bezár
 

irodalom

2018. 12. 05.
Átadták az idei Kortárs-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az idei Kortárs-díjakat November 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Kortárs szerkesztői átadták az idei Kortárs-díjat, amelyet még a ’90-es években alapított a folyóirat szerkesztősége.  2014 óta a három díjazott közül az egyik alkotó mindig képzőművész, az irodalom területéről pedig egy szépirodalmi és egy kritikai alkotó kapja meg. Idén az elismerést Tóbiás Krisztián, Kemsei István és Nagy Árpád „Pika” kapta.

Az első díjazottat, Tóbiás Krisztiánt a (leg)fiatalabb írónemzedék figyelemre méltó költőjének nevezte laudációjában Pécsi Györgyi, a Kortárs versrovatának szerkesztője. Tóbiás Krisztiánnak eddig négy verseskötete jelent meg, a Kortársban a közelmúltban a szülőföldről írt megrendítő, remek esszéjét publikálták versei rendszeres közlése mellett. A szerkesztőség változatos, nívós és következetes alkotói munkássága elismeréseként ítélte neki a Kortárs 2018-as szépirodalmi díját.

tobias krisztian

Tóbiás Krisztián

Kemsei István sokoldalú alkotó, de a Kortársban leginkább kritikáival volt jelen az elmúlt évtizedekben, bár ezek a kritikák akár kis esszéknek is tekinthetők – mondta el laudációjában Sturm László, a Kortárs kritikarovatának vezetője. Kemsei István kritikáinak egyedisége a személyesérintettség-jellegből fakad, a műből kiolvasott életmodelleket gyakran megtoldja az alkotó életvezetésének tanulságaival, ezzel a művet a személyes emlékek fénytörésébe állítja. Kemsei István a díj átvételekor emlékeztette a közönséget, hogy a posztmodern irodalomtudósok szerint minden olvasás félreolvasás. A tapasztalt író ezzel egyetértve nem hisz az egyszeri olvasás után elkészült kritikákban, maga is háromszor-négyszer elolvassa a bírálandó művet, hosszasan érlelve bensejében azt, melyet „tiszta ráfizetésnek” nevez. Ám csak ezzel a hosszú ismerkedési folyamattal van remény arra, hogy a művet híven megértő és megismerő kritika szülessék.

Kemsei István

Kemsei István

Nagy Árpád „Pika” képein egy groteszkbe hajló torz világ fájdalmasan ironikus, kelesztett, torz figuráit láthatjuk. Nem egy derűs világ – magyarázta laudációjában Novotny Tihamér, a Kortárs képzőművészeti rovatának vezetője –, az alkotó tisztán rátapintott a nyugati posztmodern civilizáció megrendülésellenes, istenfélelem nélküli, identitásvesztett kultúrájára, a könyörtelen való világra. Művei a modern civilizációs világ válságáról szólnak, melyben minden viszonylagos, és amelyből teljesen kiveszett a szakrális iránti emberi érzék. Festészetének legnagyobb értéke, hogy meg meri nevezni démonjainkat, ezáltal rámutat az áldozathozatal fontosságának kérdésére, mert csak így kerülhetünk közelebb egymáshoz.

pika

Kovács Árpád "Pika": Rögeszme (forrás: kortarsonline.hu)

 

Thimár Attila főszerkesztő a díjátadón elmondta, hogy szerencsésnek érzik magukat a Kortársnál, hogy egy hosszabb szünetet követően 2014 óta újra ki tudják osztani a rangos szakmai elismerést a Magyar Nemzeti Bank támogatásának segítségével. A díjat olyan alkotó kaphatja meg, aki az adott évben publikált a lapban, és eddigi életműve, művészi teljesítménye alapján érdemes a díjra. A Kortárs-díjat az aktuális szerkesztőség tagjai ítélik oda.

Az eddigi évek során az alábbi alkotók kaptak Kortárs-díjat:

Ágh István, Alexa Károly, András Sándor, Beney Zsuzsa, Bertók László, Bodor Ádám, Bogdán László, Bor Ambrus, Czakó Gábor, Czigány Lóránt, Cseres Tibor, Csiki László, Csoóri Sándor, Domokos Mátyás, Egyed Péter, Ferenczes István, Gergely Ágnes, Gion Nándor, Jovián György, Kis Tóth Ferenc, Kolozsvári Papp László, Kovács András Ferenc, Kovács István, Krizbai Gergely, Kulcsár Szabó Ernő, Lászlóffy Aladár, Lator László, Markó Béla, Márkus Béla, Marno János, Marsall László, Miklós Árpád, Mészöly Miklós, Monostori Imre, N. Pál József, Nagy Gáspár, Orbán Ottó (különdíj), Papp Tibor, Páskándi Géza, Rákos Sándor, Szabó Gyula, Szepesi Attila, Szigethy Gábor, Sziveri János, Tandori Dezső, Tatay Sándor, Térey János, Tolnai Ottó, Tornai József, Tóth Judit, Tóth László, Tőkéczki László, Vasadi Péter, Vasy Géza, Vathy Zsuzsa, Veress Miklós és Zalán Tibor.

A képek forrása a Kortárs facebook-oldala és a sajtóanyag,

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés