bezár
 

zene

2018. 12. 10.
Adventi hangversennyel folytatódik a martonvásári kamarakoncert-sorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Adventi hangversennyel folytatódik a martonvásári kamarakoncert-sorozat Adventi hangversennyel folytatódik a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncert-sorozata december 15-én a martonvásári Brunszvik-kastélyban.

Az Erkel Ferenc által alapított, idén 165 éves Budapesti Filharmóniai Társaság kamarasorozatának délutáni koncertjein minden alkalommal más hangszer kerül a középpontba. Advent harmadik hétvégéjén a fuvoláé lesz a főszerep, segítségével Beethoven, Haydn és Bach művei mellett többek között Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortánca is elhangzik. A műsorszámok között Windháger Ákos művelődéstörténész mesél érdekességeket a zeneszerzőkről és a korabeli karácsonyi szokásokról - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A műsorban közreműködik Balog Evelin, Ittzés Zsuzsanna, Menyhárt Zsuzsanna és Gjorgjevic Dóra (fuvola), Dallos Erika (zongora) és Zemlényi Eszter (ének). 

A martonvásári Brunszvik-kastély és a körülötte elterülő 70 hektáros angolkert 65 évvel ezelőtt, 1953-ban került a Magyar Tudományos Akadémia kezelésébe. A hamarosan nyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy a klasszikus zene a tematikus hétvégéken visszaköltözzön a kastély falai közé. 

A 65 és a 165 év egybecsengésén túl Ludwig van Beethoven személye is összeköti a kastélyt és a Filharmóniai Társaságot. Beethoven többször járt barátjánál, későbbi mecénásánál, Brunszvik Ferencnél, valamint gyengéd szálak fűzték Brunszvik Jozefinhez. Erkel Ferenc nagy tisztelője volt Beethoven munkásságának, akinek szinte minden szimfóniáját a Filharmóniai Társaság koncertjein hallhatta első ízben a magyar közönség. Decemberi 15. Beethoven feltételezett születésnapja is, hiszen csak a keresztlevele maradt fent, amely december 16-i keltezésű.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés