bezár
 

film

2019. 03. 08.
Csütörtökön kezdődik a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok Csütörtökön kezdődik a Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban, ahol négy napon át a legjobb építészettel és városdizájnnal foglalkozó filmekkel várják a közönséget.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) rendezésében megvalósuló, vasárnapig tartó rendezvény A Petrila bolygó című alkotással kezdődik csütörtökön este. Polyák Levente, a Budapesti Építészeti Filmnapok szervezője a műsorban elmondta: a kezdetektől az a céljuk, hogy az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdései jelenjenek meg a fesztiválon. Az idén a klímaváltozás, a túlépítés, a kontrollálatlan technológiai fejlődés mellékhatásaira fókuszálnak, illetve azt vizsgálják meg, hogy hogyan fogunk élni egy olyan világban, amely túlmelegedett, vagy túlságosan lehűlt, ahonnan hiányoznak a legalapvetőbb lételemek.

Mint mondta, minden évben arra törekednek, hogy minél szélesebb választékot mutassanak be, portréfilmek, dokumentumfilmek, játékfilmek, magyar és nemzetközi alkotások is helyet kaptak a programban. Az idén számos olyan film - köztük a nyitófilm - látható, amely azt mutatja be, hogy például egy kiüresedett, funkcióját vesztett bányászvárost hogyan lehet újjáéleszteni a kultúra és a művészet eszközeivel. A szervező elmondta, hogy a rendezvénynek egyre több látogatója van, és sikerült az elmúlt egy évtizedben egy olyan helyszínt létrehozni, amelyben mindenki kötetlenül tud beszélni az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdéseiről.

A seregszemlét az idén Apokalipszis később szlogennel rendezik meg. A 17 filmből álló válogatást 11 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik. A fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomonkövetéséhez. A filmnapokon vetített alkotások többek közt olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mennyi építkezést bír el még a bolygó, demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával, valamint hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át.

Fotó: toldi.hu 
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Francis Ford Coppola: Apokalipszis most
Michael Herbig: A hőlégballon
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról

Más művészeti ágakról

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés