bezár
 

zene

2019. 01. 09.
Szombaton ortodox karácsony a Belvárosi Főplébániatemplomban
A Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és Bandájával zenél
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szent Efrém Férfikar január 12-én, szombaton 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Főplébániatemplomban, január 18-án 19:00-kor pedig a Debreceni Nagytemplomban tartja az immár nyolcadik Orientale lumen sorozat ortodox karácsonyi nyitókoncertjét, ahol Pál István Szalonnát és Bandáját látja vendégül, tájékoztatta a Szent Efrém Férfikar a prae.hu művészeti portált. A program összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. Közös fellépésük a magyar és környező népek lelki indíttatású népzenéje és a kárpát-medencei liturgikus zene közötti kapcsolódási pontokat mutatja meg.

A Szent Efrém Férfikar 2019-ben is folytatja óriási népszerűségnek örvendő Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatát. A sorozat helyszíne Pest legősibb temploma, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébán­­iatemplom. A sorozat első koncertjén, Január 12-én, szombaton 19:30-kor a Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és bandájával áll a színpadra.  2019-ben az Orientale lumen sorozat már Kelet- és Nyugat-Magyarországra is ellátogat – az Ortodox Karácsony ünnepköréhez kapcsolódó nyitóhangversenyt decemberben már meghallgathatta a győri közönség, január 18-án 19:00 órakor pedig a Debreceni Nagytemplomban csendül majd fel koncertjük. 

A koncerten mindkét együttes megmutatja a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó műveket a saját repertoárjából, mégis a legérdekesebb és legkülönlegesebb része a hang-áhítatnak a Férfikar és a Banda közös produkciója lesz majd. Ahogy Pál István Szalonna elmondta: „Bár klasszikus zenészekkel gyakran kooperál az együttesünk, most először lépünk fel speciálisan egyházzenei hangversenyen. Így még érdekesebb az a párhuzam, amit a két együttes a szakrális és a világi dallamok között felmutat: ki gondolná, hogy egy ukrán karácsonyi ének melodikus édestestvére egy bonchidai ritka magyar dallamnak?”

A Karácsony megünneplésének szerves részét képezi a kántálás – házról házra járva együtt énekelve megemlékezni a Megváltó eljöveteléről. A két együttes közösen adja elő Bubnó Tamás kántálóénekekből összeállított kompozícióját az Abaúji Karácsony egy átdolgozott változatát, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek az előadók. A koncerten elhangzik még Szokolay Sándor férfikarra komponált miséjéből a Gloria tétel, illetve népszerű karácsonyi dallamok feldolgozásait is hallhatja a közönség: így Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen című motettáját, egy középkori angol carolt illetve egy bolgár kántálóéneket. A karácsonyi énekeket Dmitry Bortniansky két nagyobb lélegzetű motettája keretezi. A hagyományokhoz híven, ezen a koncerten is lesz lehetősége a közönségnek, hogy közösen énekeljen a Szent Efrém Férfikarral.

A Szent Efrém Férfikar azokra is gondolt, akik nem tudnak személyesen eljönni az Orientale lumen koncertekre, ezért az együttes hivatalos Facebook oldalán élőben közvetíti az eseményt.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg évente az Orientale lumen sorozatot. Az elmúlt hét évadban olyan kiváló előadókkal adtak közös koncertet, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, akik hivatásként választották a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését.

Négyzetes kép: Pál István Szalonna és bandája
Fejléckép: Szent Efrém Férfikar
forrás: Szent Efrém Férfikar

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés