bezár
 

film

2019. 03. 08.
Csütörtökön kezdődik a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok Csütörtökön kezdődik a Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban, ahol négy napon át a legjobb építészettel és városdizájnnal foglalkozó filmekkel várják a közönséget.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) rendezésében megvalósuló, vasárnapig tartó rendezvény A Petrila bolygó című alkotással kezdődik csütörtökön este. Polyák Levente, a Budapesti Építészeti Filmnapok szervezője a műsorban elmondta: a kezdetektől az a céljuk, hogy az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdései jelenjenek meg a fesztiválon. Az idén a klímaváltozás, a túlépítés, a kontrollálatlan technológiai fejlődés mellékhatásaira fókuszálnak, illetve azt vizsgálják meg, hogy hogyan fogunk élni egy olyan világban, amely túlmelegedett, vagy túlságosan lehűlt, ahonnan hiányoznak a legalapvetőbb lételemek.

Mint mondta, minden évben arra törekednek, hogy minél szélesebb választékot mutassanak be, portréfilmek, dokumentumfilmek, játékfilmek, magyar és nemzetközi alkotások is helyet kaptak a programban. Az idén számos olyan film - köztük a nyitófilm - látható, amely azt mutatja be, hogy például egy kiüresedett, funkcióját vesztett bányászvárost hogyan lehet újjáéleszteni a kultúra és a művészet eszközeivel. A szervező elmondta, hogy a rendezvénynek egyre több látogatója van, és sikerült az elmúlt egy évtizedben egy olyan helyszínt létrehozni, amelyben mindenki kötetlenül tud beszélni az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdéseiről.

A seregszemlét az idén Apokalipszis később szlogennel rendezik meg. A 17 filmből álló válogatást 11 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik. A fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomonkövetéséhez. A filmnapokon vetített alkotások többek közt olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mennyi építkezést bír el még a bolygó, demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával, valamint hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át.

Fotó: toldi.hu 
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
69. Berlinale, 2019. február 7–17.
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
Felix Van Groeningen: Csodálatos fiú

Más művészeti ágakról

Márton Gábor Csaba Apák fiai című előadása az AppArtban
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi irodalmi díjak
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi építészeti díjak
Rohmann Ditta Bach-sorozata


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés