bezár
 

art&design

2018. 11. 16.
75,6 millió forintért kelt el Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
75,6 millió forintért kelt el Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye November 13-14-én tartották a BÁV őszi aukcióját, amelyen összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A kétnapos árverés legmagasabb eladási árát egy Rippl-Rónai festmény érte el 75,6 millió forinttal. A legnagyobb áremelkedés a történelmi személyek portréit jellemezte, így Feszty Árpád festménye 16-szoros, Barabás Miklós portréja pedig 15-szörös áron kelt el. Az ékszereknél egy smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el a legmagasabb, 12 millió forintos árat.

Az aukció leginkább várt tétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye volt, amely a művész népszerű kukoricás korszakából származik. Az 1910-es években született, művészettörténészi körökben jól ismert, lírai szépségű alkotás a BÁV aukcióinak történetében rekordáron, 75,6 millió forintért kelt el.

A sok licit miatt maratoni hosszúságúra nyúlt árverést jelentős áremelkedések jellemezték. A legnagyobb árnövekedést Feszty Árpád Herman Ottóról készült festménye érte el, amely a kikiáltási árhoz képest 16-szoros áron, 2,9 millió forintért kelt el, míg Barabás Miklós Gróf Batthyány Lajos portréja több mint 15-szörös áron, 10,2 millió forintért, Spányi Béla Őszi erdőrészlete pedig közel 14-szeres áron, 13,2 millió forintért került új tulajdonoshoz. A legdrágább Barabás mű egy Degenfeld Anna grófnőt ábrázoló nagyméretű alkotás volt, amelyért 26,4 millió forintot fizettek. Aba Novák Vilmos szintén nagyméretű, Itatás című festménye 7,8 millió, Erdélyi Béla Őszi színek című képe 5,5 millió, Tóth Menyhért egyik főműve, a sokat kiállított Olvasó pedig 4,5 millió forintot ért el. 

Kékruhás lány virágos kalapban

Kiválóan szerepeltek a magyar absztrakt festészet meghatározó alakjának számító Gyarmathy Tihamér alkotásai is: a Behatoló fények című műve 4,3 millióért kelt el, míg az életmű és az 1950-es évek absztrakt művészete szempontjából is kiemelkedő Kisváros 6,6 millió forintért talált új otthonra.

Czene Béla festményeiért is hosszú licitharcok folytak: a Modell divatlappal című képe és egy női aktja is háromszoros áron, 2 millió forint fölött kelt el. A kortárs festmények közül a kilencvenes és kétezres évek művei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény-, és felhőkarcolócsaládja pedig több mint négyszeres áron, közel 2 millió forintért talált gazdára. A BÁV december 19-i kortárs aukcióján ebből a korszakból több kvalitásos tétel is kalapács alá kerül majd.

A műtárgyaknál sokan licitáltak Sovánka István szecessziós díszvázáira, a most felbukkant nagyméretű, főművének tartott emlékvázájáért 960 ezer forintot fizettek. A világhírű cseh üvegművész, Hieronymus Hackel nevéhez köthető 18. századi vadászpohár és evőeszközkészlet 1 millió forintért kelt el. A sokszínű magyar művészek, így az építész-bútortervező Kozma Lajos art deco üvegablaka 900 ezer, az orientalista festészet mellett bútortervezéssel is foglalkozó Tornai Gyula lenyűgöző szalonszekrénye pedig 1,8 millió forintos eladási árat ért el.

A Zsolnay gyűjtők több csemege közül válogathattak, ezek közül a szakértők kedvence, egy ritka, párducos dekorral díszített art deco váza ért a legtöbbet, 1, 3 millió forintot. A modern kerámiáknál ismét arattak Gorka Lívia művei, nagyméretű kísérleti darabjai közül a legmagasabb áron a Kék-fehér iker című alkotása kelt el 780 ezer forintért.

A militária anyagban egy empire szablyáért 1,6 millió, egy, feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájához tartozó, 18. századi mentecsatért pedig 2,8 millió forintot adtak.

Az ékszereknél ismét a befektetésnek is vásárolt nagyméretű brilles darabok voltak a legkelendőbbek. A legmagasabb eladási árat egy 1,55 karátos smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el 12 millió forinttal, ezt egy 2,49 karátos brillel ékített szolitergyűrű követte 5,2 millió forintos eladási árral. Az ősz ellenére az árverésen nagy hangsúlyt kaptak a pillangók is: egy sárga- és fehérarany, 385 brillel és további színes drágakövekkel ékített pillangós melltű 1,8 millióért kelt el, míg a legtöbben egy brillekkel kirakott pillangós függőjű nyakékre licitáltak, amely végül több mint négyszeres áron, 2,2 millió forintért talált új tulajdonosra. A ritkaságok között népszerű volt az eredeti trópusi pillangószárnyakkal díszített melltű, illetve egy emlékgyűrű is, ez utóbbi több mint négyszeres áron kelt el.

A divatékszereknél a Fope ért el egymillió forint feletti leütéseket, de sokan licitáltak a Bulgari darabjaira is. A kortárs kínálatból mégis egy magyar tervező, Varga Miklós déltengeri gyöngyös ékszer garnitúrája tűnt ki, a különböző árnyalatú zafírokkal ékített darabért 1,5 millió forintot fizettek.

Az első nap legnagyobb meglepetése az ezüsttárgyak közül került ki. Egy 12 személyes evőeszközkészlet több mint ötszörös áron, 8,4 millió forintért kelt el. 1,5 millió forintot ért egy bécsi empire, és egy Tiffany boroskanna is. A közlekedéstörténeti szempontból is fontos Atlantica-gőzhajó ezüst emlékdoboza szintén 1,5 millió forintért kelt el.

A BÁV év végi árveréseinek sora december 4-5-én folytatódik a Karácsonyi ékszer- és ezüstaukcióval. Itt az utóbbi évtized legnagyobb karátszámú brilles ékszerei vonulnak majd fel, amelyek iránt a BÁV szakértőinek várakozásai szerint a befektetők kiemelt érdeklődést fognak tanúsítani. Az évet december 19-én a kortárs aukció zárja majd.

nyomtat

Szerzők

-- Quispe Maya --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés