bezár
 

film

2018. 11. 09.
Újra mozikban A tanú
Digitális felújítás után látható Bacsó Péter 1969-es filmszatírája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 8-tól országszerte visszatér a mozikba a legnépszerűbb magyar kultuszfilmek egyike: Bacsó Péter 1969-ben készült filmszatírája, A tanú, amit a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum digitális felújítási programjában teljes körűen restauráltak.

Az ötvenes évek legvadabb személyi kultuszát figurázza ki Bacsó Péter tíz évre betiltott, valós történelmi alakok ihlette szatírája, amely már a dobozban tartva is kultuszfilm lett. Az ismert történetben Pelikán József gátőr egy nyári hajnalon orvhorgászra akad, aki nem más, mint régi barátja és egykori harcostársa, Dániel Zoltán, jelenleg miniszter. Dániel akaratlanul is lebuktatja barátját, amikor a Pelikánt zaklató ávósóknak megmutatja egykori föld alatti búvóhelyét, ahol Pelikán annak idején őt, most pedig feketén vágott disznó „bűnjeleit” rejtegeti. Virág elvtárs, a szabóból lett ávós nagyfőnök azonban kiemeli a börtönből, és egyre magasabb beosztásba helyezi. Pelikánt titokzatos fekete autó szállítja először az uszoda, majd a vidámpark és a narancstermelő gazdaság igazgatói irodájába. Természetesen mindez nem ajándék, Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez a nap el is érkezik, amikor Virág elvtárs támogató közreműködésével Pelikán koronatanú lesz a Dániel Zoltán elleni koncepciós perben...

Kállai Ferenc, Őze Lajos és Both Béla színésztriójának és Bacsó Péter író-rendező vezette stábnak egy zseniális, a diktatúra abszurditását pellengérre állító, örök érvényű alkotást köszönhetünk. Az ismét mozikba kerülő kultuszfilm teljes körű digitális restaurálása 2018-ban zajlott a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum digitális filmfelújítási programjának keretében a Magyar Filmlaborban, Andor Tamás operatőr közreműködésével. A 4K minőségben felújított film a Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül újra a mozikba, Budapesten a Puskin Moziban, az Art+ Cinemában, a Pólus Moziban és a Mammut moziban vetítik, ezen kívül országszerte számos további helyszínen, többek között Miskolcon, Szombathelyen, Szegeden, Pécsett, Tapolcán, Bölcskén, Szentesen, Zalaegerszegen és Celldömölkön is bemutatják. A vetítési helyszínek teljes listája a Pannonia Entertainment Facebook-oldalán olvasható.

Kép: Pannonia Entertainment

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés