bezár
 

irodalom

2019. 02. 28.
A tiszta ész kritikája: Hajas-reflexiók
Nemes Z. Márió előadása a MERSZ Klubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tiszta ész kritikája: Hajas-reflexiók Az undorgrund művészeti MERSZ KLUB március 1-én előadóestre invitálja a művészetkedvelőket. Az esten, amely A tiszta ész kritikája — Hajas-reflexiók címmel rendelkezik, Nemes Z. Márió ad elő.

Beke László így ír Hajas Tiborról:

Hajas Tibor művészeti tevékenysége során többször ismétlődő bekötött szemmel való vakus fényképezés aktusának koncepcióját először az Expozíció, Photo/Art(1976) kiállításon valósította meg. Rövid élete során mindig a fényképezést alkalmazta, saját testéről vakuval, majd később magnézium vakuval készült fotó-szekvenciák formájában. Performanszait rendszerint elsötétített helyiségekben adta elő, mert azt akarta, hogy a közönség retinába égett képekkel térjen haza. Ezek a képek nem csak vizuálisan voltak erőteljesek a fekete-fehér kontrasztjuk miatt, hanem tartalmukban is. Üzeneteinek alapvető elemei a halál, a szenvedés, a szexualitás voltak, amelyeket néhány tömény szimbólum kísért: fecskendő, ruhacsipesz, vér, orvosi kötszer, égett anyagok maradékai, villanykörte, kvarclámpa, ragtapasz, stb. Inkább a végletessége, mint a komplexitása (a zene vagy szöveg használata) az ok, hogy meghatározó alakja volt a performansz-művészetnek; mert a legszigorúbb értelemben vett művészet élet és halál kérdésévé vált számára.

Az előadás során bemutatják a Hajas Tibor rendezte, Öndivatbemutató (Balázs Béla Stúdió, 1976) című filmet. (Operatőr: Dobos Gábor, Vető János. Vágó: Bódy Gábor.)

A rendezők 2019. március 1-én, pénteken várják a Mersz Klubba (Budapest VIII., Csobánc u. 10.) az érdeklődőket.  Az eseményen a kapunyitás este 7, az előadás 8 órakor veszi kezdetét.

A belépés ingyenes.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/599873417153088/

Fotó: Vető János

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés