bezár
 

film

2019. 01. 11.
Velence és Sevilla után Göteborgban mutatkozik be Szőcs Petra első nagyjátékfilmje
A Déva egy árvaházban élő albínó lányról szól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét, amelynek a világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, a nagy presztízsű Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál programjába is beválogatták, tájékoztatták az alkotók a prae.hu művészeti portált.

A svédországi Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye. A januári fesztiválon évente több mint 500 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A Déva című filmet a fesztivál „New Voices” (Új hangok) elnevezésű szekciójában fogják bemutatni. Itt  olyan elsőfilmes rendezők alkotásait vetítik, akik egyéni filmes eszközökkel és kreatív történetekkel reflektálnak a jelenkor kérdéseire és problémáira. „Ezek a rendezők jelentik a filmes világ számára a legnagyobb reményt” – olvasható a fesztivál honlapján.

A Dévát január 25. és 29. között minden nap vetítik Göteborgban. A fesztivál szervezői így írnak a filmről: „Csodálatos történet Erdélyből: az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből”.

A Déva egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban mutatkozott be a Friss Húson, amit sikeres nemzetközi fesztiválvetítések követtek. Mindkét film számos fontos nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

A Déva előreláthatólag 2019-ben kerül moziforgalmazásba Magyarországon.

Képek: jelenetek a filmből, forrás: az alkotók

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés