bezár
 

art&design

2018. 11. 19.
Nicolas Schöffer monográfiai kiállítása nyílik Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nicolas Schöffer monográfiai kiállítása nyílik Rómában Nicolas Schöffer magyar születésű francia képzőművész monográfiai kiállítása nyílik kedden a Római Magyar Akadémia Galériájában Luce in movimento (Mozgó fény) címmel.

A Római Magyar Akadémia, a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény valamint a római Studio Farnese közös tárlata Nicolas Schöffer csaknem 40 művét (tus, ceruza, nyomat, kollázs, akril, installáció, szobor) mutatja be.

A keddi kiállítás megnyitója után bemutatják a Római Magyar Akadémia legújabb, IL CUBO nevű kortárs audiovizuális projektjét. Az est során a Falconieri-palota díszlépcsője egy pop-up concept space-nek ad otthont. A havonta megrendezett projekt első kiadása Nicolas Schöffer, az interaktív művészet kiemelkedő képviselőjének munkássága előtt rója le tiszteletét. Az est során levetítik a művész kísérleti filmjeit is kortárs magyar elektronikus zene kíséretében.

Nicolas Schöffer szobrász, festő, építész, várostervező, videoművész, számítógépes grafikus, egyetemi professzor, művészetteoretikus, kísérletező művész Kalocsán született 1912-ben. Tanulmányait a jogi karon majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol Szőnyi Istvánnál is tanult egy ideig. 1936-ban, 24 évesen került Párizsba, ahol folytatta tanulmányait, és kezdetben festőként kereste a helyét a fény és a modern művészetek fővárosában. 

Alkotói munkássága 1947-től kezdett kiteljesedni. Elsőként konstruktivista jellegű térplasztikákat és reliefeket készített. Ekkortól kezdett a térrel, úgynevezett térdinamikus konstrukciókkal foglalkozni, majd jöttek a fénydinamikus és az idődinamikus alkotások, amelyek ötvözik a plasztikát a fénnyel, a mozgással, a hanggal, az idő múlásával.

1968-ban Schöffer Miklós már mozgó szobraiért kapta meg a velencei biennále nagydíját és lett világhírű, immár Nicolas Schöffer néven. A következő évben Rómában Schöffer műveivel nyitotta meg kapuit a híres római Studio Farnese. 

1976-ban tért vissza szülővárosába, Kalocsára. 1980-ban ott, egykori szülőházában nyílt meg a Schöffer Múzeum, amelynek alapját az a gazdag, az életmű minden periódusát felölelő anyag teremtette meg, melyet egy évvel korábban maga a művész adományozott szülővárosának. 1980-ban Kalocsa városának ajándékozta a Chronos 8 fénytorony terveit, amelyet 1982-ben állítottak fel a buszpályaudvarnál. 

1982-ben beválasztották a Francia Akadémia Szépművészeti Tagozatába. Munkásságát a francia állam Becsületrenddel jutalmazta. Schöffer 1992-ben hunyt el montmartre-i műtermében, Párizsban. Alkotásai ma megtalálhatók Európa és Amerika több nagyvárosában.

Kép: Nicolas Schöffer hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
art&design

A portéka portréja A portéka portréja
Vachter János: Market – Reloaded

Más művészeti ágakról

Dean DeBlois: Így neveld a sárkányodat 3.
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés