text Budapest Zuglói Kör művészetét bemutató, szintén Tiltott absztraktok címet viselő kiállításán kerül sor.

Bánki Ákos: Tiltott absztraktok című filmje
Premier: 2018. április 19, 18 óra 30 perc
Helyszín: Art+Text Budapest (1054 Budapest, Honvéd utca 3.)

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés