bezár
 

art&design

2018. 09. 20.
Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből
Barokk kamaratárlat a Magyar Nemzeti Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből Sztárstátuszt kiérdemelt mesterek velencei látképei érkeztek Magyarországra a CIB Bank anyabankjának, az Intesa Sanpaolónak gyűjteményéből. Canaletto (Giovanni Antonio Canal), Francesco Guardi, Hendrik Frans van Lint és Michele Marieschi egy-egy különleges olajképét most először láthatja a magyar nagyközönség. Az Intesa Sanpaolo tizennyolcadik századi utazó kamarakiállítása a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg 2018. szeptember 18. és október 14. között.

A „Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből” címmel megnyíló kamaratárlat a tizennyolcadik századi velencei barokk Magyarországon eddig még nem látott mesterműveit hozza el az érdeklődők számára. Az olajképeken megjelenő épületeken és panorámákon keresztül betekintést kapunk Velence egykori életébe, és megfigyelhetjük a neves festők stiláris különbségeit, ugyanazon téma más-más művészi megközelítésű feldolgozását. Míg Canaletto, Guardi és Marieschi Velencében élt és alkotott, addig a negyedik veduta szerzője, az antwerpeni Hendrik Frans van Lint nagy valószínűséggel soha nem is járt a lagúnák városában. A legvalószínűbb, hogy személyes élmények helyett csak pályatársai Velencében készült munkáira támaszkodott művei alkotásakor.

Bár a szerzők közül Canaletto a legismertebb barokk festő, hasonló jelentőségű az életében mellőzött Francesco Guardi is. Marieschi ifjúkori munkájában az egyik legtipikusabb velencei motívumot, a Canale Grandét, Hendrik Frans van Lint rendkívüli alapossággal kidolgozott vászna pedig az annak torkolatában található Santa Maria della Salute fogadalmi templomot jeleníti meg.

Progetto Cultura – Az Intesa Sanpaolo kulturális programja

Az olasz bankok a reneszánsz kor óta kiveszik részüket az ország kulturális fejlődéséből, a CIB Bank anyabankja, az Intesa Sanpaolo pedig régi hagyományához híven ma is aktív szerepet vállal Olaszország kulturális életében. A bank társadalmi kötelezettségként tekint az ezen a téren végzett tevékenységére: meggyőződése, hogy a kultúra hatékonyan hozzájárul egy ország fejlődéséhez, gyarapodásához, a társadalmi integrációhoz, és lehetővé teszi a fenntartható gazdasági fejlődést. Ennek szellemében hozta létre kulturális programját, a Progetto Culturát (azaz Kultúra Projekt), amely keretében megnyitotta a Gallerie d’Italiát, azaz Milánó, Nápoly és Vicenza városközpontjában álló műemléképületekben kialakított múzeumokat. Az intézmények célja, hogy megőrizzék és kezeljék a bankcsoport építészeti és művészeti örökségét, és bemutassák azt a helyi közösségeknek. Az Intesa Sanpaolo gyűjteményeiben több mint 20 ezer műalkotás található, ezekből mintegy 10 ezer kiemelkedő művészeti értéket képvisel. A bankcsoport fontos feladatának tartja, hogy ezeket a mesterműveket a tágabb értelemben vett nemzetközi közösség számára is elérhetővé tegye.

A Magyar Nemzeti Galériában 2018. szeptember 17-én megnyíló tárlatot Gian Maria Gros-Pietro, az Intesa Sanpaolo igazgatóságának elnöke, Dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök- vezérigazgatója, Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója adta át a nagyközönségnek.

 

A tárlat képei:

Michele Marieschi
(Velence, 1710-1744)
A Canale Grande látképe a Rive del Vinnel és a del Carbonnal, 1730-1735 körül
Olaj, vásznon, 55,5 x 83 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

 

Hendrik Frans van Lint
(Antwerpen, 1684 – Róma, 1763)
A La Salute látképe a Punta della Doganával, 1750 körül
Olaj, vásznon, 46,5 x 71,5 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza


Francesco Guardi
(Velence, 1712-1793)
A Piazza San Marco, San Geminiano felé, 1775-1780 körül
Olaj, vásznon, 81,7 x 125 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

 

Canaletto
(Velence, 1697-1768)
Capriccio gótikus templommal és lagúnával, 1720-1721 körül
Olaj, vásznon, 118,3 x 147,6 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

 

Forrás: Uniomedia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés