bezár
 

irodalom

2018. 11. 24.
Magyar művészek a vendégei a párizsi Latin Negyed kulturális fesztiváljának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar művészek a vendégei a párizsi Latin Negyed kulturális fesztiváljának Magyar művészek az idei vendégei a párizsi Latin Negyedben csütörtöktől vasárnapig harmadik alkalommal megrendezett Un Week-end a l'Est (Egy hétvége Keleten) elnevezésű összművészeti fesztiválnak.

Varsó és Kijev után idén Budapesté a főszerep a Párizs szívében két független könyvkiadó, Vera Michalski és Brigitte Bouchard kezdeményezésére a párizsi városháza támogatásával három évvel ezelőtt életre hívott kulturális fesztiválon, amely minden novemberben mintegy harminc eseményen mutatja be egy kelet-európai város pezsgő kulturális életét. 

A négynapos rendezvénysorozat keretében írókkal, zenészekkel, színházi emberekkel, filmesekkel találkozhatnak a többségében ingyenes rendezvényeken a párizsiak a Saint-Germain-des-Prés környékének ismert kulturális helyszínein. 

A szerda esti megnyitó ünnepségen Tóth Krisztina, Dragomán György, Nina Yargekov és Dobozy Tamás olvasott fel magyarul saját műveiből, a részleteket Anouk Grinberg színésznő előadásában franciául is meghallgathatták a nézők. A szerzőkkel író-olvasó találkozók keretében a negyed egyik legismertebb könyvesboltjában, a közép-európai műveket forgalmazó Libraire Polonaise-ben is találkozhatnak az olvasók, és a szervezők egy teljes estet szentelnek Márai Sándor munkásságának, akinek számos műve megjelent franciául. 

Az MPPA Saint-Germain kulturális központban bemutatják többek között Hód Adrienn A halandóság feltételei és Schilling Árpádnak a Montenegrói Király Színházban rendezett Ameddig a szem ellát című előadásait, Lebhardt Dániel zongoraművész pedig a Saint-Germain-des-Prés templomban ad koncertet. A Christine 21 moziban Jancsó Miklós, Fehér György, Szabó István, Vranik Roland, Szilágyi Zsófia és Tarr Béla filmjei láthatók. Kiállítás nyílik Puklus Péter és Besnyő Éva fotóművészek, Szabó Kristóf illusztrátor munkáiból, Moholy-Nagy László munkásságáról a Képzőművészeti egyetemen rendeznek konferenciát, Polyák Levente urbanista a budapesti városfejlesztéseket mutatja be, Bársony Katalin dokumentumfilmes a roma nők életéről mesél. 

A fesztivál záróeseménye hétfő este az Odéon Színházban a magyar kulturális életről rendezett vitaest lesz Jacques Ranciere francia és Heller Ágnes magyar filozófus, valamint Tarr Béla és Schilling Árpád részvételével. Az estet Sandrine Treiner, a France Culture francia kulturális közrádió igazgatója vezeti, Dominique Reymond és Mathieu Amalric színészek Kertész Imre műveiből olvasnak fel.

A kép forrása a fesztivál Facebook-oldala.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával
Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója
irodalom

Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig
Beszámoló a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napja

Más művészeti ágakról

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
Justin Baldoni: Két lépés távolság
gyerek

Jó lenne érteni egymást Jó lenne érteni egymást
Interjú Nényei Pállal Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig megjelenésének apropóján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés