bezár
 

art&design

2019. 03. 12.
Elhunyt Carolee Schneemann performanszművész
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elhunyt Carolee Schneemann performanszművész A szex és gender körüli tabukat döntögető, nyers húsokat, meztelen testeket és kígyókat szerepeltető videóiról és performanszairól elhíresült művészt 79 éves korában érte a halál.

Schneemann leginkább talán 1964-es Meat Joy című filmjéről ismert, amelyben félmeztelen táncosok csoportja nyers hússal és makrélával vonaglik önfeledten. A film, mely az emberi testhez szóló himnusznak is tekinthető, egyike volt azon úttörő műveknek, melyeket Schneemann mintegy 60 évet felölelő karrierje alatt alkotott.

Schneemann 1939-ben született Philadelphiában. A Bard művészeti főiskolán tanult New Yorkban, ahol tanárai ellenezték művészi pályára való lépését, mondván, ő „csak egy lány”. Annak ellenére, hogy egy időre felfüggesztették, amiért aktokat festett magáról, lediplomázott és alakítójává vált a 60-as évek experimentális művészeti szcénájának.

Performansz- és videóművészete kihívások elé állította a kor társadalmi normáit, és gyakran bírt sokkoló hatással. A magas és a populáris kultúra alakjai egyaránt sokat köszönhetnek neki, Marina Abramovićtól és Cindy Shermantől kezdve Lady Gagáig és Kim Kardashian Westig. Az utóbbi években elismerték hatását, 2017-ben életművéért a Velencei Biennálén Arany Oroszlán Díjat kapott.

2015-ben Schneemann így tekintett vissza karrierjére: „Szerintem makacs vagyok. Kezdetben nem volt előttem példa a megbecsülésre. Mindent jelentéktelennek tartottak, aminek egy női tapasztalat volt a kiindulópontja. Nem voltam biztos benne, hogy a munkám elmozdítja-e ezt a paradigmát, de meg kellett próbálnom."

 

A hír forrása és a teljes cikk a The Guardianon olvasható

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Jon Watts: Pókember: Idegeben
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés