bezár
 

zene

2018. 11. 07.
A magyar operatörténet 35 művét gyűjtötték össze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar operatörténet 35 művét gyűjtötték össze A magyar opera napja alkalmából a fővárosi kerületi könyvtárak is megkapták azt a CD gyűjteményt, amelyen a csaknem 200 évszázados magyar operatörténet 35 művét gyűjtötték össze, emellett megjelent egy pedagógusoknak szóló kiadvány is, amely abban segít a tanároknak, hogy közelebb vigyék az opera műfaját a gyermekekhez -  hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Mint felidézték, 1810. november 7-én született Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtője. Születésnapját 2013 óta a magyar opera napjaként tartják számon és három éve ebből az alkalomból jelentik be a Magyar Állami Operaház új örökös tagjait.

Klasszikus kedvencek 2018.

Pászthy Júlia Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő, egyetemi tanár, a Magyar Állami Operaház új örökös tagja a műsorban érdemnek nevezte az elismerést, amit azok az "operai munkások" kapnak, akik a legszínvonalasabb teljesítményt nyújtják munkájuk során. 

Pászthy Júlia elmondta, hogy az ünnep alkalmából bemutatott, a műfaj népszerűsítését célzó tanári segédkönyv mellett a középiskolásokat 40 perces előadásokkal várják az Erkel Színházban. 

A program során egyes áriák "beates-en" szólalnak meg, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz az operát. Szintén a műfajt népszerűsíti az Opera Nagykövetei elnevezésű program, amelynek keretében a Magyar Állami Operaház idősebb művészei színes előadásokat tartanak az általános iskolákban - tette hozzá.

Pászthy Júlia beszélt arról is, hogy a Magyar Állami Operaház október 30. és november 11. között kibérelte a New York-i David H. Koch Színházat, ahol, mint mondta, óriási sikerrel megy Erkel Bánk bánja. A darab első alkalommal hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Felismeréstől a hangkeltésig
PHILharmony - a kendőzetlen kritika, 1. rész
Nagy Ákos zeneszerző téridőről, 4D-ről, kapitalizmusról – és persze komponálásról

Más művészeti ágakról

art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés