bezár
 

zene

2019. 01. 11.
„Szívbillentyű” a zenei vérkeringésben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az új évet egy országos évadnyitó bérletindulással kezdi a Filharmónia Magyarország Budapesten. Az Unikum bérletének elnevezése még talán eddig soha egyetlen évadában sem tükrözte annyira a program koncepcióját, atmoszféráját, fellépőit, résztvevőit és helyszíneit, mint az előttünk álló szezonban, tájékoztatta a Filharmónia Magyarország a prae.hu művészeti portált. A billentyűk versenyében orgonaművészek, zenekarok, egy férfikórus és egy énekes művésznő is képviselteti magát az illusztris mezőnyben, ám a győztes, mint mindig, most is csak a közönség lehet.

Az előadások sorát egy igazi zenei unikumnak számító hangverseny nyitja a Zeneakadémia Nagytermében 2019. január 30-án 19:30-kor. Az estén komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc díjas karmester, Hamar Zsolt vezényletével, Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A zene szentélyében felcsendül Debussy darabja Egy faun délutánja, Poulenc g-moll orgonaversenye, valamint Saint-Saëns c-moll orgona szimfóniája. A koncert különlegessége, hogy egy utánozhatatlan és felejthetetlen zenei élmény átélése közben a közönség meghallgathatja a Zeneakadémia világhírű, 111 éves, 2018-ban felújított orgonájának leírhatatlanul különleges hangzásvilágát.

Klasszikus kedvencek 2018.

Az évadnyitó koncertet két fantasztikus hangverseny követi az évadban. Április 4-én, este 20 órakor a Mátyás Templom orgonájánál Francesco Finotti, az első, 1978 évi Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese varázsolja el a közönséget. Orgonajátéka mellett az Anima Musicae Kamarazenekar műsora színesíti a programot.

Júniusban, a bérlet zárókoncertjén egészen különleges hangversenynek lehetnek részesei. Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar és Kovács Róbert liturgikus alapú, különlegességnek számító műveket adnak elő. Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen, Maurice Duruflé kiváló zeneszerzők művei csendülnek fel, mely által bepillantást nyerhetnek az egyes korok zenei világába és nyomon követhetik a zenei kultúra fejlődését is.

Jó néhány érvet sorakoztat fel tehát jövőre az Unikum bérlet, hogy bebizonyítsa, rászolgált a nevére, hiszen egy tényleg unikumnak számító, egyedien színvonalas programsorozattal szívbillentyűként lüktet a hazai klasszikus zenei szféra vérkeringésében.

Képek: Filharmónia Magyarország

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
Slayer, Final World Tour, Bécs, Wiener Stadthalle, 2018. november 23.
Ötlet egy festményhez

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés