bezár
 

art&design

2018. 11. 19.
Nicolas Schöffer monográfiai kiállítása nyílik Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nicolas Schöffer monográfiai kiállítása nyílik Rómában Nicolas Schöffer magyar születésű francia képzőművész monográfiai kiállítása nyílik kedden a Római Magyar Akadémia Galériájában Luce in movimento (Mozgó fény) címmel.

A Római Magyar Akadémia, a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény valamint a római Studio Farnese közös tárlata Nicolas Schöffer csaknem 40 művét (tus, ceruza, nyomat, kollázs, akril, installáció, szobor) mutatja be.

A keddi kiállítás megnyitója után bemutatják a Római Magyar Akadémia legújabb, IL CUBO nevű kortárs audiovizuális projektjét. Az est során a Falconieri-palota díszlépcsője egy pop-up concept space-nek ad otthont. A havonta megrendezett projekt első kiadása Nicolas Schöffer, az interaktív művészet kiemelkedő képviselőjének munkássága előtt rója le tiszteletét. Az est során levetítik a művész kísérleti filmjeit is kortárs magyar elektronikus zene kíséretében.

Nicolas Schöffer szobrász, festő, építész, várostervező, videoművész, számítógépes grafikus, egyetemi professzor, művészetteoretikus, kísérletező művész Kalocsán született 1912-ben. Tanulmányait a jogi karon majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol Szőnyi Istvánnál is tanult egy ideig. 1936-ban, 24 évesen került Párizsba, ahol folytatta tanulmányait, és kezdetben festőként kereste a helyét a fény és a modern művészetek fővárosában. 

Alkotói munkássága 1947-től kezdett kiteljesedni. Elsőként konstruktivista jellegű térplasztikákat és reliefeket készített. Ekkortól kezdett a térrel, úgynevezett térdinamikus konstrukciókkal foglalkozni, majd jöttek a fénydinamikus és az idődinamikus alkotások, amelyek ötvözik a plasztikát a fénnyel, a mozgással, a hanggal, az idő múlásával.

1968-ban Schöffer Miklós már mozgó szobraiért kapta meg a velencei biennále nagydíját és lett világhírű, immár Nicolas Schöffer néven. A következő évben Rómában Schöffer műveivel nyitotta meg kapuit a híres római Studio Farnese. 

1976-ban tért vissza szülővárosába, Kalocsára. 1980-ban ott, egykori szülőházában nyílt meg a Schöffer Múzeum, amelynek alapját az a gazdag, az életmű minden periódusát felölelő anyag teremtette meg, melyet egy évvel korábban maga a művész adományozott szülővárosának. 1980-ban Kalocsa városának ajándékozta a Chronos 8 fénytorony terveit, amelyet 1982-ben állítottak fel a buszpályaudvarnál. 

1982-ben beválasztották a Francia Akadémia Szépművészeti Tagozatába. Munkásságát a francia állam Becsületrenddel jutalmazta. Schöffer 1992-ben hunyt el montmartre-i műtermében, Párizsban. Alkotásai ma megtalálhatók Európa és Amerika több nagyvárosában.

Kép: Nicolas Schöffer hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához
Szűcs Attila Inside the Black Box című kiállításáról
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel

Más művészeti ágakról

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
Egy képregényről, ami a női egyenjogúságról szól, egy észt sikerkönyvről, és kíváncsi gyerekekről
irodalom

Traumatológia az Irodalomtudományi Intézetben Traumatológia az Irodalomtudományi Intézetben
A kortárs próza újabb fejleményei konferencia 1. napja
gyerek

Villu szerint a világ – egy „no problem novel” Villu szerint a világ – egy „no problem novel”
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok. Cser Kiadó, 2018.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés