bezár
 

art&design

2019. 03. 07.
Kőszeghy Flóra festőművész kiállítása Barcelonában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kőszeghy Flóra festőművész kiállítása Barcelonában 2019. március 12-16. között a Magyar Kulturális Napok keretében lesz látható Barcelonában Kőszeghy Flóra sikeres fiatal festőművész non-continuum című kiállítása. A programsorozatot Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa szervezi március 15-e alkalmából.

Kőszeghy eredetileg építészmérnökként végzett, korábban neves hazai építészirodákkal dolgozott, ma pedig elismert, termékeny képzőművész, akinek munkáira immár a nemzetközi szcéna is felfigyelt. Kiállítását a Valid World Hall galériában Dr. Kovács Barnabás főkonzul nyitja meg március 13-án, míg az azt megelőző napon egy művészeti bemutató keretében beszédet mond Náray Tamás festőművész, designer, író és Carlos Puyol argentin képzőművész. A kiállítás vizuális koncepcióját Czira Sára jegyzi.

A non-continuum a sík, a tér és az idő megszakítása, ahol a hiány a dimenziók közti határokat eltörölni kívánó művész világába nyíló ajtó. Kőszeghy Flóra festményei jelentik a szakadást, amelyek a kiállítótér falainak folytonosságát elvágják, annak egy szeletét kiemelik térben és időben is. A nagyméretű olajfestmények a művész alkotói koncepcióját követve sorakoznak, a konkrét és az elvont ábrázolás közötti bizonytalanságról szóló narratívát megkérdőjelezve. 

Kőszeghy festészetében nem léteznek stiláris kötöttségek, öntörvényűen lépi át a műfaji határokat. Alkotóként pontosan behatárolni nem lehet, de eszközei felismerhetőek. Az építész térbeli gondolkodása a fotós látószögén keresztül, mindez festményekben manifesztálódva. A képek grandiozitása egyfelől azok méretéből adódik, másfelől a kidolgozás nagyvonalúságából is ered. Előszeretettel keveri a különböző technikákat, témától és alanytól függően játszik a festék mennyiségét és felületi megjelenését illetően is. Mondhatni védjegyévé vált a nagy mennyiségű olaj használatából adódó megfolyt, olykor megsárgult felület, ahol a festék rendkívül vékony és egészen vastag felhordásából adódik a kép textúrája. A kompozíció feszessége társul így az expresszív festői magatartással, ahol mindezek aránya változó. Olykor a gesztusfestészet, máskor az absztrakt festészet organikus vagy geometrikus megnyilvánulásai erősebbek, de egyidejű jelenlétük mindig érezhető. A részletekre való koncentrálás meditatív, lassító szemszögén keresztül sűrít érzelmeket, hangulatokat a vászon és a festék elegyébe. 

Ezen túlmenően azonban a festmények térbeli viselkedése érdekes. Kőszeghy elméleti kötődése J. Cortazar Nagyítás című novellájához és M. Antonioni azonos című filmjéhez érezhető. Mindkét műben a síkbeli kép kivágásával és léptékváltásával a fiktív tér-idő egy szeletének kiemelése is megtörténik. Kőszeghy nagy léptékben mutat meg reális vagy szürreális részleteket, ezzel együtt eltünteti a kép kereteit. Egy kimetszett tér-szegmenst hoz létre, amely a festmény előtt állva lép működésbe. A kontinuum megszakításával egy imaginárius tér jön létre, amelyben a befogadó maga is léptéket vált. Ez az interakció, amely a nézőt bevonódásra készteti az ábrázolt elem felismerhetőségével is kapcsolatos. A látottak megértésének szándéka, valamint az asszociációk miatti keresgélés egyaránt cselekvésre késztet. Az embert így nem ábrázolja a művész, hanem részesévé teszi a folyamatnak. 
(Kurátori koncepció és leírás: Czira Sára, visual art director)

A barcelonai Magyar Kulturális Napok alatt megvalósuló non-continuum kiállításhoz számos kiegészítő program, például tárlatvezetések, gyerek drámajáték is kapcsolódik. Bővebb tájékoztató az esemény Facebook-oldalán

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal
irodalom

Jó lenne érteni egymást Jó lenne érteni egymást
Interjú Nényei Pállal Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig megjelenésének apropóján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés