bezár
 

zene

2018. 06. 02.
Fekete és fehér gospel Solymáron
XVIII. Nemzetközi Gospel Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fekete és fehér gospel Solymáron A solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál a gazdag kulturális életéről méltán ismert Solymár település egyik legnagyobb hagyományú, és legismertebb rendezvénye. Az un. Gospel „olimpia” számtalan magyar és nemzetközi együttesnek adott és ad még alkalmat a megmérettetésre, sok hazai gospel együttest indított el a hazai és a nemzetközi siker felé, miközben egyedi, nívós fesztiválélményt kínál Budapest vonzáskörzete mellett, a hazánk távolabbi tájairól is érkező zenerajongók apraja-nagyjának és együttműködési, megismerkedési lehetőséget a gospel előadóinak.

A műfaj legnagyobb hazai rangadója idén „nagykorúvá” válik, hiszen június 23-án délután már 18. alkalommal várja a fesztiválozókat és az évről-évre színvonalasabb fellépőket, néhány éve már új helyszínen: a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház hangulatos, hatalmas platánokkal kellemes árnyékot adó udvarára, rossz idő esetén pedig színháztermébe.

A fesztivál egyik alapítója, művészeti igazgatója, Jeney Erzsébet így foglalta össze a fesztivál arc poeticáját: „Vannak örök üzenetek. A gospelé is ilyen. Ez pedig maga a szeretet, amelyet mindenki maga élhet itt meg hitből, zenéből, barátságokból merítve.” És ki ne vágyna szeretetre? Főleg mai, feszültségekkel, konfliktusokkal, gyakran félelemmel teli világunkban. A Gospel fesztivál egy napi felejtés a hétköznapok mókuskerekében. Idősebbek, fiatalok, családok, akár gyerekkel együtt, kötetlenül élvezhetik a remek zenéket kínáló műsort, az udvaron sétálgatva, egy finom pohár helyi sört, esetleg bort kóstolgatva, vagy éppen koncertszerűen, a székeken helyet foglalva.

Pillanatkép a 17. Nemzetközi Gospel Fesztiválról

A 18. alkalom egyfajta összefoglalás is. Visszatérve a fesztivál alapötletéhez, ahhoz a gondolathoz, hogy minden egyházi könnyűzenét játszó előadónak bemutatkozási lehetőséget teremtsen, idén ismét együtt hallhatjuk-láthatjuk a fekete és a fehér gospel képviselőit. A hagyományos, afro-amerikai gyökerű, spirituálék világát idéző dalok mellett újra felcsendülnek a gospel progresszívebb szerzeményei is, fiatalos lendületet, új színeket hozva a fesztivál kínálatába.

Színpadra lép a Keresztkérdés zenekar, akik az első Keresztény zenei díjátadóról a legjobb zenekarnak járó Szikra díjat hozták el. A 8 fős formáció a hiphop őszinte és hiteles gyökereire alapoz, de közérthető és populáris zenei eszközöket használ. Magukat így jellemzik: „...súlyosan
könnyed és légiesen masszív témák, folyamatos párbeszéd a színpadon és a színpad előtt állók között, rádöbbenés és felszabadulás, “tényleg” és “nemár”, komolyság és fesztelenség. Az Üzenet. A lényeg. Aki számít. Ami számít. Akire számíthatsz.” A Keresztkérdés idén először lép a Gospel fesztivál színpadára, fergeteges bulihangulatot varázsolva a fináléban.

A visszatérő előadók körül a hazai, kortárs gospel zenei élet egyik legjelesebb és legkedveltebb képviselője, Szabó Balázs érkezik, 2010-ben kezdett önálló produkcióba. Azóta 4 albumot adott ki – az 5. nagylemez a tervek szerint 2018 őszén jelenhet meg. Szabó Balázs előadását a lendület, a jókedv, vidámság, a tánc és a megható pillanatok egyaránt jellemzik. Zeneiségét a pop, a funky és a gospel ötvözete adja - saját szerzeményei mellett a kortárs gospel körökben is ismert dalokat is újrafogalmazza. Dalainak szövege és zenei hangzásvilága miatt az egyházon belül sokan határokat feszegetőnek tartják. Balázs nem titkolt célja, hogy az álszent, és rutinokra épülő falakat ledöntve, a maga természetességében képviselje az Evangéliumot – ennek fényében írja dalait, és végzi munkáját.

Szabó Balázs gospel zenész

A közönség nagy kedvence, és szintén visszatérő fellépő a Lélekzuhany Gospel Kórus, akiknek tagjai a legfiatalabbak az előadók között. Az 1992-ben, - tehát már 26 éve! - alakult kórust jelenleg 7 gyermekotthon 40 általános és középiskolás gyermeke, valamint 8 velük foglakozó nevelő alkotja. Az együttes producere, zenei vezetője Havasi Tibor missziónak tekinti, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek számára fenntartsa az élő közösséget, mely a sikerélményen és az együtt éneklés örömén túl kiugrási lehetőséget is nyújt a tehetségeknek. Neves zenészek támogatják az egyedülálló kezdeményezést, a lemezeiken olyan hírességek működnek közre, mint pl. Pély Barna, Jamie Wincester vagy Bolyki Balázs, akik garantálják a minőségi és újszerű hangzást. A kisdiákok és nevelőik a Kezdd el tenni a jót! című új lemezüket mutatják be az idei fesztiválon, ahogy azt tették,- óriási sikerrel - adventben, az IBS színpadán.

A fesztivál gyakran lát vendégül külhoni fellépőket. Nagy öröm, hogy idén a koncertek sorát az erdélyi Kézdivásárhelyen született fiatalember, László Attila nyitja meg, aki mindössze 15 éves volt, amikor megnyerte a Csillag születik televíziós tehetségkutató 2011-es versenyét. A Gospel Fesztivál egyik alapítója, Illéssy Matyi atya megkeresésére közel két éve teljesít zenei szolgálatot - amikor ideje engedi - a Százhalombattai
katolikus templomban. Az iskola mellett szinte minden hétvégén koncertezik országszerte. Az utóbbi két hónapban Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézott az ottani magyar közösségek meghívására. Attila tízéves korában kezdett zongorázni, majd miután a helyi templomban Bach D-moll toccata-ját előadta hallás után, a templom kántora felfigyelt rá, és magánórákat kezdett adni neki. Fiatal kora ellenére kedvencei Máté Péter, Zámbó Jimmy, Demjén Ferenc, és Balázs Fecó, nemcsak örökzöld hangzásviláguk, hanem szövegeik, mondanivalója miatt. A Csillag születik győzelem után Magyarországra költözött, 2012-ben lemeze jelent meg Ezer szív együtt dobban címmel, majd Romániában is több elismerést szerzett. (Transylvanian Music Awards - Az év felfedezettje, Az év hangja, 2012. Az év férfihangja, 2013.)

László Atilla

A Gospel fesztivál idén is várja régi és új nézőit, régi mottója jegyében: „Hogy egyek legyenek!”

Képek forrásai: Nemzetkozi Gospel Fesztival - Solymar Facebook, Bihari Napló, László Atilla Facebook.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés