bezár
 

art&design

2018. 09. 26.
Újrahasznosítás, upcycling és fenntarthatóság a művészeten át
Art Moments 2018
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten 2018. szeptember 7. és november 7. között az ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztivál, tájékoztatták a szervezők a prae.hu művészeti portált. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is több helyszínen, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket. Dubaiba utazó, üdítős fémdobozokból készült óriás halak, képzőművészeti kiállítások, köztük egy pop-up is – versszövedéket megszólaltató textilek, könyvtári székek újjáélesztése valós és virtuális térben, műanyag kockalabirintus a belváros szívében,  az Egyesült Arab Emirátusokból az Art Market Budapestre ékező fiatal művészek – hogy csak néhányat említsünk az ART MOMENTS idei látványosságai közül.

Az ART MOMENTS fesztivál szervezője, a Hybridart Management 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szélesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és designt. Ennek jegyében szervezik meg évről évre az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztro design pályázatot és a közel-keleti orientációjú Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot.

A Hybridart Management 2010-ben indította útjára az ART MOMENTS vizuális művészeti rendezvénysorozatát, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken (Debrecen, Pécs, Veszprém, Tokaj, Balatonfüred), és külföldön (London, Párizs, Berlin, Róma, Helsinki, Bécs, Pozsony) egyaránt.

A kortárs vizuális művészet sokat elárul az adott országról, annak magáról alkotott képéről. Éppen ezért az ART MOMENTS egyik legfontosabb célja az, hogy testközelbe hozza a jelenre reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumok és a galériák falai közül és a szabadba, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, újabb és újabb értelmezési lehetőségeket kínálva, releváns kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

A fesztivál 2018-as fókuszában a környezettudatos gondolkodás, az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság áll. Az idei Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! célja az, hogy ezeket az ismert és fontosnak tartott fogalmakat közelebb hozza az emberkehez, megmutatva, hogy mit is jelentenek valójában. A globális felmelegedésről, a hagyományos energiaforrások szűkösségéről, környezetszennyezésről, feldolgozhatatlan szeméthegyekről vagy a krónikus vízhiányról mindenki tudja, hogy probléma, de sokan úgy vélik, nem érintettek. Pedig pusztán a saját létezésünkkel óriási ökológiai lábnyomot hagyunk a Földön.

Az idei fesztivál célkitűzése az, hogy szakmai programokkal, látványos köztéri installációkkal demonstrálja, milyen pazarlón éljük hétköznapjainkat. Mennyi szemetet, felesleges kacatot termelünk, úgy, hogy aztán nem is törődünk azzal, mi lesz a sorsuk, miután már nincs rájuk szükség.

A Hybridart Management több olyan projektet is indított az év során, melyek központi témája a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság. Hazai és nemzetközi szinten is megszólított művészeket, a témával foglalkozó szakembereket, mondják el, mutassák be, mit jelent számukra a környezettudatos gondolkodás és annak fontossága. Az ő munkájukat mutatja be az idei Art Moments, szakmai programokkal, workshopokkal kiegészítve.

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?! PROGRAMOK

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

fenntarthatóság és művészet – nemzetközi konferencia

TRIP Hajó

1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló

2018. október 5.

fb esemény

A Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti projekt fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll (https://universal-sea.org/). A program célja egyrészt az, hogy ösztönözze a művészeket a társadalmi felelősségvállalásra, és ennek jegyében három open call-t is hirdetett azzal a hívószóval, hogy lehet-e a művészet a változások katalizátora. Másrészt szeretne egy olyan platformot teremteni, ami kapcsolódási lehetőséget biztosít vállalkozók és művészek között, vallva, hogy az a fajta innovatív és kreatív gondolkodás, ami mindkettőjüket jellemi, remekül kiegészíti egymást és teljesen újfajta megoldásokat adhat különféle társadalmi problémákra.

Az egy éve futó projekt zárófesztiváljának legfontosabb eleme egy egynapos  konferencia a TRIP Hajón, a Dunán, ahol prezentációk és kerekasztal beszélgetések váltakoznak majd hazai és nemzetközi szakemberek, akadémikusok, művészek közreműködésével.

A konferencia sztárvendége a chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat,  tengerparti szemétből samponos flakont gyártó magyar származású Tom Szaky (4 évesen költözött el szüleivel Magyarországról), aki mára a fenntarthatóság és újrahasznosítás egyik legnagyobb guruja, a Terra Cycle alapítója és ügyvezetője.

A TerraCycle Sinkovics EdE képzőművésszel indította el művészeti rezidenciaprogramját, aki azóta is visszatérő vendége a programnak. A TerraCycle Head&Shoulders – tengerparti szemétből készített samponos flakonok – kampányának apropóján, szintén tengerpartról gyűjtött plasztikból készített egy mozaikot, Botticelli Vénusz születését gondolva újra.

Előadók:

BORDÓS Gábor (Wessling, HU)

Weronika ELERTOWSKA (Center of Polish Sculpture in Oronsko, PL)

FÜLÖP Bence (Trinity Enviro - ThinkTankTrinity, HU)

HUNYADI Réka (Greenpeace Hungary, HU)

KAPRONCZAI Erika (film- és kreatív producer, HU)

Nicole LOESER (Institute for Art and Innovation, Berlin, DE)

LŐWY Dániel (Valor Hungariae, HU)

Ewa MARKIEWICZ  (művész, PL)

MÁTÉ Gábor (MOME, HU)

Frankie MOUGHTON-SMALL (művész, UK)

Maria POSERN (European Coastal Union)

Robertina ŠEBJANIČ (művész, SL)

SINKOVICS EdE (művész, HU)

SZŰCS Tamás (Főtanácsadó, European Comission DG EAC)

VÉGH Júlia (művész, HU)

Prof. Kaethe WENZEL (Europe-University of Flensburg, DE)

Az esemény kiemelt vendége: Tom Szaky, a Terra Cycle alapítója és ügyvezetője

A konferencia beszélgetései és prezentációi négy nagy téma köré épülnek:

  • A művész szerepének újradefiniálása
  • Művészet és innováció
  • Társadalmilag elkötelezett művészet a vízszennyeződés ellen
  • A közönség elérése és bevonása

A program október 5-én, pénteken 9.30-tól 17.30-ig tart.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGQ8Dr5_G6G4Ad6ze-qw7j1pYmXFQ1DgjpYR1sACJo7GAOhQ/viewform

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

projektkiállítás

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 6-13.

megnyitó: október 5., 19 óra

fb esemény

 

2017-es indulása óta a The Universal Sea projekt három művészeti felhívást tett közzé. Mindegyik alkalommal arra kerestük a válasz, vajon lehet-e a művészet a társadalmi változások katalizátora, és ha igen, akkor miként?

Az első open call-ra 38 országból több mint 250 pályázat érkezett. Szakmai zsűri, illetve közönségszavazás döntötte el, melyik legyen az az öt pályamű, melyek alkotói a The Universal Sea rezidenciaprogram keretében megvalósíthatják projektjüket.

Az Art Moments keretében megrendezett The Universal Sea - Pure or Plastic?! művészeti és tudományos utazókiállításon az a ’Top 100 művész’ mutatkozik be, akik az első felhívásra küldött munkáikkal a legkreatívabban ragadták meg a műanyagszennyezés problémáját. A programnak része egy, a műanyagjárvány tényeit, illetve a The Universal Sea közösség innovatív megoldásait ismertető tudományos tárlat is.

Robertina Šebjanič performansza, Ewa Markiewicz workshopja és a The Universal Sea rezidencia programja keretében megvalósult öt projekt is bemutatkozik:

•    Robertina Šebjanič: Aquatocene / A víz alatti nyugalom vágya

•    Liina Klauss: Összetört álmok 1.

•    Kapronczai Erika és Végh Júlia: Plastic Waste Labyrinth

•    Frankie Moughton-Small: Műanyagtenger

•    Ewa Markiewicz: Korokat túlélő szerkezet – „Harag vs Közöny”

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

nemzetközi kiállítás

Mikve

1014 Budapest, Palota út 1.

2018. október 12-23.

megnyitó: október 11., 19 óra

fb esemény

Az Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! fesztivál fókuszában a környezettudatos gondolkodás, az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság áll. Célja az, hogy ezeket az ismert és fontosnak tartott fogalmakat közelebb hozza az emberkehez, megmutatva, hogy mit is jelentenek valójában.

A globális felmelegedésről, a hagyományos energiaforrások szűkösségéről, környezetszennyezésről, feldolgozhatatlan szeméthegyekről vagy a krónikus vízhiányról mindenki tudja, hogy probléma, de sokan úgy vélik, nem érintettek. Pedig pusztán a saját létezésünkkel óriási ökológiai lábnyomot hagyunk a Földön.

A kortárs alkotások – legyenek bármely korból valók – mindig is az adott társadalom érzékeny lenyomatai voltak. Egyfajta indikátorként mutattak rá saját jelenük problémáira, adtak képet társadalomról, gazdaságról, vallásról, kultúráról.

Az Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! köponti témája köré szervezett csoportos kiállítás célja egy tablót mutatni arról, miként gondolkodnak a 2010-es évek kortárs művészei – legyenek pályájuk elején álló fiatalok, vagy már nemzetközileg is ismert alkotók – a mindannyiunkat érintő globális környezetszennyezésről.

A különféle életkorú, a világ más-más pontján élő és alkotó művészek munkáiból összeállított tárlat egyben egy érdekes diskurzusra is lehetőséget teremt, a sajátos egyvelegből új kérdésfelvetéseket, válaszokat és netán még megoldási lehetőségeket is inspirálva.

A kiállításon bemutatkoznak a Berlini Művészeti Egyetem és a Berlini Műszaki Egyetem hallgatóinak a különféle kutatóintézetekkel  folytatott együttműködéséből született munkái is.

A kiállításon bemutatkozó művészek:

Aleksandra Lawicka Cuper Alain Lapicore, Alex Cote, Andrew Hornett, Angelika Heckhausen, Anne Merle Krafeld, Anneli Goeller, Annika Kumm, Anouk Tschanz, Antoaneta Tica, arbarus, Athena Grandis, Barbara Nati, Ben Duax, Bianca Jasmin Hlywa, Bianka Katalin Nagy, Bondor Csilla, Brydee Rood, Caro Krebietke, Cécile Vexler, Chriss Aghana Nwobu, Claire Krouzecky, Claudia Borgna, Claudia Livia, Claudia Schmitz, Colleen Flanigan, Constanze Flamme, CV Peterson, Daniel Strickland, Daniel Webb, Daria and Reiner Wartalska – Matysik, Deep Femme Futures, Denise Frechet, Diane Watson, Ede Sinkovics, Ella Schofield Lake, Eniko Hodosy, Enrico Bernardis, Erika Kapronczai, Ernesta Dirbanauskaite, Ewa Markiewicz, Frankie Moughton-Small, Franziska Rutishauser, Frederick Hubble, George Lorio, Georgina Peach, Giulia Gentili, Gwen van den Bout, HERVE ALL, Ho Man Law, Ingrid, Goldbloom Bloch, ircarab, Isaac Kojo Biney Aggrey, Jan Sajdak, Janine Röfke, Julia Vegh, Justyna Górowska, jzstudio, Kata Geibl, Käthe Wenzel, Konstantinos Leloudas, Kyna Hodges, Laurent Gutierrez, Lea Olozinski, leviathan, Liina Klauss, LInda Byrne and Maggie Dubris, Living Sea Sculpture, localStyle, Lorna Carmen, McNeill, Ludwig Niebuhr, Made Bayak, malatsion, MAPOFF, Marina Fomenko, Marisa Merlin, Marjorie, Chau, Mazyar Asadi, Meadhbh O'Connor, Michael and Anna Rofka, Miep Adenacker, Moi Tran, Nadine Baldow, Nasrin Yousefi, nedill, Nele Teepens, Nevena Vuksanovic, Nezaket Ekici, Niklas Weber, Nina Pestke, Ola Koziol Suavas Lewy PRZEPRASZAM group, Ophelia Jacarini, Pablo Dilet, Patrick DEMAZEAU MADE, Paul-Sebastian Angermeyer, Paweł Błęcki, Pinar Yoldas, Rachael Causer, Rachel Thomson, Rebeka Vaino, Resa Blatman, Riccardo Attanasio, Robertina Šebjanič, Roman Kroke, Ron Wild, Sarah Julig, Schwanibert, Sinkovics EdE, Sophie Drünert, Stefano Cagol, Stephen Wilks, Steve McPherson, Taze, Timo Brusewitz, Timo Kahlen, Tom Hackett, wedrinkthis, Yasmin Manuela Bianca Palij

PLASTIC WASTE LABYRINTH

Végh Júlia és Kapronczai Erika

Madách tér

1075 Budapest

2018. szeptember 28-október 1.

és

Millenáris

1024 Budapest

2018. október 2-14.

fb esemény

A Plastic Waste Labyrinth egy művészeti installáció. Végh Júlia és Kapronczai Erika ökoművészeti projektként egy hatalmas labirintust hoznak létre műanyag hulladékkockákból a Madách téren. A szűk sorok közé sétálva szinte sokkolóan hathat a hatalmas hulladékmennyiség. Az szeméttenger-élményt csak fokozza az installációban hallható hullámok morajlása. A tengeri hanghatások és a magasra tornyosuló szeméthegyek mind a Földünket veszélyeztető környezetszennyezés egyre égetőbb problémáját szimbolizálják, amelyre mielőbb és közösen kell megoldás találni.

HYBRIDART CAMP

nemzetközi alkotótábor és köztéri kiállítás

1051 Budapest, Eötvös tér

2018. szeptember 7-17.

2018-ban harmadik alkalommal került megrendezésre a Hybridart Camp – Upcycling Art, melynek idei témája: The Universal Sea. A tíznapos program ideje alatt készült, különböző halakat mintázó szoborcsoport több mint 10 000 újrahasznosított alumíniumdoboz felhasználásával készült és élővizeink védelmének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A hatalmas méretű köztéri installáció magyar, cseh, lengyel, szlovák és emirátusi művészeti egyetemek jelenlegi és frissen végzett hallgatóinak közreműködésével valósult meg. A 12 fős csapat munkáját Kovách Gergő szobrászművész vezette.

A Hybridart Management 2016-ban indította útjára a Hybridart Camp – Upcycling Art nemzetközi alkotótábor kezdeményezését az Abu Dhabi-i székhelyű Etihad Modern Art Galleryvel együttműködésben. Az évente megrendezésre kerülő tábor tematikája a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése. Az alkotáshoz szükséges alapanyagok ennek megfelelően kerülnek kiválasztásra. A szobrok a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében készültek, azaz olyan tárgyaknak, amikre már nincs szükségünk, minimális energiafelhasználással új funkciót adunk, így kreatív formában maradnak részei környezetünknek. 2018-ban, az előző évhez hasonlóan, ismét Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Kulturális Negyed adott otthont az alkotótábornak, a program a Visegrádi Alap, illetve a Henkel és az Inter Metal támogatásával valósult meg. A szoborcsoport augusztusban Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben, szeptemberben az Art Moments Fesztivál keretében Budapesten, majd novemberben Abu Dhabiban és Dubaiban mutatkozik be.

A programban résztvevő művészek:

Shaikha alDhaheri (Zayed University, Abu Dhabi), Dani Tamás (Pécsi Tudományegyetem), Marianka Grabska (Centre for Polish Sculpture in Orońsko), Yea-eun Jang (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague), Krisztián Bence (Pécsi Tudományegyetem), Viktor Kováč (Academy of Fine Arts and Design in Bratislava), Molnár Adrienn (Kaposvári Egyetem), Nagy Gergő (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Minami Nishinaga (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague), Posta Veronika (Pécsi Tudományegyetem), Rezai Amin, Vajna László (Szegedi Tudományegyetem)

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

nemzetközi rövidfilm verseny – válogatás

Trafóklub

1094 Budapest, Liliom utca 41.

2018. október 28., 18 óra

fb esemény

A The Universal Sea – Pure or Plastic?! harmadik open-callja egy rövidfilmes művészeknek szóló felhívás volt, amire a világ bármely országából lehetett nevezni, nemre, korra való tekintet nélkül. A Hybridart Management az Art Moments: The Universal Sea fesztivál keretében ezekből a rövidfilmekből – amik az Egyesült Államoktól a Kanári-szigeteken és Ghánán át Óceániáig, a világ számos pontjáról érkeztek – mutat be egy válogatást Budapesten. Filmes szemmel és eszközökkel keressük a válaszokat a vízszennyeződésre és a műanyagjárványra…

Alkotók:

Alvaro Guzman, Bianca Hlywa, Claudia Livia, Colleen Flanigan, Daniel Strickland, Hervé All, Isaac Biney Aggrey, Jason deCaires Taylor, Judih Selby Lang, Julia Ganotis, Justyna Gorowska, Koyo Biney, Marina Debris, Marina Fomenko, Ola Koziol, Patrick Demazeau dit Made, Saskia Olde Wolbers, Munich Business School (Prof. Dr. Jose Manuel Alcaraz Barriga  „Business and Society in a Global Context” kurzusának hallgatói)

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

workshopok

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 4., 14 órától 18 óráig

és

Mikve

1014 Budapest, Palota út 1.

2018. október 15., 14 órától 18 óráig

2018. október 16., 14 órától 18 óráig

fb esemény

Több szem többet lát és minél többen, több szempontból vizsgálunk egy problémát, annál biztosabb, hogy megoldást is találunk rá. És nem csak egyet.

Az október 4-én megrendezésre kerülő félnapos szakmai workshopra (hackathon) művészeket, fenntarthatósággal foglalkozó szakembereket és kreatív gondolkodókat, start-upokat várunk, hogy minél sokrétűbben foglalkozhassunk a mindannyiunkat érintő környezeti problémákkal.

A budavári Mikvébe szervezett foglalkozások célja környezettudatosság és érzékenység felkeltése és erősítése. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt nyitott workshopokat a The Universal Sea projekt rezidenciaprogramos művésze, Liina Klauss vezeti.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: info@hybridart.hu

 

MINDENNAPI VIZÜNK

Kaethe Wenzel plakátprojektje

Bajcsy-Zsilinszky út, Deák tér és Erzsébet tér

2018. október 1-15.

fb esemény

Az óceánok állapota egyre szélesebb körben ad okot félelemre és aggodalomra. De mégis mit lehetne tenni? Hogyan szabaduljunk meg a műanyag hulladéktól és mentsük meg a tengerek élővilágát? És hogyan iktassuk be mindezt a mindennapjainkba? Vizeink megóvása csakis közösen, együttes fellépéssel és a fogyasztói kultúránk átgondolásával lehetséges.

Kaethe Wenzel háromlépcsős Mindennapi Vizünk projektje éppen innen indít:

  • Interjúkat készített olyan szakemberekkel, kutatókkal, akiknek a tengervizek állapotával foglalkoznak.
  • Az általuk mondottak alapján összeállított egy olyan „tippek és trükkök” listát, ami segít kiiktatni a plasztik hulladékot hétköznapjainkból, ezzel is óvva a tengerek élővilágát.
  • Ezek a könnyen alkalmazható tanácsok hirdetések formájában az utcákon is megjelennek, az interjúk elérhetőségével, illetve utcatáblákra emlékeztető piktogramokkal kiegészítve, amelyek az élővilág (emberek, állatok, növények, óceánok) összefonódását ábrázolják.

A projekt kulcsa az alkalmazhatóság, a feltűnő képek és az alapos kutatás. A piktogramok látszólag könnyen felismerhetők, de valójában összetett ábrázolások, emberi, állati és növényi kombinációk, megidézve a sci-fi, a népi motívumok és a fantasyk világát.

Kaethe Wenzel kutatási területe a science fiction világának feltérképezése. Utópisztikus ötleteket és alternatív világkoncepciókat gyűjt, melyek alapján gépeket és szolgáltatási beavatkozásokat fejleszt. 2009-től kezdett el interjú alapú rajzokat használni a földrajzi és szociokulturális határok leképezésére.

 

RUTHI HELBITZ COHEN

Art Market Budapest

Millenáris

stand: WHITECONCEPTS Gallery

2018. október 11-14.

Az Art Moments: The Universal Sea - Pure or Plastic?! fesztivál keretében mutatkozik be Ruthi Helbitz Cohen izraeli művész a WHITECONCEPTS Gallery standján az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron.

Munkái a lélek árnyékos útvesztőibe invitálják a nézőt. Egy letűnt kultúrát képviselő archaikus figurái arra figyelmeztetik a nézőt, hogy vessen véget a világ gátlástalan kizsákmányolásának.

 

SZATELITPROGRAMOK

SZIRMAY ZSANETT: SENSORY YARN

pop-up kiállítás

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb utca 6.

2018. szeptember 20-21.

megnyitó: szeptember 20., 19 óra

fb esemény

Szirmay Zsanettnek, a MOME divat- és textiltervező szakos hallgatójának mestermunkája egy interaktív, kísérleti textil látássérültek és látók számára. A pop-up kiállításon bemutatkozó projekttel Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusának verstöredékeit formálta át versszövedékké. A versek, jelentéstartalomtól függően, egymásra épülő rétegként jelennek meg a struktúrán. Minden egyes technika egy-egy érzéki felületet jelent – a látás, hallás, tapintás rétegeit szimbolizálják.

A kitapintható vers szövegképének hangzó rétege gépi hímzéssel jelenik meg a szöveten, ami egy speciális, vezetőképes szállal van átszőve. A hímzett karaktereket megtapintva megszólal az adott szöveg hangja.

 

10+13

A MOME Formatervező Tanszék bútorprogramjának válogatott kiállítása

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb utca 6.

2018. szeptember 26-30.

megnyitó: szeptember 25., 19 óra

fb esemény

A Hybridart Management számára évek óta fontos törekvés, hogy bemutatkozási és megmutatkozási lehetőséget adjon fiatal, pályakezdő művészeknek. Ezzel a kiállítással a MOME formatervező szakos diákjai adnak bepillantást egyetemi munkájukba.A tanszék bútortervezési projektjei minden félévben egy választott tárgy mentén, kreatív ötletbörzeként valósulnak meg. A 2017/18-as tanév első féléve során, a visszatérő, harmadik alkalommal megvalósuló székrehabilitációs projekt keretén belül jelentős számú izgalmas, bemutatásra érdemes designtárgy valósult meg. Célja az amortizálódott ülőbútorok újraélesztése fizikális és eszmei értelemben, a hallgatói képzés spektrumának szélesítése volt. A 10+13 kiállításon azok a tárgyak kerülnek bemutatásra, amiket a hallgatók újraterveztek egykori könyvtári székeik fémcső vázszerkezeteinek, illetőleg egy másik széria palástjainak felhasználásával. A feladat része volt az ülés, mint funkció átgondolása, kísérletezés a formaalakítással, anyagtársításokkal, technológiákkal, akár kézműves technikákkal. A meglévő vázakon csak műszaki felújításra és minimális geometriai változtatásokra volt lehetőségük. A feladat fókuszában lévő kísérletezés célja az új és a meglévő bútorszerkezet viszonyának meghatározásával, hozzáadott értékkel újraéleszteni az eredeti funkciója kiszolgálására már alkalmatlan termékhulladékot.

A kiállítást a bemutatott darabok prémium minősége és izgalmas kivitelezése miatt egy, a hagyományostól eltérő tárlaton mutatjuk be, fókuszba helyezve az adott tárgy legkülönlegesebb elemét.

A bútorokon kívül a fizikai térben más, figyelmet elterelő névtábla, projektleírás nem szerepel. A hagyományos katalógust egy online verzió váltja fel, mely kiterjesztett valóság segítségével mesél a beolvasott tárgyról, a homogén térben a megszokott magyarázó leírások helyett. A kiállított designtárgyakat okostelefonnal vagy tablettel lehet beolvasni, az alkotó diákokról, inspirációról, a tervezés és kivitelezés fázisairól, az átalakulás állomásairól szóló információk a látogatók eszközein jelennek meg, videó vagy lapozható fotódokumentáció formájában.

 

ZENITH ART EXCHANGE

Zayed University x Hybridart Management

Art Market Budapest

Millenáris, 1024 Budapest

stand: P 304

2018. október 11-14.

fb esemény

A 2018-as Art Moments részeként, a Zenith Art Exchange program keretében az Abu Dhabi székhelyű Zayed University művészeti kara mutatkozik be egy kiállítással az idei Art Market Budapest művészeti vásáron. Az Egyesült Arab Emirátusok minden évben fontos szereplője az Art Moments fesztiválnak, legyen szó akár designról, fotográfiáról, képzőművészetről, vagy épp nemzetközi meseillusztrációs pályázatról.

A Hybridart Management 2013-ban indította el Zenith Art Exchange művészeti csereprogramját, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a nemzetközi művészeti párbeszédet, és bemutatkozási lehetőséget teremtsen a hazai alkotóknak külföldön, illetve külföldi művészeknek Magyarországon. A program keretében több közös kiállítás valósult már meg itthon és az arab térségben olyan együttműködő partnerekkel, mint az Abu Dhabi Art Hub, a Tashkeel Dubai, a Fatima bint Mohammed bin Zayed Initiative, a Fatima Bint Hazza Cultural Foundation és az Etihad Modern Art Gallery.

A kortárs képzőművészet nemzetközi képviselete mellett a magyar design népszerűsítése is fontos szerepet kap a Zenith Art Exchange programban. A Hybridart Management képviseletében – a Design Terminállal közös szervezésben – 2015-ben már második alkalommal mutatkozhattak be magyar tervezők az arab régió legnagyobb nemzetközi design vásárán, a Design Days Dubai-on, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös fejlesztésű projekttel, a Soundweaving Middle East Editionnel a Dubai Design Weeken.

Zayed University’s College of Arts and Creative /Dékán: Kevin Badni /Kurátor: Walter Willems

Az Art Market Budapesten kiállító művészek:

Ayesha Hadhir, Hissa Alzarooni, Meera Alhameli, Rawdha Al Ketbi, Shaikha Al Ketbi

 

UNBOUND - THE UNEXPECTED CONSTELLATION

Bruno BAPTISTELLI (BR), Zsófi BARABÁS (HU), Adrian KISS (RO-HU), Anna-Bella PAPP (RO)                                    

kurátor: Zita SÁRVÁRI

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 18-31.

megnyitó: október 17., 19 óra

fb esemény

Egyszerűség, redukált gesztusok, ismétlődés, különlegesen megmunkált felületek,  monokróm paletta vagy vonal vezette rajz. Ezekkel a kulcsszavakkal lehetne körvonalazni a Sárvári Zita által kurált Unbound- - The Unexpceted Constellation című kiállítás négy fiatal kortárs képzőművészét. 

A kiállított művekben építészeti hatásokat idéző geometrikus elemek váltakoznak organikus szabadkézi formákkal. Az önreferenciális művek identikus és ismétlődő formái saját környezetünk újrarendezett és stilizált verzióját mutatják fel. A minket körülvevő környezet szolgál inspirációs forrásul mind a négy kiállító számára. Zsófi és Anna-Bella munkáiban teljesen elvont formában köszön vissza a város és annak strukturális rendszere, hálózatos felépítése, oly sok ismétlődő mintázatával. Bruno és Adrian tárgyaiban konkrétabb utalásokat is találunk ezekre, és a használati tárgyak újrakontextualizált verziójának történetiségére.  

Bruno Baptistelli (1985, BR) művészete a városi terek funkcióinak aprólékos megfigyelésén és abból levont következtetésein alapszik. Tevékenysége hasonlatos a városi archeológia gyakorlatához, csak ő éppen jelenünk egyes aspektusairól nyújt átfogó kulturális és szociológiai képet.

Barabás Zsófi (1980, HU) önmagát az absztrakt festészet területén teljesítette ki, de a rajz műfaja is komoly szerepet tölt be művészetében. Az ismétlés, a ritmus, mint a művészet egyik alapelve, Zsófia művészetének is mozgatórugója. Újra és újra nekiveselkedik organikus formáinak, borzolt felületeinek, éles geometrikus részletekkel törve meg a plazmatikus hullámmozgásokat.

Papp Anna-Bella (1988, RO) Antwerpenben él és dolgozik. Egységes méretű agyagtábla objektjeivel, nagy nemzetközi népszerűségre tett szert az elmúlt években. Uniformizált könyv-szerű táblái az anyagban rejlő határtalan lehetőség következtében végtelen variációs spektrumon mozognak a teljesen egyszerű geometrikus megoldásoktól a figurális, kézzel karcolt motívumokig.

Kiss Adriant (1990, RO) nem lehet hagyományos műfaji keretek fogalomkészletével bemutatni. Az iparművészet műfajai ugyanolyan nyilvánvalóan bukkannak fel szobrászati és installációs munkáiban, mint az építészet vagy az autóipar formai elemei. De különös figyelmet szentel a prózai hétköznapok olyan egyszerű tárgyainak is, mint egy kosárlabda, egy ventilátor, vagy egy váza, amelyeket újrakontextualizálva épít be műveibe.

 

ENTRÉE 2018

Mikve

1014 Budapest, Palota út 1.

2018. október 27-november 7.

megnyitó: október 26., 19 óra

fb esemény

A képző- és iparművészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkái legtöbb esetben csupán az adott intézmény falain belül, a hallgatóknak a diplomavédések apropóján rendezett kiállításokon láthatóak. Éppen ezért, a Hybridart Management 2014-ben elindította Entrée névre keresztelt programját és az ahhoz kapcsolódó kiállításokat, hogy az oktatási intézmények falain kívül, más platformokon is láthatóak legyenek a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók alkotásai.

Évről évre egyre több intézmény csatlakozik a programhoz, és időközben a nemzetközi porondra is kilépett. 2016 februárjában az Abu Dhabi Magyar Napok keretében például az adott év Entrée anyaga Abu Dhabiban, az Ethiad Modern Art Galleryben került bemutatásra. 2018 nyarán zárult Entrée V4 Edition: a Visegrádi Csoport országaiban diplomázott hallgatók 2017-es diplomamunkáiból készült válogatást. A 33 alkotásaiból álló csoportos utazó kiállítás kilenc helyszínen mutatkozott be nagy sikerrel a régió nagyvárosaiban.

Az Entrée 2018 kiállításnak a budavári Szent György tér 2000-ben feltárt középkori pincerendszerében található Mikve ad otthont, mely valaha Buda első középkori zsinagógájához kapcsolódott rituális fürdő volt. A tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem frissdiplomásainak munkáiból ad válogatást.

 

A kiállításon bemutatkozó művészek:                                

Budapesti Metropolitan Egyetem


Magyar Képzőművészeti Egyetem
Frenyó Júlia, Kovács Zoltán, Metzing Eszter, Szabó Menyhért


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Albert Anna, Bíró Dávid, Geibl Kata, Kiskéry Anna, Markó Luca, Urbán Orsolya


Szegedi Tudományegyetem Művészeti Tanszéke
Bereczki Adrienn, Bodó Vanessa, Márföldi Dóra, Szabó Eszter, Szél Róbert


Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete
Borsodi Klaudia, Fucsku Dávid, Gerő Bálint, Gulyás Attila, Haskó Anikó, Határ Attila, Katona Barbara,
Kovács Boglárka, Kozma Gábor, Molnár Máté, Noll Dorottya, Rác Csenge, Rudics Mónika, Szájer
Ádám, Szemmelroth Balázs, Vajna Anna, Vass Balázs


Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara
Barakonyi Borbála, Csapai Zsófia, Fonyó Rebeka, Frecka Csenge, Gráin Edina, Gyurics Balázs, Hegyvári
Dávid, Lizom Dávid, Nagy László , Novák Kata, Ódor Bence


Kaposvári Egyetem Művészeti Kara
Antal Gergely, Baka József András, Balogh Bianka, Deutsch Rita, Fülöp Júlia, Horváth Kinga, Kardos
Eszter, Kárpáti Kinga, Schmidt Ramóna, Szlama Norbert

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés