bezár
 

színház

2018. 10. 10.
Závada Pál darabjának ősbemutatója a Szegedi Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Závada Pál darabjának ősbemutatója a Szegedi Nemzeti Színházban Závada Pál Az utolsó üzlet című  színművének ősbemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház, a darabot november 23-tól Lukáts Andor rendezésében láthatja a közönség – tájékoztatta a kulturális intézmény kedden az MTI-t.

A Kossuth-díjas rendező szerint kifejezetten nehéz darabra készülhetnek a színészek, amely sok munkát igényel, előbb meg kell érteni magát a művet ahhoz, hogy közelebb tudjanak kerülni hozzá.

Szkéné színház

Závada Pál – mint mondta – sok év után, nagy örömmel tért vissza Szegedre, ahol gimnáziumi éveit töltötte.

Az író darabjában valós és fiktív alakok egyaránt szerepelnek. A második világháború idején játszódó történet főszereplői az ország legnagyobb vállalatbirodalmának tulajdonosai, akiket zsidó származásuk miatt üldöznek. Megmenekülésük fejében a gyáraikat és birtokaikat adják át az SS-nek. 

Az utolsó farsangra összegyűlnek a családi kastélyban. Aggodalmaik kettősek: egyrészt hogyan sikerülhet megmenteniük az életüket, másrészt pedig a rendkívüli helyzetben mihez kezdjenek egymás közti viszonyaikkal. Különösen ami a Kárász Zénó alakította nagytőkést, Kohner Artúrt, a feleségét, a jelentős örökség tulajdonosát, Weiss Helént – akit Szávai Viktória formál meg a színpadon –, illetve a vagyontalan, fiatal özvegyet, Kohner szeretőjét, Valériusz Lolát – Menczel Andrea – illeti.

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés