bezár
 

színház

2018. 05. 14.
Tompa Gábor az Európai Színházi Unió új elnöke
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tompa Gábor az Európai Színházi Unió új elnöke Az Európai Színházi Unió (UTE) hétvégi közgyűlésén Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották a szervezet új elnökévé, írja a huntheater.ro. Tompa Gábor Michal Dočekal csehországi rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltotta az UTE élén. A közgyűlésnek a budapesti Vígszínház adott otthont.

Tompa Gábor elmondta, az UTE, Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése. Emellett szeretné újra bevezetni az UTE éves színházi fesztiváljának megszervezését, melynek utolsó kiadására 2008-ban a Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében került sor. Fontosnak tartja a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok szervezését, valamint szeretné felpezsdíteni a tagszínházak közötti együttműködést is.

Szkéné színház

Az Európai Színházi Unió közel 40 tagot számlál. 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója és Ilan Ronen, izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

Fotó: huntheater.ro

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Összhangban a viharral Összhangban a viharral
Shakespeare: A vihar - Szikszai Rémusz rendezése a Budapest Bábszínházban
színház

Shakespeare-i kockajáték talált terekkel Shakespeare-i kockajáték talált terekkel
A velencei kalmár a Színművészetin
színház

Ősbemutató ősfák alatt Ősbemutató ősfák alatt
Bonnie és Clyde a Városmajori Szabadtéri Színpadon
színház

A szerelem: betegség A szerelem: betegség
Dalok a földszintről az Ódry Színpadon

Más művészeti ágakról

irodalom

A nagyon mély tavak nyugalma A nagyon mély tavak nyugalma
JAK műfordító-tábor 2018, hatodik nap
irodalom

Tánc a mandulafában Tánc a mandulafában
JAK műfordító-tábor 2018., második nap
Technika és test a 20. század költészetének első harmadában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés