bezár
 

film

2018. 10. 27.
Magyar kisfilm lett Európa legjobbja a Genti Nemzetközi Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bánovits Ottó Dark Chamber című filmje nyerte a fődíjat a 45. alkalommal megrendezett Genti Nemzetközi Filmfesztivál európai kisjátékfilmes szekciójában – tájékoztatta a Filmfabriq a prae.hu művészeti portált.

A rendezvény az egyik legrégebbi, legrangosabb filmfesztivál Európában, amely évente több mint 130 000 nézőt vonz. Az idei évfolyam egyediségét adja, hogy a szervezők külön figyelmet szenteltek a magyar alkotásoknak, ezzel adózva Jancsó Miklós munkássága előtt.

A zsűri elnöke, Michaël Borremans kiemelte a kisfilm újszerű látásmódját és a bátor témaválasztást, amivel az alkotók egy aktuális tragédiát dolgoztak fel. A  történet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esetét mutatja be. A magyar rendszámmal ellátott teherautót 2015 augusztusában találták meg Ausztriában, az osztrák-magyar határtól alig 40 km-re. A jármű napok óta állt elhagyatottan, a rakterében 71 holttesttel, köztük nyolc nővel és négy gyerekkel. Az ügyben idén nyáron született jogerős ítélet: a letartóztatott vádlottak mindegyikét bűnösnek találta a magyar bíróság.

dark chamber

A tragédia bemutatására az alkotók egy rendhagyó megoldáshoz nyúltak. A camera obscura (latin, jelentése: sötét kamra, vagyis Dark Chamber) egy minden oldalról fénytől védett doboz vagy szoba, amibe a fény egy apró lyukon keresztül hatol be. A filmben a kamera ennek a fénynek követi az útját, és így fokozatosan mutatja meg a teljes – az eljárásnak köszönhetően fordított – képet.

A kisfilm operatőre Pálos Gergely, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjét is jegyezte. A film magyar és svéd koprodukcióban készült. Magyar oldalról a Filfabriq, Focus Fox és az Umbrella jegyzi.

Forrás: Filmfabriq

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés