bezár
 

film

2019. 01. 10.
David Lynch Magyarországon, a Budapest FotóFesztivál keretében a Műcsarnokban
Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Small Stories / Kis történetek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai független film élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi – tájékoztatta a Budapest FotóFesztivál a prae.hu művészeti portált.

A Fesztivál nyitóeseménye, David Lynch Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwelltől a mai thriller filmekig.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ba készült ,és eddig mindössze három alkalommal volt látható. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész. 

A kiállítás 2019. március 1-jétől június 2-ig látogatható. Ez idő alatt a tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a Műcsarnok. 

A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata. A fesztivál igazgatója Mucsy Szilvia fotográfus, Somosi Rita művészettörténész és Szarka Klára fotótörténész a fesztivál kurátorai és Kocsány Kornél projekt koordinátor.

További információk érhetők el a fesztivál hivatalos honlapján és Facebook-oldalán.

Képek: Budapest FotóFesztivál

nyomtat

További írások a rovatból

David Lynch–Kristine McKenna: Aminek álmodom
Bryan Singer / Dexter Fletcher: Bohém rapszódia
A múltban gyökerező társadalmi krízisek a Verzió dokumentumfilmjeiben
Stefanie Brockhaus és Andreas Wolff filmje, A költőnő a Verzión

Más művészeti ágakról

színház

Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme
Interjú Jankovics Péterrel a Megfigyelők kapcsán
Császi Ádám 12 dühös ember-rendezése az Átriumban
színház

A jóllakott olvasó A jóllakott olvasó
Pintér Béla Újabb drámák című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés